REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Būna, kad stipraus gėrimo išgeri daugiau, nei derėtų. Kitą rytą plėšia galvą, pykina. Ką daryti?“ – klausia Jurgis R. iš Pasvalio r.

REKLAMA
REKLAMA

Atsako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas toksikologas Raimundas Purvaneckas.

REKLAMA

Jokių riebalų

Paplitęs mitas, kad sotūs ir riebūs užkandžiai sumažina alkoholio poveikį, neteisingas. Iš tikrųjų gausus alkoholio kiekis iš organizmo niekur nedingsta, o sklinda tais pačiais keliais. Tiesa, privalgius riebalų ar išgėrus lydyto sviesto (taip daro kai kurie žmonės), girtėjama tikrai lėčiau. Virškinimo sistema irgi į tai reaguoja: žmogus gali vemti, viduriuoti, jį pykina, padidėja skrandžio uždegimo tikimybė. Be to, riebus maistas pratęsia girtumą, o pagirios trunka net kelias dienas ir būna daug sunkesnės, nes apsunkusiam organizmui alkoholį sunku pašalinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimybė pasigerti sumažėja alkoholį atskiedus kitu gėrimu, nes daug kokteilių išgerti sunku, daugiau negu telpa į skrandį juk neįpilsi. Kita vertus, toks gėrimo būdas apgaulingas, mat maišant vieną kokteilį po kito degtinės neretai kliuktelima daugiau negu sulčių.

Jei nusprendėte vaišintis visą vakarą, gurkšnokite tą patį gėrimą, antraip skrandžiui gali nepatikti susimaišiusios įvairios gėrimų savybės: juk alkoholiniai gėrimai būna įvairaus stiprumo, klampumo, su priedais ir kt. Panašiai apsinuodijama privalgius daug įvairaus maisto. Jei nuo įvairovės susilaikyti sunku, stenkitės paisyti liaudies taisyklės: gėrimus gerkite „stiprėjančia“ tvarka, o ne atvirkščiai. Kartu su alkoholiu reikėtų gerti daug nealkoholinių gėrimų. Geriausia iš anksto pasiruošti gėrimą iš džiovintų slyvų, razinų ir abrikosų. Į trilitrį stiklainį priberiama vaisių per du pirštus ir jie užpilkomi verdančiu vandeniu. Šis gėrimas po paros bus ne tik skanus, bet ir kupinas kalio, kurio labai reikia mūsų širdžiai. O kalio, kaip ir kitų elektrolitų, pavyzdžiui, magnio, vartodami alkoholį netenkame labai daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alus nėra gaivusis gėrimas. Tai – alkoholis! Ypač tas, kuris spirituotas ir supilstytas į plastikinius butelius. 1,5 l tokio alaus stiprumu dažnai prilygsta pusei litro degtinės. O pastarąją greičiausiai gerti būtų sveikiau negu tokį alų. Ne pats geriausias pasirinkimas yra ir į skardines supilstytas alus, nes jame netrūksta konservantų. Norint susigrąžinti prarastą sveikatą, daug skysčių reikia gerti ir ryte. Pagirioms malšinti puikiai tinka minėtas džiovintų slyvų, razinų ir abrikosų gėrimas. Jis į vėžes sugrąžins daugelį organizmo funkcijų. Galima gerti ir įvairių arbatų, vandens. Patartina jame ištirpinti šaukštelį medaus. O nuo raugintų kopūstų ar agurkų rasalo geriau susilaikyti: nors akimirkai šis rūgštus skystimėlis sunkumą ir palengvins, nuo tokio pagerėjimo paskui bus tik blogiau. Beje, gerti, kad ir kaip troškintų, reikėtų neskubant, nes pilnas skrandis didelio skysčių kiekio iš karto nepriims ir atpils.

REKLAMA

Kuo susirgai, tuo ir gydykis

Jei kitą dieną po vakarėlio nereikia niekur važiuoti ar dirbti, 50 g konjako nepakenks: nedidelis kiekis alkoholio praplės kraujagysles, pagerins kraujotaką ir daugiau deguonies pateks į smegenis, taigisavijauta pagerės. Svarbu, kad viena taurelė „nevirstų“ antra, trečia ar visu buteliu. Tačiau jei pagiriotis ištiesus kojas nėra kada, alkoholio verčiau nė neprisiminti. Beje, tada nerekomenduotina vartoti ir vaistus: jei alkoholis neišgaravo, jie sustiprins ir pratęs vienas kito veikimą. Virškinimą pagerins rūgštūs pieno produktai.

REKLAMA

Jei kamuoja pagirios, į pirtį arba sauną eiti griežtai draudžiama. Net ir jokių ligų nekamuojamam žmogui kaitinimasis ir gausus prakaitavimas gali būti pavojingas, nes kartu su toksinėmis medžiagomis jis netenka daug skysčių. O jų po vakarėlio prie butelio organizme ir taip nebūna itin daug. Neverta pagirių lengvinti ir karšta vonia – ji tik dar labiau išvargins širdį. Bet vėsus dušas tikrai naudingas.

Aspirinas negelbsti

Aspirinas nuo pagirių negelbsti nei prieš vakarėlį, nei po jo. Šis vaistas neslopina alkoholio poveikio, neskatina jo išsiskyrimo ir jo neskaldo. Cheminiai vaistai visada veikia skrandžio gleivinę, o vartojami dažnai ir dideliais kiekiais (pavyzdžiui, kelios tabletės vakare, kelios ryte) ilgainiui sukelia inkstų ligas ar kraujo krešėjimo sutrikimų. Tiesa, pagiringą rytą aspirinas gali pasitarnauti kaip analgetikas, nes apmaldo skausmą, kraujagyslių spazmus ir pagerina kraujotaką. Tačiau alkoholio šalinimui iš organizmo neturi jokios įtakos. Alkoholio koncentraciją kraujyje sumažina su vitaminu B6 pagaminti specialūs vaistai. Jie pagreitina alkoholio suskaldymą ir pašalinimą iš organizmo, taip pat apsaugo kepenis nuo alkoholio poveikio. Šie vaistai įveikia ne pagirių požymius, o jų priežastį, todėl galima tikėtis, kad sunkios pagirios ryte iš tikrųjų palengvės. Beje, toksikologai B grupės vitaminais gydo netgi rimtas su alkoholiu susijusias ligas, pavyzdžiui, priklausomybę ar apsinuodijimą. Tiesa, jei B grupės vitaminai kaip greitesnio atsigaivelėjimo priemonė bus prisiminti tik ryte, naudos bus maža, nes jie turi būti vartojami ilgesnį laiką.

Apsinuodijus alkoholiu, kai pykina, vemiama ir pan., būtina kreiptis į gydytoją: jis ne tik suteiks skubią pagalbą, bet ir ištirs, ar nebuvo pakenkta kepenims, širdžiai, inkstams, kasai, centrinei nervų sistemai, regai ar kitiems organams.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų