REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykintas Pugačiauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Antradienio vakarą į Vilnių atskrendantis patyręs užsienio politikos veteranas Joe Bidenas bus jau trečiasis Jungtinių Valstijų viceprezidentas, lankysiantis Lietuvą per 22-ejus metus. Nuo pat viceprezidento Dano Quayle`o apsilankymo 1992-aisiais visų vizitų temos – Vašingtono parama Lietuvos nepriklausomybei, saugumas ir energetika.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol garsiausiai visame pasaulyje nuskambėjo viceprezidento Dicko Cheney vadinamoji „Vilniaus kalba“, kur jis perspėjo Rusiją nesiimti energetinio šantažo ir negriauti kaimynių teritorinio vientisumo.

REKLAMA

Tai buvo laikai, kai atrodė, kad Sovietų imperija palaidota, ir nebeatgims. Nepraėjus nė pusmečiui nuo tada, kai Jungtinės Valstijos pripažino Lietuvos nepriklausomybę, viceprezidentas D. Quayle`as Vilniuje pareiškė, kad didysis mūsų laikų klausimas išspręstas: laisvė gyvuoja, komunizmas miręs. Tuometinio Lietuvos vadovo patarėjas užsienio politikai prisimena, kad šią žinią žiniasklaida plačiai paskleidė pasauliui – įvykiai Baltijos šalyse tuomet dar buvo atidžiai sekami.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo aukščiausio rango JAV vizitas per Nepriklausomybės laikotarpį, prieš karą tokių vizitų nebuvo. Tai buvo bendro turo po Europą dalis, ir tai rodė, kad Amerika mus atskiria nuo buvusių SSSR respublikų.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas jau tada pareiškė, kad saugumas Lietuvai yra platesnis negu vien karinis – reikia ir energetinio saugumo, ir ekonominio. Danas Quayle`as atvežė ir pinigų, atidarė Amerikos ambasadą. Bet karinis saugumas buvo itin svarbus – Rusijos kariuomenė tebebuvo Lietuvoje.

Didžiausiai miniai, kurią kada nors Vilniuje buvo surinkęs svečias iš užsienio, Quayle`as pareiškė, kad tuo rūpinasi – nors iki narystės NATO dar buvo likę dvylika metų“, – pasakojo buvęs Vytauto Landsbergio patarėjas užsienio politikai Ramūnas Bogdanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Quayle`o vizitas baigėsi mitingu prie Seimo, per kurį jis pasakė, kad komunizmas mirė, ir rusų kariai keliauja namo. Tą jis pasakė ir uždaruose pokalbiuose – kad Amerika daro įtaką, ir kaip pasirodė, tai tiesa.

Dickas Cheney, užsienio politikoje gerokai labiau patyręs viceprezidentas, Lietuvoje lankėsi jau 2006-aisiais, praėjus pusketvirtų metų nuo George`o Busho pažado Vilniaus Rotušės aikštėje. Vašingtonas tada jau puikiai žinojo, kad Baltijos ir Juodosios jūros regionui, ištrūkusiam iš imperijos, svarbiausia ištrūkti ir iš energetinės priklausomybės. Šie jo žodžiai Lietuvos ir Lenkijos prezidentų globojamam forumui – 9 regiono prezidentams – dar ir dabar skamba pranašingai“, – toliau dėstė R. Bogdanas.

REKLAMA

„Jokiu teisėtu interesu negalima paaiškinti, kad nafta ir dujos tapo bauginimo ir šantažo priemonėmis, arba manipuliuojant pasiūla, arba mėginimais monopolizuoti tiekimą. Ir niekas negali pateisinti veiksmų, griaunančių kaimynų teritorinį vientisumą arba trukdančių demokratiniams judėjimams. Rusija turi rinktis“, – 2006 metais sakė buvęs JAV viceprezidentas.

Rusija ir nenorėjo klausytis – atsiuntė žemiausią įmanomą diplomatą. Buvo praėję vos keli mėnesiai nuo pirmojo dujų išjungimo Ukrainai. Buvo likę vos trys mėnesiai iki vamzdyno išjungimo Mažeikių naftai. Pasaulio spauda net kelerius metus šiuos žodžius minėjo kaip Vašingtono perspėjimą dėl naujo Šaltojo karo, bet tuometinio Lietuvos vadovo patarėjas užsienio politikai atkreipia dėmesį, kad Čeinio kalba buvo skirta ir padrąsinti Rusijos kaimynes.

REKLAMA

„Manyčiau, jis pasakė visa tai, kas vis dar vyksta. Jis tada pasakė, kas vis dar vyksta. Matėme nukrypimus, kurių nesitikėjome. gaila, kad atsisakoma principų, apie tai jis kalboje irgi perspėjo. Kalboje jis perspėjo rimtai žiūrėti į energetiką. Ne visi tai suvokė, mes tai suvokėme ir padarėme pažangą. Tai buvo didelis paraginimas“, – sakė buvęs Valdo Adamkaus patarėjas užsienio politikai Simonas Šatūnas.

Joe Bideną politinė praraja skiria nuo Dicko Cheney, laikomo karo Irake architektu, bet sieja puikus užsienio politikos išmanymas. Nors Baracko Obamos administracija kritikuojama dėl posūkio į Aziją, J. Bidenas Rytų Europos regioną ir Rusiją išmano iki smulkmenų, ir tuo Lietuvos vadovai jau turėjo progos įsitikinti. Jo susitikimai Lietuvos prezidentūroje irgi suplanuoti ilgi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų