REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daiva Lapėnaitė, LRT radijas, LRT.lt

Veneto regionas Italijos šiaurėje balsuoja dėl atsiskyrimo nuo Italijos. Antikonstitucine provokavija vadinamas nepriklausomos Veneto respublikos iniciatorių surengtas konsultacinis referendumas nesulaukė didelio italų žiniasklaidos dėmesio, tačiau sukėlė gyventojų susidomėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Precedentų Italijoje neturinčiame konsultaciniame referendume beveik penki milijonai Veneto regiono gyventojų raginami atsakyti į klausimą, ar nori, kad Venetas taptų nepriklausoma feredacine respublika. Nuo sekmadienio iki penktadienio vykstančioje apklausoje apygardose, internetu bei telefonu regiono gyventojai gali pasisakyti ir dėl hipotizuojamos Veneto respublikos prisijungimo prie Europos Sąjungos, NATO aljanso bei Euro zonos.

REKLAMA

Atsiskyrimo nuo Italijos šalininkai sako, kad likti prieš pusantro šimto metų juos apgaule prisijungusios Italijos dalimi pasiturinčiam regionui reikštų pilietinę savižudybę. Veneto gubernatorius Luca Zaia priminė, kad toks referendumas pažeidžia Italijos konstituciją, tačiau jei būtų legalus, neabejotinai balsuotų už nepriklausomybę.

Sunkumų slegiamoje Italijoje separatistinės idėjos pastaruoju metu tampa vis gajesnės. Norą atsiskirti nuo Italijos, tačiau tapti ne atskira valstybe, bet Šveicarijos kantonu, yra pareiškęs Lombardijos regionas ir Sardinijos sala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų