REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar Prezidentei gresia apkalta?

Pasakė daugiau nei ją įpareigoja postas

Valdančioji koalicija reikalauja, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė pateiktų įrodymus dėl savo pasisakymų apie Darbo partiją (DP): mat ji prieš porą savaičių pareiškė turinti žinių, jog valdančiosios DP vadovams įtaką daro Rusijos vadovybė, todėl partijos atstovai nebuvo pakviesti į pasitarimus dėl šalies gynybos klausimų.

„Kai sprendžiami Lietuvos, taip pat ir NATO apginamumo klausimai, DP kandidatų, ir ypač vadovų, kviesti negalėsiu. Turime žinių, kad šios partijos vadovai gali būti įtakojami Kremliaus“, – Zoknių karinių oro pajėgų aviacijos bazėje sakė D.Grybauskaitė. Po tokių pareiškimų „darbiečiai“ grasina Prezidentei apkalta, nes ši esą šmeižia DP. „Darbiečiai“ apkaltą Prezidentei norėjo inicijuoti ir praėjusių metų pabaigoje, kai buvo nutekinta slapta Valstybės saugumo departamento pažyma žurnalistams.

Tylėti negali

Lauras Bielinis, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, socialinių mokslų daktaras

Prezidentė dabar jau negali tylėti. D.Grybauskaitė pasakė daugiau, negu ją įpareigoja postas. Dabar ji turės pasiaiškinti ir įrodyti, kad nemelavo, neapgaudinėjo ir nešmeižė. Bet tai bus sudėtinga, nes ji turi pateikti labai aiškius „darbiečių“ bendradarbiavimo su kita valstybe įrodymus. Jei šito neįrodys, visi galėsime sakyti, kad „Prezidentė meluoja“, – Seimas ir visuomenė jos tikrai nesupras.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesioginė D.Grybauskaitės oponentė šioje kovoje yra Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Pralaimėjimas jai būtų labai skaudus. Tačiau jei šalies vadovė turi DP ryšius su Maskva įrodančių duomenų, „darbiečiams“ tai būtų nokautuojantis smūgis. DP grėstų labai skausmingos pasekmės. Apkalta D.Grybauskaitei abejoju. Pagrindinis apkaltos mechanizmas yra Seimo dauguma. Konservatoriai, liberalai, greičiausiai dalis socialdemokratų, galbūt netgi kažkiek „tvarkiečių“ nepasirašytų tokiam dalykui. Taigi apkalta greičiausiai negresia, bet skandalas jau yra.

REKLAMA

Reikia mąstyti, ką kalbi

Julius Sabatauskas, politikas, vadovavęs prezidento Rolando Pakso apkaltai

Prezidentės Dalios Grybauskaitės apkaltai reikia konkretaus faktoriaus, t. y. įrodymų, kad Prezidentė nusižengė priesaikai arba Konstitucijai. Visa apkaltos procedūra aprašyta Seimo statute. Surengti tokią apkaltą reikia ketvirtadalio Seimo narių iniciatyvos, turi būti atitinkamai surašyti argumentai arba kaltinimai. Be visa ko, apkalta galima tada, kai yra abejonių dėl Konstitucijos pažeidimo arba priesaikos sulaužymo.

Ar Prezidentės negebėjimas įrodyti savo žodžių apie Darbo partiją gali būti traktuojamas kaip nusižengimas priesaikai arba Konstitucijai? Reikėtų apie tai pagalvoti. Vis dėlto turiu pasakyti, kad valstybės politikas, nesvarbu, ar valstybės vadovas, ar kuris kitas, turėtų pamąstyti prieš pradėdamas kalbėti.

Parengė VL žurnalistas Vismantas Žuklevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų