REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos verslo atsakas į sankcijas Rusijai

Europos Sąjungai (ES) ir JAV pirmadienį nutarus įvesti sankcijas tam tikriems Krymo ir Rusijos pareigūnams, Lietuvos verslo konfederacijos generalinis direktorius Algimantas Akstinas sako, kad Rusija gali pradėti taikyti atsakomąsias sankcijas. Pasak jo, ES su JAV turėtų įgyvendinti aiškią politiką, kuria mažintų Vakarų verslo priklausomybę nuo Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Verslas norėtų kalbėti apie galimus kompensavimo mechanizmus, jei mes netektume tam tikrų rinkų, užsienio prekybos partnerių – Rusijos, Ukrainos ir galbūt kitų Rytų šalių. Tai galėtų būti diskusija dėl kooperacijos veiksmų su ES, kaip geriau suaktyvinti savo prekybą, ekonominius mainus tarpusavyje, kad tos netektys – Rusijos ar kitų šalių rinkose – būtų kuo mažesnės“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė A. Akstinas.

REKLAMA

Jo teigimu, verslas supranta tautos laisvės ir nepriklausomybės svarbą ir remia pilietiškas iniciatyvas, tačiau verslui taip pat rūpi ir jo darbuotojų gerovė.

„Verslas visada atsakingai žiūri į tai, kad už jų nugaros yra darbuotojai, ir jie turi turėti darbo vietas, jau nekalbant apie mokesčius valstybei. Todėl ir sakome, kad konsultuojantis su verslu, ES politikai turėtų rasti tuos sprendimus, kaip tą kompensaciją sudaryti, vykdyti bendrą ekonominę politiką ir orientuotis į nuostolių sumažinimą“, - kalbėjo A. Akstinas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva – ne Vokietija

Žurnalo „Valstybė“ leidėjo Eduardo Eigirdo teigimu, Lietuva turi pati vaduotis iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos (pavyzdžiui, pirkti kuo mažiau rusiškų dujų). Pasak jo, Lietuva negali būti lyginama su Vokietija ar Prancūzija, kurios taip pat aktyviai prekiauja su Rusija, nes Lietuva yra visiškai kitokioje situacijoje.

„Iš Putino neišgirsite tokių pranešimų, kad Vokietijoje rengiami snaiperiai, kurie kovoja Čečėnijoje, ar baisūs Maidano kovotojai. Kai kalbama apie Lietuvą, Rusijos visa informacinė erdvė tarsi yra ruošiama, kad mes esame priešai“, - laidoje kalbėjo E. Eigirdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Eigirdas teigia, kad Lietuvoje Kremlius ir toliau mezga įvairius tinklus, ir jo naudojamų metodų yra gerokai daugiau nei pirmadienį išviešintoje VSD ataskatoje. Pasak jo, Lietuvai svarbu būti pasiruošusiai, vieningai ir atsižvelgti į VSD perspėjimus.

„Jeigu nežiūrėsime į perspėjimus, nežiūrėsime į metodus, kuriuos VSD mums parodė, kaip veikiama, o bandysime nukreipti dėmesį į vieną pareigūną, tai bus klaida. Tokiu būdu žmonėms visą įvykį užgoš viena-dvi pavardės, kai tuo tarpu turime susitelkti į problemų, kurios mus daro silpnais, sprendimą“, - nurodė E. Eigirdas.

REKLAMA

Beje, VSD paviešinta neryški nuotrauka „Rusijos žvalgybos tarnybos atstovo susitikimas su Lietuvos politologu“ yra interpretuojama visiškai skirtingai. Politologas Vadimas Volovojus sutinka, kad vienas iš nufotografuotų asmenų yra panašus į jį. O štai „Žinių radijo“ kalbintas Lietuvos politologų bendruomenės narys tame „į Vadimą Volovojų panašiame“ asmenyje atpažino Rusijos žvalgybos atstovą Vadimas Smirnovas, kuris prieš keletą metų, neva rinkdamas medžiagą doktoratui Karaliaučiaus universitete, susitikinėjo su ne vienu Lietuvos politologu.

Žinių radijas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų