REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas: ukrainiečiai ruošiasi karui

Pasak VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Tomo Janeliūno, nėra jokių požymių, kad V. Putinas sustotų.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi raginimai pamėginti mažinti įtampą neduoda jokių rezultatų. Kol kas nematome, kad Putinas galėtų atsitraukti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė politologas. Turint omenyje penktadienio Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimą dėl atsakomybės už tėvynainius, T. Janeliūno nuomone, Kremlius planuoja eiti toliau. Politologo nuomone, pretekstas Rusijai grąžinti įtaką Ukrainai būtų suskaldyta Ukraina be legitimios vyriausybės. „Vienas iš svarbiausių uždavinių Kremliui dabar – kiek įmanoma suskaldyti, destabilizuoti Ukrainą ar bent jau rytinę jos dalį, pasistengti, kad neįvyktų normalūs rinkimai gegužės mėnesį ir kad Ukraina neturėtų tvirtos, legitimios vyriausybės.“

REKLAMA

T. Janeliūno teigimu, Europos Sąjungos sankcijos Rusijai – tai įspėjamasis šūvis į orą. „ES bent jau yra numačiusi tam tikrus etapus. Kol kas Putinui reikia deeskaluoti situaciją, ir jei jis to nedarytų, numatytos vis griežtesnės ir griežtesnės sankcijos. Kol kas tos pirmosios (sankcijos – red.) – tai įspėjamasis šūvis į orą.“ Anot T. Janeliūno, Ukrainoje žmonės ruošiasi karui. „Aš bendrauju su ukrainiečiais, kurie man sako labai atvirai: mes bijome tikro karo, pas mus visi ginkluojasi, net Kijeve vaikšto daugybė ginkluotų žmonių. Iš tikrųjų ruošiamasi karui, bijoma, kad tikrai nebūtų tokio masyvaus karo, kad netgi imtų bombarduoti miestus. Ukrainiečiai bijo, kad gali būti ginkluoti konfliktai tarp kažkokių karinių grupuočių, nebūtinai oficialios armijos atstovų. Jie gyvena šia diena, nežinodami, ar tikrai neteks šaudyti rytoj ryte.“ Liūdniausia, anot T. Janeliūno, yra tai, kad Vladimiras Putinas turi Rusijos visuomenės palaikymą – jo reitingai kyla. „Per ilgus metus Putinas išsivalė savo informacinę erdvę per informacines blokadas, propagandą, cenzūrą. Jokios alternatyvos jo skelbiamoms idėjoms Rusijos viešoje erdvėje nebėra. Tai leidžia suvešėti patiems bjauriausiems nacionalizmo šūkiams. Kai nuolat rodoma iškraipyta informacija, kas dedasi Ukrainoje, kitose šalyse, nesunku sužadinti tuos rusų jausmus, kurių Kremlius kaip tik labiausiai ir tikisi“ - kalbėjo politologas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų