REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina skelbia dalinę karinę mobilizaciją, kariniai daliniai liks Kryme

Krymas paskelbė nepriklausomybę nuo Ukrainos

Ukrainos laikinasis prezidentas ir Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas pirmadienį paskelbė pasirašęs įsaką dėl dalinės karinės mobilizacijos.

Ukrainos laikinasis prezidentas ir Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas pirmadienį paskelbė pasirašęs įsaką dėl dalinės karinės mobilizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasirašiau įsaką dėl dalinės mobilizacijos“, – S.Turčynovas pirmadienio rytą sakė per Ukrainos parlamento plenarinę sesiją.

REKLAMA

Valstybės vadovas pažymėjo, kad šį žingsnį atliko dėl padėties, susiklosčiusios Krymo autonominėje respublikoje.

Aukščiausiojjoe Radoje taip pat buvo užregistruotas teisės aktas, kuriame siūloma pritarti prezidento dekretui dėl dalinės mobilizacijos.

Prie to teisės akto pridėtame aiškinamajame rašte sakoma, kad sprendimas dėl dalinės mobilizacijos buvo priimtas dėl „paaštrėjusios socialinės politinės padėties Krymo pusiasalyje“.

REKLAMA
REKLAMA

Dalinė mobilizacija bus vykdoma visuose Ukrainos regionuose ir sostinėje Kijeve. Kryme ir Sevastopolio mieste bus mobilizuoti savanoriai, įskaitant tuos, kurie ateis į karinius komisariatus ir karinius dalinius.

Mobilizacija skelbiama 45 dienoms nuo prezidento įsako įsigaliojimo.

12 val. 50 min.Ukrainos kariai liks Kryme, sako gynybos ministras

Ukrainos kariai liks Kryme, šalies gynybos ministras pareiškė pirmadienį, nors žiniasklaida pranešė, kad to pusiasalio separatistinė prorusiška vyriausybė planuoja paleisti ten esančius ukrainiečių dalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pajėgos, kurios yra dislokuotos (Kryme), ten liks“, – gynybos ministras Ihoris Teniuchas sakė per spaudos konferenciją Kijeve, surengtą kitą dieną po to, kai tas Juodosios jūros pusiasalis referendume nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukrainos parlamentas patvirtino prezidento nutarimą skelbti dalinę mobilizaciją

Ukrainos parlamentas, siekiantis sustiprinti šalies ginkluotąsias pajėgas, iškilus Krymo pusiasalio prijungimo prie Rusijos grėsmei, pirmadienį patvirtino prezidento įsaką dėl dalinės mobilizacijos, per kurią būtų pašaukta 40 tūkst. atsargos karių.

REKLAMA

Nacionalinio saugumo gynybos tarybos sekretorius Andrijus Parubijus sakė Aukščiausiajai Radai, jog 20 tūkst. atsargos karių bus pasiųsti į ginkluotųjų pajėgų dalinius, o kiti bus pervesti į naujai įkurtą Nacionalinę gvardiją.

Krymas paskelbė nepriklausomybę nuo Ukrainos ir pateikė prašymą prisijungti prie Rusijos

Krymo vietos parlamentas pirmadienį paskelbė regiono nepriklausomybę nuo Ukrainos ir paprašė, kad pusiasalis būtų priimtas į Rusijos sudėtį.

Įstatymų leidėjai taip pat paskelbė, kad visa Ukrainos valstybės nuosavybė Kryme bus nacionalizuota.

REKLAMA

„Krymo Respublika kreipiasi į Jungtines Tautas ir visas pasaulio šalis, prašydama pripažinti ją nepriklausoma valstybe“, – sakoma dokumente, kurį patvirtino Krymo parlamentas kitą dieną po to, kai šio regiono gyventojai referendume triuškinama dauguma nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Už prisijungimą prie Rusijos pasisakė 96,77 proc. Krymo referendumo dalyvių, skelbia Komisija

Duomenys, gauti patikrinus visus sekmadienį Kryme vykusio referendumo biuletenius, rodo, kad už Krymo prisijungimą prie Rusijos pasisakė 96,77 proc. balsavusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmadienį paskelbė Krymo referendumo komisijos pirmininkas Mychaila Malyševas, pristatydamas galutinius plebiscito rezultatus.

„Už prisijungimą prie Rusijos pasisakė 1 233 022 referendumo dalyvių (96,77 proc. balsavusiųjų)“, – nurodė jis per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija.

Iš viso referendume dalyvavo 1 274 096 žmonių, arba 83,1 proc. tokią teisę turėjusių rinkėjų.

„Už Krymą Ukrainos sudėtyje pasisakė 31 997 žmonės – 2,51 proc. balsavusiųjų. Negaliojančiais pripažinti 9 097 biuleteniai – 0,72 proc.“, – sakė M.Malyševas.

REKLAMA

Sekmadienį referendume rinkėjams buvo pateikti du alternatyvūs klausimai: „Ar palaikote Krymo pakartotinį prisijungimą prie Rusijos su Rusijos Federacijos subjekto teisėmis?“ (taip arba ne) ir „Ar palaikote 1992 metų Krymo Respublikos konstitucijos atkūrimą ir Krymo, kaip Ukrainos dalies, statusą?“ (taip arba ne).

M.Malyševas taip pat pažymėjo, jog referendumo komisija dėl balsavimo neužregistravo nė vieno skundo.

Vakarų valstybių lyderiai pasmerkė separatistinį referendumą Kryme ir pirmadienį ketina aptarti ekonomines sankcijas Rusijai.

REKLAMA

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pirmadienį pirmą kartą viešai komentuodamas Krymo referendumą už prisijungimą prie Rusijos, jį pavadino „dideliu farsu“.

Kalbėdamas parlamente O.Turčynovas pasmerkė „tebesitęsiančią agresiją Kryme, kurią Rusija bando užmaskuoti šiuo dideliu farsu, kurį jie vadina referendumu ir kurio niekada nepripažins nei Ukraina, nei civilizuotas pasaulis“.

Rusijos žiniasklaida savo ruožtu citavo „tarptautinius stebėtojus“, kurie esą sakė, kad balsavimas vyko laisvai ir sąžiningai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizija RT nurodė, kad buvo atvykę 30 stebėtojų iš dešimties Europos valstybių. Tuo tarpu e-crimea.info pranešė, kad buvo 135 stebėtojai iš 23 šalių.

Stebėtojai faktiškai necituojami žiniasklaidoje, neskelbiamos ir jų pavardės. Paminėti tik keli jų: buvęs lenkų parlamentaras Mateuszas Piskorski (Mateušas Piskorskis), Ispanijos parlamentaras iš Katalonijos Enrique Ravello (Enrikė Raveljas) ir kraštutinių dešiniųjų europarlamentaras iš Vengrijos Bela Kovacsas (Bela Kovačas).

Rusijos prezidentas V.Putinas taip pat pareiškė, kad referendumas suteikė žmonėms galimybę „laisvai pareikšti savo valią ir pasinaudoti savo apsisprendimo teise“.

REKLAMA

Jis nenurodė, ar ketina aneksuoti Krymą.

Vietoje to V.Putinas leido suprasti, jog yra pasirengęs nusileisti kai kuriems Vakarų reikalavimams, pareiškęs, jog svarsto galimybę leisti Vienoje įsikūrusiai daugiašalei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) atsiųsti „misiją stebėti situacijos Ukrainoje“ ir kad ta misija „turi apimti visą Ukrainą“.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) pirmadienį ryte pridūrė, kad balsavimas Kryme buvo „pasityčiojimas iš įprastos demokratinės praktikos“.

REKLAMA

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas), reaguodamas į žurnalisto Dmitrijaus Kiseliovo išsakytą grasinimą branduoliniu smūgiu, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Rusijos TV propaganda pranoksta pati save“.

Kremliui artimas D.Kiseliovas savo televizijos laidoje praėjusią savaitę, stovėdamas grybo pavidalo debesies, atsirandančio po branduolinio sprogimo, fone, paskelbė griežtą įspėjimą: „Rusija yra vienintelė pasaulio valstybė, kuri iš tiesų pajėgi paversti Jungtines Valstijas radioaktyviais pelenais.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų