REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamaloninti kalinį – svarbiau už pačios likimą?

Meilė, baimė ir pinigai – tai trys pagrindinės priežastys, dėl kurių moterys rizikuoja atsidurti už grotų, kai ryžtasi slapta gabenti kaliniams draudžiamus daiktus. Taip teigia įkalinimo įstaigų pareigūnai. Tokių moterų neatbaido nei griežti Baudžiamojo kodekso (BK) straipsniai, nei žiniasklaidoje paviešintos kitų tokių nelaimėlių graudžios istorijos, pasibaigusios grotomis.

Tiekėja – žmona

Moterys – dažnos draudžiamų daiktų (ypač kvaišalų) kaliniams tiekėjos, nes jos kur kas dažniau naudojasi ilgalaikio pasimatymo su kaliniu galimybe, o toks dvi paras trunkantis pasimatymas yra bene geriausia proga nunešti vyrui, sugyventiniui, broliui ar net sūnui bei anūkui slaptą „dovanėlę“. Labai populiaru tai daryti slaptaviete pavertus savo kūno intymiąsias vietas.

Vienas paskutiniųjų tokių atvejų užfiksuotas Alytaus pataisos namuose. Šiaulietė Loreta S. (36 m.) atvyko dvi paras praleisti su kalinčiu savo vyru Aleksandru S. (35 m.). Tačiau pasimatymas neįvyko, nes šiaulietė tuoj pat atsidūrė Alytaus policijos areštinėje. Moterį įklampino du paketėliai su, kaip įtariama, kvaišalais, kuriuos ji vyrui gabeno įsikišusi į savo lyties organus.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykusi Loreta S. teigė, kad jokių draudžiamų daiktų neturi. Tačiau pareigūnai jau iš anksto buvo gavę informacijos, jog šiaulietė atvyks su „dovanėle“, tad moters iš savo akiračio nepaleido ir primygtinai vis priminė, kokia atsakomybė gresia, ragino „geriau prisiminti“. Pareigūnai žinojo, kad anksčiau už nužudymą teistas Aleksandras S. bausmę Alytuje atlieka už narkotinių medžiagų platinimą, o toks „pomėgis“ neretai būna ilgalaikis, tad būtų visai nekeista, kad nusikalstamu kvaišalų platinimu vyras užsiimtų ir „zonoje“. O kas gali būti geresnis tiekėjas už žmoną?

REKLAMA

Anot pareigūnų, priremta šiaulietė neatlaikė susidariusios psichologinės įtampos, pradėjo keistai elgtis ir netrukus pati iš intymios vietos išsitraukė maišelį su įtartinomis medžiagomis.

Kokios tai medžiagos, dar tikslina ekspertai, o Loretai S. gresia pasimatymas su Temide.

Kaliniai „skandina“

Kaip pasisuks Loretos S. tolesnis likimas, labai priklauso nuo to, ką ji slėpė savo intymiojoje slėptuvėje – tai yra kokius kvaišalus ir kokį jų kiekį. Nes atsakomybė ir bausmės dydis nuo to ir priklauso. Dar labai priklauso ir nuo šiaulietės vyro Aleksandro S. pozicijos – ar jis liudys, kad įkalbėjo, net gal privertė žmoną atvežti jam kvaišalų ir organizavo tokią nusikalstamą veiką, ar tikins nieko nežinąs apie žmonos neva ruoštą siurprizą jam.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ilgamečio „zonos“ pareigūno Zenono Kuncos, Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojo, dauguma tokiomis aplinkybėmis įkliuvusių vyrų „skandina“ ir savo žmonas, ir sugyventines, ir brolius, vežusius jiems draudžiamų daiktų. Tik vienetai gelbsti „geradario“ kurjerio padėtį, visą kaltę prisiimdami tik sau.

Toks įvykis prieš kurį laiką buvo Kybartų pataisos namuose (Vilkaviškio sav.). Ten įkliuvo marijampolietė Irena N. (39 m.), atvykusi pasimatyti su kalinčiu sutuoktiniu Mindaugu N. (41 m.) ir slapta atvežusi jam paketėlį su kvaišalais (per 3 gramus amfetamino ir metamfetamino). Vyras spėjo pasivaišinti lauktuvėmis, o kai jo suaktyvėjęs elgesys tai išdavė, pareigūnai, apžiūrėję poros daiktus, kvaišalų paketėlį surado Irenos N. patiektoje mišrainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tuokart rasto paketo turinio būtų išėję net apie 140 dozių svaiginimuisi. Kvaišalus atgabenusiai platintojai Irenai N. grėsė laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų.

Įkliuvę sutuoktiniai kaltę neigė – esą ne jų paketėlis, ir tiek. Ypač tvirtai, lyg būtų patyrusi nusikaltėlė, laikėsi Irena N. Bet jos tiesą galiausiai sutriuškino pats Mindaugas N., teisme garbingai prabilęs apie savo kaltę ir organizavimą. Jis prisipažino įtikinęs žmoną, kad būtina atvežti kvaišalų, įkalbėjęs, netgi bauginęs.

Teismas Irenai N. paskyrė labai švelnią bausmę – tik laisvės apribojimą dvejiems metams. Nuo „zonos“ marijampolietę išgelbėjo jos garbingas daugiavaikės statusas – turimi 4 vaikai, iš kurių du tuo metu buvo nepilnamečiai (vienas jų – mažametis), palanki charakteristika ir teistumais nesutepta biografija.

REKLAMA

O prie žmonos gelbėjimo prisidėjęs Mindaugas N. savo gyvenimą „zonoje“ prasitęsė 4 metais ir 10 mėnesių.

Rizikuoja abi pusės

Kaip teigė Vilkaviškio rajono apylinkės teismo teisėjas Vitalijus Krivičius, nagrinėjęs ne vieną panašią bylą, žmogus, ryžęsis bent prisiliesti prie narkotikų platinimo, pirmiausia turėtų gerai pastudijuoti BK. Iš jo sužinotų, kad už disponavimą narkotikais gresia nuo 2 iki 15 metų laisvės atėmimas. Konkretus bausmės dydis priklauso nuo įvairių nusikaltimo aplinkybių, teisiamųjų pozicijos, ypač – nuo platinti ruoštų narkotikų kiekio. Dauguma platintojų tai sužino per vėlai.

Ypač gerai žinoti įvairius niuansus turėtų moterys, pasiryžusios draudžiamų daiktų gabenti savo kūno ertmėse. Šis būdas, kaip teigia įkalinimo įstaigų pareigūnai, vis populiaresnis. Mat kaliniai įtikina savo moteris, kad kalėjimų pareigūnai neturi teisės apžiūrinėti kiekvienos atvykusios lankytojos kūno ertmių. Esą svarbiausia – tik neišsiduoti, nesutrikti. Tad jeigu moteris jaučiasi psichologiškai tvirta, ji ir rizikuoja.

REKLAMA

„Akistatos“ kalbinti įkalinimo įstaigų pareigūnai ir iš tiesų patvirtino, kad kaliniams nešami daiktai detaliai apžiūrimi visada, be jokių išimčių, o juos perduodančio ir pasimatyti einančio žmogaus kūno apžiūra vykdoma tik tada, kai jau yra rimtas pagrindas įtarti – arba turima operatyvinė informacija, arba žmogaus sutrikęs elgesys. „Jeigu pareigūnės apžiūrėtų lankytojos kūno ertmes ir draudžiamų daiktų nerastų, mus po Strasbūrą užtąsytų, – sakė vienas pavardės nenorėjęs skelbtis pareigūnas. – Tai kiekvienu atveju didelė rizika.“

Medikai nepadeda

Dar viena problema, su kuria susiduria pataisos namų pareigūnai, įtarę moteris gabenant draudžiamų daiktų savo kūno ertmėse, ir kuri yra palanki toms gabentojoms, tai... medikai, dirbantys ligoninėje, už „zonos“ tvorų. Į juos kreipiamasi, kai įtarta moteris kategoriškai neigia lyties organuose arba išangėje nešanti kvaišalų, nors tai beveik žinoma. Tada prireikia stacionaro medikų pagalbos. Bet šie, kaip neslėpė pataisos namų pareigūnai, nenori – netgi griežtai atsisako – atlikti tokias apžiūras, motyvuodami, kad jie suteikia tik pirmąją medicininę pagalbą ir gydymą, o ne ieško draudžiamų daiktų ir juos išima, be to, pacientę gali apžiūrėti tik jai pačiai kreipusis ir sutikus. „Tuomet, norėdami įrodyti moters vykdomą nusikaltimą, primename medikams, kad pacientės organizme esantys kvaišalai, plyšus apvalkalui, gali pasklisti po organizmą ir nelaimėlę numarinti“, – pasakojo vienas pareigūnas, pripažinęs, kad toks jų kelias pas medikus panašus į anekdotą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O savo sveikata, laisve, savo vaikų likimu moterys rizikuoja, anot pareigūnų, dažniausiai ne dėl meilės ir ne dėl baimės (jeigu kalintysis grasina), bet dėl pinigų. Juk, pavyzdžiui, heroinas pataisos namuose kainuoja apie 500-700 litų. Iš vieno jo gramo padaroma 10-12 dozių. Vienos dozės kaina – 50 litų. Nuteistuosius tai labai vilioja. O kvaišalus pristačiusioms moterims atsilyginama 200–400 litų. Tad tokia aritmetika.

Įkliuvo net nuotaka

Moterys, išdrįsusios gabenti kaliniams draudžiamų daiktų, dažniausiai niekuo nebestebina „zonos“ pareigūnų, nes jie matę daug ko. Bet kartais vis dėlto būna ko nustebti.

Štai neseniai Kybartų pataisos namuose įkliuvo kaunietė Ineta L. (25 m.), kai jos atsivežto lagamino ant ratukų ištraukiamoje rankenoje pareigūnai, peršvietę rentgeno aparatu, iškart pastebėjo įtartinas dėmes ir tuoj surado 10 paketėlių (apie 50 gramų), įtarta, amfetamino. Nustebino tai, kad kaunietė įkliuvo savo planuotų vestuvių dieną. Ji tądien turėjo susituokti su kalinčiu savo išrinktuoju Mariumi T. (21 m.). Jau net Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja iš Vilkaviškio buvo atvykusi. Santuoką teko atšaukti, o nuotaka buvo nuvežta į policiją. Ten ji elgėsi gana ramiai ir įtikinėjo nieko nežinojusi apie slėptas medžiagas. Tyrimas vyksta toliau.

REKLAMA

Prieš keletą metų šių pataisos namų direktorių Virginijų Adomaitį nustebino ir kaunietė Ona V. (59 m.). Ji, profesionali, išsilavinusi, pavyzdingai vertinta medikė, atvežė kvaišalų savo kalinčiam sūnui. Moteris aiškino tai dariusi iš meilės savo vaikui: jis – narkomanas, o be narkotikų – kančia. Už tai teismas Onai V. paskyrė net 8 metus kalėti.

„Su narkotikais pas mus dažniausiai įkliūva nuteistųjų aplankyti atvykusios jų žmonos, sugyventinės ir seserys, – sakė Kybartų pataisos namų direktorius. – O motinos turbūt supratingesnės.“

Tik faktai:

Nuotaka pernai rugsėjį įkliuvo ir Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje. Jos daiktuose pareigūnai aptiko dantų pastos flakonėlį, o jame – guminį maišelį su 100 gramų kvaišalų.

Pernai Lietuvos įkalinimo įstaigose įkliuvo apie 250 vyrų ir moterų, kai jie nešė kaliniams įvairių draudžiamų daiktų.

Iš patrauktųjų baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn paimta apie kilogramą kvaišalų ir apie 2500 mobiliųjų telefonų.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų