REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Masinės daugiabučių renovacijos pradžia – tokia pagrindinė šiandien Aplinkos ministerijoje vykusių spaudos pusryčių tema. Apie renovacijos aktualijas kalbėjo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, viceministrė Daiva Matonienė, Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta ir UAB „Sistela“ vadovas Albinas Vaitkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje daugiabučių renovacijos padėtis yra iš esmės pasikeitusi. Jeigu dar ne taip seniai mes žmones tiesiog įkalbinėjome atnaujinti savo namus, stvarstėme norinčiuosius, tai dabar gyventojai patys atakuoja savivaldybes ir pyksta, jeigu šios jų namo neįtraukia į skubiai renovuotinų sąrašą“, – sakė ministras Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Šiuo metu rangos darbų sutartis yra pasirašę 292 daugiabučiai 35 savivaldybėse. Prie 76 iš jų jau stovi statybų pastoliai. Kai tik pagerės oro sąlygos, pastoliai netruks iškilti ir prie likusiųjų. Savo namų renovacijai yra pritarę dar 1020 daugiabučių gyventojai. 798 šių namų modernizavimo projektams jau yra pritarusios finansų įstaigos.

Ir tai vienų metų darbo rezultatas. 2013-ieji, viceministrės Daivos Matonienės žodžiais, buvo renovacijos proveržio metai. Juk iki to laiko per visą dešimtmetį atnaujinta tik 400 daugiabučių.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu daugiabučiams atnaujinti jau yra rezervuota 80 proc. „Jessica“ fondo lėšų – 621 mln. litų. Dar vienas finansinis šaltinis – ES struktūrinių fondų 2014-2020 m. parama. Daugiabučiams ir viešiesiems pastatams renovuoti numatyta 1,2 mlrd. litų šios paramos. „Siekdama paspartinti ir gyventojams palengvinti renovacijos procesą, ministerija dabar daug dirba ieškodama ir kitų finansavimo šaltinių“, – pažymėjo viceministrė.

Per spaudos pusryčius kalbėta ir apie statybininkų norus investicinių projektų kainas pakelti 30-40 proc. „Neleisime gyventojų apiplėšinėti. Mes esame prieš kainų kėlimą, – kalbėjo Valentinas Mazuronis. – Kiekvieno atskiro renovacijos projekto klaidos gali būti taisomos, tačiau visų projektų kainos neturi didėti dėl to, kad po ekonominės krizės šalyje sumažėjo statybinių pajėgumų“. Statyboms, kaip ir bet kuriam kitam verslui, pasak ministro, galioja rinkos dėsniai. Esant paklausai, atsiras ir pasiūla. Todėl, jo požiūriu, nėra jokio reikalo vietinėms įmonėms įvedinėti kokias nors mokesčių lengvatas. Jeigu neatsiras pakankamai pajėgumų Lietuvoje, renovacijos darbų gali imtis Lenkijos ar kitų šalių firmos. Joms kelias į Lietuvą nėra uždarytas, nes sudaryta galimybė šiuos darbus pirkti ne tik per Centrinę perkančiąją organizaciją, bet ir viešųjų pirkimų būdu.

Viceministrė Daiva Matonienė pažadėjo žurnalistams, kad kiti spaudos pusryčiai bus surengti ant kurio nors renovuojamo namo pastolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų