REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užimtumo skatinimui ir verslo plėtrai skiriama nemažai lėšų, tačiau reikia glaudžiau bendradarbiauti su savivaldybėmis ir verslu, atidžiau įvertinti regiono problemas bei jo specifiką, Alytuje vykusioje konferencijoje-apskrito stalo diskusijoje teigė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Konferencijoje „Impulsai pasienio regiono ekonomikai: patrauklūs verslo projektai, parama iniciatyviems, motyvacija dirbti legaliai“ dalyvavo regiono savivaldybių vadovai, verslo atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

„Gaivinant regionų ekonomiką, mažinant socialinę atskirtį nei Vyriausybė, nei savivaldybė pavieniui neišspręs susikaupusių problemų. Tik bendradarbiaudami su vietos valdžia, verslu, bendruomenėmis, kartu surasime ir įgyvendinsime geriausius sprendimus, – sakė premjeras A. Butkevičius, ragindamas teikti pasiūlymus ir atvirai kalbėti apie tai, kas kliudo ekonomikos ir gerovės plėtrai, – Meras su savo komanda turi būti iniciatyvų kūrėjas, kuriam privalom padėti.“ Prieš konferenciją premjeras taip pat apsilankė Alytaus teritorinėje darbo, kur bendravo su darbo ieškančiais gyventojais.

REKLAMA

Alytaus rajono, Lazdijų ir Kalvarijos savivaldybėse, 2014 m. duomenimis, registruotas nedarbas 1,5 karto viršijo vidutinį. Jaunimo nedarbo rodikliai šiose savivaldybėse taip pat didesni nei šalies vidurkis, o Kalvarijoje šis rodiklis aukščiausias šalyje. Be to, daugiau nei pusė Lazdijuose ir Alytaus rajone darbo neturinčių gyventojų – ilgalaikiai bedarbiai. Kituose šio regiono miestuose tokių bedarbių dalis taip pat gerokai didesnė nei vidutiniškai šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje savivaldybių vadovai, Lietuvos verslo konfederacijos, Alytaus krašto pramoninkų asociacijos, Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos vadovai bei ekspertai diskutavo apie ekonomikos gaivinimą ir užsienio investicijas. Apskrito stalo diskusijoje dalyvavęs „Verslios Lietuvos“ vadovas Mantas Nocius pristatė priemones verslumui ir eksporto skatinimui. Tai – parama pradedančiajam verslui ir smulkioms ir vidutinėms bei inovatyvioms įmonėms, mokymai verslumui skatinti, pagalba eksportuojant pagamintą produkciją. Prognozuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones lietuviškų prekių eksportas būtų didesnis nei vidutinis šalyje. „Investuok Lietuvoje“ atstovė Rugilė Andziukevičiūtė konferencijos dalyvius supažindino su užsienio investuotojus dominančiais klausimais bei aptarė Alytaus regiono privalumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kalbėta apie ekonominių pažeidimų tendencijas pasienio savivaldybėse, „šešėlinį“ verslą. Buvo pabrėžta, kad Darbo birža ir savivaldybės turėtų taikyti aktyvesnę tokių žmonių įdarbinimo politiką, akcentuojant, kad jiems būtų socialiai saugiau ir naudingiau dirbti legaliai, o ne „šešėlinėje“ darbo rinkoje.

Šiandien Ministras Pirmininkas taip pat lankysis Alytuje įsikūrusiose įmonėse „Aradas ir KO“, „Lisiplast“, „Astra“, VšĮ „Kepyklos gatvės prekybos ir paslaugų miestelis“. Šios bendrovės sėkmingai plėtoja gamybą ir eksportą Lietuvos bei užsienio rinkose, pasinaudojant taip pat ir Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis.

Panašūs forumai jau vyko Anykščiuose ir Šiauliuose. Jų esmė – identifikuoti regionui būdingas problemas ir taikyti geriausias patirtis, įgyvendinti perspektyvius projektus, kad investuojamos lėšos, taip pat ir ES paramos, kurtų ilgalaikę naudą. Per ateinančius septynerius metus Regionų plėtros programai iš ES struktūrinės paramos apskričių vystymui ir teritorinei sanglaudai bus skiriama beveik 3,5 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų