REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkas pastarosiomis dienomis purto Rusijos ir Ukrainos konfliktas, be abejonės, tai kelia papildomų klausimų ir kaupiantiems pensijas. Vis dėlto, atsižvelgus tik į pastarųjų dienų pokyčius, priimti nepamatuotų sprendimų, pavyzdžiui, dėl to nuspręsti keisti investavimo krypčių, dalyvaujantiems II ar III pakopos pensijų kaupime nereikėtų – akcijų verčių kritimas šiandien reiškia galimybes gauti kur kas didesnę grąžą ilgalaikėje perspektyvoje, kuria ir yra paremtas kaupimas pensijai.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai darosi vis aktyvesni rūpindamiesi savo būsimos pensijos finansais – tai rodo prie II bei III pensijų pakopų naujai prisijungiančių dalyvių skaičiai, o taip pat kaupime jau dalyvaujančiųjų domėjimasis investavimo rezultatais bei jiems įtaką darančiais aplinkos veiksniais.

REKLAMA

Aktyvumą lemia didėjantis sąmoningumas

Praėjusiais metais prie II pakopos kaupimo prisijungė 49 215 naujų dalyvių, o II pakopos pensijų fondų valdomas turtas padidėjo 13,24 proc. ir gruodžio pabaigoje sudarė 5 444,47 mln. litų. Tuo tarpu gyventojų, kaupiančių III pakopos pensiją, per metus padaugėjo net 19,65 proc. (5 622 dalyviais) – tai sparčiausias augimas per pastarąjį dešimtmetį. III pakopos pensijų fondų valdomas turtas augo taip pat pakankamai sparčiai – 19,97 proc. – ir gruodžio pabaigoje sudarė 130,35 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žmonės savo pensija pradėjo rūpintis ne dėl ekonomikos atsigavimo – aktyvumą lėmė didėjantis visuomenės sąmoningumas. Praėjusiais metais įgyvendinta II pakopos pensijos kaupimo reforma buvo paskata gyventojams aktyviau domėtis visais su pensija susijusiais klausimais, o taip pat priimti atitinkamus sprendimus. Kuo toliau, tuo labiau gyventojai įsisavins, jog išėjus į pensiją pinigų reikės bet kokiu atveju, nepaisant nei dabar esančių, nei ateityje laukiančių aplinkos veiksnių. Tuo tarpu pensijų kaupimas yra ilgalaikis procesas, todėl svarbiausia tai daryti planingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujų pensijų kaupimo dalyvių prisijungimas duos teigiamų rezultatų – ateityje vis daugiau į pensiją išeinančių gyventojų gaus visų trijų pakopų pensijas. Vis dėlto toli gražu dar ne visi gyventojai šiandien naudojasi sudarytomis galimybėmis kaupti savo pensijai. Pavyzdžiui, jei II pakopos pensiją kaupiančių dalyvių skaičius 2013 m. pabaigoje siekė 1 117 009 mln., tai III pakopos – vos 34 237.

Didės III pensijų pakopos svarba

Pensijos kaupimas III pakopoje Lietuvoje yra skatinamas – kaupiančiam gyventojui taikoma GPM mokesčių lengvata. Taip pat darbdaviai padėdami savo darbuotojui kaupti III pakopos pensijų fonde – mokėdami įmokas už darbuotoją – gali pasinaudoti valstybės nustatytomis mokesčių lengvatomis. Tokiu atveju už darbuotoją pervedamos įmokos nėra apmokestinamos GPM ir „SoDros“ mokesčiais.

REKLAMA

Dažnai klaidingai manoma, kad kaupimas III pakopos pensijų fonduose skirtas tik dideles pajamas gaunantiems žmonėms. Tačiau būtent GPM lengvata įrodo, jog III pakopos pensijų fonduose naudinga kaupti tiems, kurie iš anksto rūpinasi savo senatve nepriklausomai nuo dabar gaunamų pajamų. Mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms lengvata leidžia reinvestuoti atgautas lėšas ir taip pensijai skirti daugiau pinigų.

Vertinant situaciją rinkoje, galima išskirti, kad GPM lengvata turėtų būti papildomas motyvas gyventojams kaupti III pakopos pensijų fonduose. Atsižvelgiant į tai, kad kol kas tik nedidelė dalis gyventojų kaupia III pakopos pensijų fonduose, galima daryti išvadą, jog daugeliui trūksta papildomos informacijos apie tokias galimybes. Tačiau vis didėjantis gyventojų sąmoningumas sufleruoja, jog III pensijų pakopos svarba artimiausiais metais tik didės.

Komentarą parengė Darius Kuzmickas, „Danske Capital investicijų valdymas“ generalinis direktorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų