REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabar, kai aplink zvimbia naikintuvai, O geriausias B. Bradausko draugas – A. Lukašenka leidžia Rusijai naudoti savo šalies teritoriją kaip bazę, mes turime sutikti su prezidente D. Grybauskaite: „Kai kas kalbėjo, kad negalima šiuo metu perspausti Rusijos – tam, kad būtų galima jai neva leisti išsaugoti veidą ir palikti „išėjimo strategiją“. Europai reikia išsaugoti veidą, o ne Rusijai – ji nesiruošia saugoti savo veido. Ji seniai jo nebeturi – yra tik Putino veidas“. Laidoje „Teisė žinoti“ valstybės vadovė nesistengė būti diplomate – nes visos diplomatinės priemonės išnaudotos. V. Landsbergis apgailestauja, kad ES pernelyg daug nuolaidžiauja Rusijai. Ir jis teisus. Lietuviai prisimena OMON tankus – Kryme vyks šimtus kartų didesnės skerdynės. Rusai ateina ir sugalvoja, kad čia jų kraštas. Gal lietuviams tada reikia okupuoti Londoną? Kartu su lenkais.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija nesitrauks – tai aišku. Apie ją jau kalbėta. Dievas liepia kariauti. Bet ką darys Vakarai? Koks sveiko proto žmogus gali norėti karo? Tik kas tada – leisim budeliui žudyti nekaltus žmones, grobti suverenių valstybių žemes? Kuo tada patys taptume: mes turime netapti Kremliaus žudikais, bet neleisti jiems žudyti kitų. Tai yra labai sunki dilema ir visi mąstantys Vakarų politikai – tiek JAV vadovas, tiek JK, Prancūzijos ir Vokietijos vadovai jokio karo nenori. Bet išeities nėra – Rusijai laisvai atidavus Krymą, net tik Baltijos šalys gali tapti taikiniais, nežinia kiek įsiamžinti istorijoje norės V. Putinas. „Politinis menkysta“, - kaip jį taikliai pavadino E. Lucasas.

REKLAMA

Vakarai turi tik vieną pasirinkimą: visų įmanomų sankcijų naudojimą. Dabar, galbūt, šis karas taps Vakarų pasaulio susivienijimo akimirka. Kuri jau seniai laukiama.

Bet gali nutikti ir priešingai: prisiminkime, kad ne visos šalys nukentės vienodai ir ne vienodai turės išnaudoti savo arsenalą – ar tai nėra pavojinga ES? Rusija panaudos visas priemones. Ar vakariečiai leis sau tokią prabangą?

Netikėtai Maidano kovotojų įžeistos V. Putino ambicijos neturi pabaigos. Jam vaidenasi Vakarų pergalė. Sapnuojasi Maidano kovotojų rengimas Lietuvoje. Tai propaganda, bet ir ji galėtų būti geresnė. Klaipėdos uostas jau patyrė Rusijos spaudimą. Jis tuoj stiprės. Aišku, jeigu žmonės prekiauja su Rusija po tiek kartų, kai ji taikė ekonominį šantažą – tai nėra labai protinga. Bet verslas yra verslas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos karas Kryme reikš visiškai pasikeitusią pasaulio politiką: prarastas iliuzijas, tai pragmatinio nihilizmo politika: kai dėl savo norų daromi patys kvailiausi sprendimai. Jokios vaidinamos draugystės – tik šaltas išskaičiavimas. Tai nėra netikėta, karai Afganistane ir Irake buvo tokios didelės Vakarų klaidos, kad jos visiškai sugriovė taikos, kaip didžiausios vertybės idėją. Užtenka dingsties – ir galima žudyti. Tai neturėtų būti civilizacijos gairės, bet jos tokios yra.

Rusija nėra tokia galinga, kad galėtų diktuoti pasauliui sąlygas – nei ekonomiškai, nei kalbant apie armiją, bet ji žino, kad pasaulyje seniai dingo didžiausi idealai, kurie vedė mus iki XXI amžiaus.

Žmonija, kaip ir žmogus, be idealų – negali išgyventi. Rusija rodo, kad jos idealas – rodyti jėgą. Ką pasirinks Vakarai – atviras klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų