REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1942-aisiais žmonės vidutiniškai miegodavo po 8 valandas, o štai dabar šis vidurkis nukrito iki 6,8 valandos. Gydytojai rekomenduoja miegui skirti nuo 7 iki 9 valandų. Beveik 40 % amerikiečių miega mažiau nei 7 valandas, apie 70 milijonų Amerikos gyventojų turi miego sutrikimų.

1942-aisiais žmonės vidutiniškai miegodavo po 8 valandas, o štai dabar šis vidurkis nukrito iki 6,8 valandos. Gydytojai rekomenduoja miegui skirti nuo 7 iki 9 valandų. Beveik 40 % amerikiečių miega mažiau nei 7 valandas, apie 70 milijonų Amerikos gyventojų turi miego sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi žinome, kaip svarbu gerai išsimiegoti, tačiau dažnai nepastebime, kiek dalykų pakrypsta į blogąją pusę, jei miegui skiriate nepakankamai laiko. Pateikiame jums 25 dalykus, kurie gali jums nutikti, jei nuolat neišsimiegate.

REKLAMA

1. Irzlumas

Nusiskundimai dėl irzlumo ir emocinio nepastovumo yra bemiegių naktų padarinys – išsiaiškino Izraelio mokslininkų grupė. Jie ištyrė šiuos nusiskundimus, sekdami neišsimiegojusių medicinos studentų elgesį. Išsiaiškinta, kad neigiamos emocinės reakcijos į trikdančius dirgiklius – jei kažkas įsiterpia jums darant kažką svarbaus – sustiprėja dėl nepakankamo miego kiekio.

2. Galvos skausmai

Mokslininkai kol kas tiksliai nežino, kodėl miego trūkumas sukelia galvos skausmą, tačiau šių dalykų sąsajas gydytojai pastebėjo jau prieš gerą šimtmetį. Migreną gali sukelti bemiegės naktys, o nuo 36 iki 58 % miego apnėja sergančių žmonių ryte atsibunda su nepaaiškinamais galvos skausmais.

REKLAMA
REKLAMA

3. Nesugebėjimas mokytis

Mieguistumas – jau seniai žinoma tarp paauglių paplitusi problema. Vieno tyrimo metu išsiaiškinta, kad pamokų laiką pavėlinus viena valanda, maždaug nuo 7.30 iki 8.30, pagerėja mokinių testų rezultatai. Bet tai svarbu ne tik vaikams. Trumpoji atmintis yra svarbiausias mokymosi elementas, o miego trūkumas pastebimai sumažino tirtų suaugusiųjų gebėjimą prisiminti žodžius, kuriuos jie bandė išmokti prieš dieną.

4. Svorio padidėjimas

Nuo miego trūkumo kenčiantys žmonės dažnai turi hormonų disbalansą, kuris yra tampriai susijęs su padidėjusiu apetitu, didesniu potraukiu valgyti kaloringą maistą, lėtesniu gebėjimu kontroliuoti savo impulsus. Tiesa, kad sudeginate daugiau kalorijų nemiegodami, nei miego metu, tačiau tikrai ne tokį kiekį, kurį suvartojate jausdamiesi išsekę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Pablogėjęs regėjimas

Miego trūkumas gali sukelti tunelinį regėjimą, dvejinimąsi akyse, blankumą. Kuo ilgiau nemiegate, tuo daugiau regėjimo klaidų darys jūsų akys, yra nemaža tikimybė, kad pradėsite regėti haliucinacijas.

6. Širdies ligos

Mokslininkai, laikę tiriamuosius 88 valandas be miego, pastebėjo padidėjusį jų kraujo spaudimą. Tačiau net ir tiems, kurie galėjo miegoti po 4 valandas, spaudimas buvo pakilęs, palyginus su miegojusiais po 8 valandas. C-reaktyviojo baltymo, žyminčio širdies ligų riziką, koncentracija padidėjo organizmuose tų, kurie miegojo mažai arba apskritai nemiegojo.

REKLAMA

7. Lėtumas

Jei žmogus pakankamai neišsimiega, pailgėja jo reakcijos laikas. Mokslininkai suskirstė kariūnus į dvi grupes ir paprašė jų atlikti du greito apsisprendimo testus. Vienai grupei buvo leista tarp testų pamiegoti, kitai – ne. Tie, kuriems tarp testų miegojo, antrąjį testą atliko greičiau, nei grupė nemiegojusiųjų. Pastarųjų buvo ne tik prastesni testo rezultatai, bet ir sulėtėjęs atlikimo tempas.

8. Infekcijos

Mūsų imuninė sistema tiesiog daro stebuklus – jei jūs susižeidžiate ir kūne atsiranda atvira žaizda, ji paprastai iš karto neapsikrečia. Ilgalaikis miego trūkumas ar net vienos nakties nemiga gali sutrikdyti natūralią kūno apsaugą nuo pavojingų mikroorganizmų.

Laukite tęsinio

Parengta pagal businessinsider.com  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų