REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę kilusią diskusiją dėl policijos pareigūnų nurodymo užgesinti nepriklausomybės akto signatarų laužą profesinės sąjungos vadina eiline teisėsaugos pareigūnų žeminimo akcija. Lietuvos policijos pareigūnų panaudotos jėgos prilyginimą Ukrainos specialiųjų pajėgų „Berkut“ smurtui vadina visišku absurdu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinia, Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pavedė atlikti tarnybinį patikrinimą dėl policijos veiksmų, kuomet jie neleido prie Seimo kūrenti agitacijai už referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams skirto laužo. Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) tarybos narė Roma Katinienė ministro veiksmus vadina absurdiškais ir teigia, kad pareigūnai tik vykdė savo pareigą, tai yra prižiūrėjo viešąją tvarką.

REKLAMA

„Protestuotojų turėtas leidimas buvo pasibaigęs, todėl policijos darbuotojai privalėjo imtis veiksmų. Pareigūnai buvo tikrai kantrūs – tris kartus įspėjo ir panaudojo tam tikras priemones praėjus valandai. Įstatymai galioja visiems, kad ir kokių kilnių tikslų būtų siekiama“, – aiškina R. Katinienė.

NPPSS primena, kad leidimas buvo išduotas tik iki 20.30 val., o pranešimas apie kūrenamą Nepriklausomybės aikštėje laužą buvo gautas 22.15 val.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos teisėsaugos federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė pasakoja, kad teisėsaugos sistemos darbuotojų žeminimas jau tapo įprastu reiškiniu Lietuvoje. Anot jos, policijos pareigūnų funkcijų vykdymo prilyginimas Ukrainos „Berkut“ smurtavimui yra eilinis siekis sužlugdyti visą sistemą. „Tiems, kurie gali sau leisti taip kalbėti, turėtų būti mažų mažiausiai gėda. Gyvename teisinėje demokratinėje valstybėje, kur pareigūnas atlieka jam pavestas ir įstatymais reglamentuotas funkcijas. Bet kuris save gerbiantis pilietis nedrįstų to lyginti su itin prieštaringai vertinamais „Berkut“ kovotojų veiksmais“, – priduria L. Soščekienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 18 d. grupė Seimo narių (Povilas Gylys, Rytas Kupčinskas, Naglis Puteikis ir Petras Gražulis) kviečia ministrą D. A. Barakauską pasiaiškinti. Politikams įdomu, kas davė nurodymus policininkams užgesinti „Lietuvos Laisvės ugnį“ kovo 11-osios proga ir kuo šis deginimas skiriasi nuo Ukrainos palaikymo laužų. Dar daugiau, Vidaus reikalų ministerijos galva turės atsakyti, kuo skiriasi Lietuvos policijos panaudota jėga ir Ukrainos specialiųjų pajėgų naudotas smurtas ir kaip jis vertinąs šią situaciją.

Policijos pareigūnus atstovaujančios profesinės sąjungos šią užvirusią diskusiją vadina farsu ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų menkinimu. Taip pat primena, kad nevertėtų pamiršti iš dugno neišsikapstančių visuomenės pasitikėjimo Lietuvos Respublikos Seimu rodiklių (23 proc.), kai tuo tarpu policija pasitiki daugiau nei pusė šalies gyventojų (69 proc.).

„Tai panašu į spekuliavimą Ukrainos policija ir anaiptol neprimena teisėsaugos sistemos stiprinimo, kurio neva mes šiandien siekiame. O ministras, deklaruodamas, jog nori išvengti politikavimo, elgiasi visiškai priešingai. Patiems valdininkams tokių priemonių, kuriomis daromas spaudimas policijai, ėmimasis, žinoma, garbės irgi nedaro. Politikų kišimasis į pareigūnų darbą nepadeda policijos sistemai valytis ir ugdyti principingų policijos pareigūnų“, – apgailestauja R. Katinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų