REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Rojus jaukiame Viduržemio jūros glėbyje – Kipras. Sala, kurioje pasilepinti kaitria saule bei pasimėgauti užburiančiais kraštovaizdžiais galima ištisus metus.

Rojus jaukiame Viduržemio jūros glėbyje – Kipras. Sala, kurioje pasilepinti kaitria saule bei pasimėgauti užburiančiais kraštovaizdžiais galima ištisus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kipre gyvenimas tvarkingas sudėliotas į tris stalčiukus. Pirmas, „nuobodžiausias“, prasideda lapkričio 1-ąją ir baigiasi kovo 31-ąją. Tokiu metu gyvenimas Kipre aprimsta, sumažėja turistų srautai. Supraskite, šalta! Dienomis oras gali sušilti tik iki 25 laipsnių, o vakarais temperatūra kartais nukrenta iki 10-12 laipsnių.

REKLAMA

Bet tik prasidėjus balandžiui ši sala pradeda kvėpuoti spartesniu ritmu. Metas nuo balandžio 1-osios iki birželio 30-sios yra vadinamas „viduriniu sezonu“. Garsėja turistų keliamas šurmulys, daugėja skrydžių pasiūlymų, o visa tai galiausiai priveda prie karčiu alsuojančio vasaros sezono. Šis tęsiasi nuo liepos 1 d. iki pat spalio pabaigos.

Tada, kai Lietuvoje šalta

Kiekvienas turime svajonių. Įdomu tai, kad kartais jos sutampa. Turbūt daugelis iš mūsų esame pagalvoję, kad norėtume pasprukti iš žiemiškos Lietuvos ir bent keletą dienų praleisti ten, kur kepina saulė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad mažiau kalbų, o daugiau darbų. Pabandykime įvertinti privalumus ir trūkumus, kurie išryškėja keliaujant žiemą. Žiema, suprantama, priklausomai nuo pasaulio krašto yra kardinaliai skirtinga sąvoka. Šįkart pasižvalgykime, kodėl verta atvykti į Kiprą būtent tada, kai Lietuvoje dar šalta.

Viena esminių priežasčių – kaina. Kol nėra turistų antplūdžio, tol viešbučiai ir visas aptarnavimo sektorius yra priversti laikyti sumažintas kainas. Todėl nuskristi į Kiprą žiemos sezono metu gali pakakti triženklės pinigų sumos. Kovo pradžioje skrydis bei viešbutis (pusryčiai ir vakarienė) Larnakos miestelyje kainavo mažiau nei 800 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunku įsivaizduoti, kad vasarą už savaitę poilsio tokiomis sąlygomis pakaktų tokios nedidelės sumos. Kaina už skrydį ir viešbutį sezono metu šokteli dvigubai, o gal ir trigubai. Bet vien šios išlaidos dar neatspindi to, kiek derėtų susitaupyti pinigų orioms atostogoms.

Kainų skirtumai

Paprastas pavyzdys, kuris parodo, kokia yra kainų dinamika priklausomai nuo metų laiko Kipre - automobilio nuomos kaina. Ši priklauso nuo to, kada ten apsilankysite. Pavyzdžiui, žiemą išsinuomoti automobilį parai kainuoja nuo 24 iki 35 eurų. Atitinkamai viduriniu sezono metu šios kainos padidinamos iki 28-40 eurų. Brangiausiai automobilis kainuoja vasarą, tada kainos dar šiek tiek padidėja ir siekia 38-45 eurus.

REKLAMA

Kokia situacija su maisto ir gėrimų kainomis skirtingu metų laiku – pasakyti sunku. Reikėtų apsilankyti vasarą ir tada būtų galima palyginti. Bet žiemą Kipre maisto ir gėrimų kainos nesikandžioja. Gali surasti, kuri sočiai pavalgyti už 13-15 eurų. Bet tada gausi viską – nuo gėrimų, užkandžių, salotų iki įvairių karštųjų patiekalų. Ir visa tai apibūdinama mėsos, žuvies arba mišriu meze.

Sunku būtų daugiau kažką rekomenduoti, ko derėtų paragauti apsilankius Kipre. Kaip ir visada, visų mūsų skoniai skirtingi. Tačiau Kipro virtuvė yra gana įvairi, o vadinamieji „english breakfast“ (angliški pusryčiai) yra siūlomi praktiškai kiekvienoje kavinėje.

REKLAMA

Akivaizdu viena, kad vietos gyventojai lankosi tiek prabangiau atrodančiose kavinėse, tiek kuklesnėse užeigose. O tam galima pritaikyti auksinę taisyklę – ten kur valgo vietos gyventojai, ten drąsiai užkąsti ir turistai.

Automobilis – tiesiog būtinas

Verta pasakyti, kad išsinuomoti automobilį Kipre yra būtina. Arba, tiesiog, rekomenduojama. Mat vaizdingos Kipro salos pakrantės išryškėja ne keliaujant patogiu greitkeliu, o riedant atokiau išsibarsčiusiais keliukais, kurie dažnai vingiuoja pasakiškomis jūros pakrantėmis. Vaizdingų maršrutų Kipre apstu, todėl būtų tikra nuodėmė jei negalėtumėte bent trumpam sustoti, pasižvalgyti, pasigrožėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena atrakcija europiečiams – automobilio vairas dešinėje pusėje. Suprantama, kad vairavimo kryptis taip pat priešinga, tad ekstremalių pojūčių tikrai netrūks. Bet įprasti prie kitokių vairavimo sąlygų užtruks valandą-kitą ir galėsite garsiai pripažinti: „Nieko čia sudėtingo!“.

Tiesa, įpratusiems prie mechaninės pavarų dėžės derėtų primygtinai rekomenduoti neišsigąsti automatinio varianto. Vairuoti automobilį su automatine pavarų dėže itin paprasta ir efektyvu, ypač kai tenka įvažiuoti į kurį nors didesnį Kipro miestą. Atsidūręs kamštyje arba situacijoje, kai reikia reaguoti staigiai, tu neturi sukti galvos kaip čia kaire ranka perjungti pavarą.

REKLAMA

Vaizdingas rojus žemėje

Kaip jau minėta, Kipre poilsiauti galima bet kuriuo metų laiku. Teigiama, kad net 340 dienų per metus čia šviečia saulė. Kipre vyrauja Viduržemio jūros subtropikų klimatas. Tad trumpi ir stiprūs lietūs gali tik atgaivinti, o ne sugadinti nuotaiką.

Kipro paplūdimiai itin švarūs. Saloje apstu įvairių kultūrų palikimo. Todėl save Kipre atras tiek mėgstantys poilsį, tiek istoriją.

Kipro sala padalyta į dvi dalis – pietinė priklauso graikams, o šiaurinė valdoma turkų. Įdomu tai, kad Nikosija yra vienintelė sostinė pasaulyje, per kurią eina valstybinė siena. Vietiniai Kipro gyventojai turkus vadina okupantais, tad tarpusavio santykiai toli gražu nėra geri. Bet turistams abi salos dalys yra saugios. Todėl yra galimybė vienu metu pamatyti net dvi kultūras – islamišką bei krikščionišką Kiprą.

REKLAMA

Graikams priklausančioje Kipro dalyje gyvenantys vietiniai pasakojo, kad dėl turkų okupacijos dalis žmonių prarado savo namus. Mat turkiškoje dalyje esantys namai teoriškai kaip ir priklauso jiems, bet faktiškai abejojama, ar kada nors pavyks juos atgauti.

Faktai ir skaičiai

2013-siais Kiprą aplankė 2,41 mln. poilsiautojų. Šis skaičius su metais vis auga.

Į Kiprą daugiausia turistų atvyksta iš Didžiosios Britanijos, Skandinavijos šalių, Vokietijos, Rusijos, Ukrainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų