REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek seniau nei prieš dvejus metus, Lietuvoje įsigaliojus laikino įdarbinimo įstatymui, šia paslauga pirmiausia pradėjo domėtis didžiosios šalies įmonės, kurioms darbo rankų paprastai pritrūkdavo dėl sezoniškumo įtakos. Dabar darbuotojų nuomos paslaugas siūlančios bendrovės pastebi, kad tendencijas diktuoja ne tiek sezoniškumas, kiek besikeičianti bendra situacija darbo rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Augino ir nauji, ir esami klientai

Anot personalo nuomos įmonės „Headex Group“ vadovo Povilo Variakojo, laikino įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės pernai sulaukė kur kas daugiau užsakymų.

REKLAMA

„Headex Group“ pardavimų pajamos 2013 metais sudarė daugiau nei 52 mln. litų. 2012-aisiais bendrovės apyvarta siekė virš 35 mln. litų. Praėjusiais metais „Headex Group“ įdarbino 2481 žmogų, metų pabaigoje joje dirbo 1203 darbuotojai. 2012-aisiais buvo įdarbinti 1642 žmonės, o užpraėjusių metų pabaigoje „Headex Group“ turėjo 833 darbuotojus.

„Apyvartos augimą lėmė du faktoriai. Pirma, augantis pačios paslaugos populiarumas ir naujų klientų užsakymai. Antra, jau esami klientai pateikė daugiau užsakymų nei iki tol. Galima sakyti, kad iki 2013-ųjų vyko tam tikros žvalgytuvės, per kurias įmonės įvertino darbuotojų nuomos paslaugų lankstumą, efektyvumą. Jos liko patenkintos, tad šia paslauga naudojamasi drąsiau“, – teigė P. Variakojis.

REKLAMA
REKLAMA

„Headex Group“ klientų sąrašas pernai iš viso pasipildė 58 įmonėmis.

Ketvirtadalis laikinų darbuotojų tampa nuolatiniais

„Headex Group“ vadovas pastebi, kad iki praėjusių metų darbuotojų nuomos paslaugomis dažniausiai naudojosi gamybinės ir logistikos įmonės. O pernai šių paslaugų populiarumas pradėjo augti tarp prekybinių ir paslaugų sektoriaus įmonių. Be to, jei anksčiau darbuotojų nuomą rinkdavosi stambios – daugiau nei 200 nuolatinių darbuotojų turinčios įmonės, tai pernai šia galimybe pradėjo domėtis ir mažesnės bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keičiasi ir darbuotojų nuomą besirenkančių įmonių motyvai. Jei anksčiau pagrindinė priežastis buvo sezoniškumas ir tam tikru metu įgyvendinami kokie nors projektai, tai dabar sąlygas diktuoja ir darbo rinka, kurioje darbo jėgos pradeda trūkti.

„Laikino įdarbinimo įmonės šiuo metu įgauna išorinio darbuotojų atrankos padalinio funkciją. Į jas kreipiamasi kaip į dar vieną kandidatų paieškos šaltinį. Vadinasi, ieškoma ilgalaikių darbuotojų, šie išbandomi, kol įrodo savo gebėjimus. O paskui įmonės juos įdarbina nuolatiniam darbui“, – aiškino P. Variakojis.

REKLAMA

Pasak jo, laikinas įdarbinimas šiuo metu tampa rimta alternatyva nuolatinio darbo ieškantiems žmonėms. „Headex Group“ skaičiavimais, iš laikinų darbuotojų į nuolatinius gali virsti 25 proc. per personalo nuomos įmones įdarbintų žmonių. 2012-aisiais šis skaičius buvo mažesnis ir sudarė apie 15 proc.

 

Paslaugos poreikis augs

„Headex Group“ vadovas prognozuoja, kad laikino įdarbinimo rinka Lietuvoje šiais metais gali ūgtelėti apie 20 proc. Tai lems stiprėjanti šalies ekonominė situacija ir didėjantys įmonių poreikiai.

REKLAMA

„BVP auga, gamyba auga, perkamoji galia auga, tad atitinkamai auga ir darbuotojų poreikis. Laikino įdarbinimo įmonių paslaugomis vis dažniau bus naudojamasi ieškant nuolatinių, ne tik laikinų, darbuotojų“, – svarstė P. Variakojis.

Jo žodžius patvirtina ir Lietuvos laikino įdarbinimo įmonių asociacijos keturis kartus per metus vykdomos narių apklausos. Šių metų sausį vykdytos naujausios apklausos duomenimis, 60 proc. darbuotojų nuomos paslaugas teikiančių įmonių mano, kad laikinų darbuotojų poreikis šiemet augs.

Pasak P. Variakojo, ilgainiui laikino įdarbinimo rinka Lietuvoje turėtų pasiekti Europos Sąjungos vidurkį ir sudaryti apie 1,5 proc. visos darbo rinkos.

„Kol kas nuo ES šalių, kuriose darbuotojų nuoma turi gilias tradicijas, Lietuva atsilieka apie 10 kartų. Tai rodo, kiek potencijos augti turi ši rinka“, – skaičiavo „Headex Group“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų