REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybė sužinojo, kiek mokesčių lengvatų skurdina jos biudžetą

Valstybės kontrolės atlikto audito metu paaiškėjo, kad žemės ūkio subjektai, mokesčių sistemoje dalyvaujantys nuo 2009 m., nors ir gaudami lengvatas, sukčiauja. „Pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo išviešinta ir taip vieša paslaptis, kad yra tam tikri piktnaudžiavimai“, - sakė Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuostoliai – dideli

D. Arlausko nuomone, tai, kad skirtingoms institucijoms yra pateikiama skirtinga informacija, yra tolygu kriminalui. Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius kėlė klausimą, kodėl į tai niekas nereaguoja.

REKLAMA

„Nacionalinei mokėjimo agentūrai galima pateikti vienus skaičius, mokesčių inspekcijai – kitus“, - stebėjosi D. Arlauskas. Jo skaičiavimais, dėl tokių veiksmų valstybės biudžetas kasmet netenka apie 200 mln. Lt.

Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius sako, kad ieškant naujų šaltinių, iš kurių būtų galima papildyti valstybės biudžetą, kaip antai, planuoti transporto priemonių mokesčiai, visų pirma, reikia peržvelgti tas sritis, kurios valstybei nesumoka mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

„Ta Valstybės kontrolės medžiaga gerąja prasme mane šokiravo, nes jie parodė šulinį, kur labai daug versmių trykšta ir tiesiog reikia pasižiūrėti ir surasti tam tikras sritis arba konkrečius subjektus, kurie nesumoka mokesčių į valstybė biudžetą, ir tai yra didelė žala: ir moralinė, ir kriminalinė. Tai formuoja tam tikrą mentalitetą, kad „o, mes galime nemokėti“, - mintimis dalijosi D. Arlauskas.

Lengvatų daug, bet ne visos turi paskirtį

Valstybės kontrolės 6-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Romualda Masiulionienė „Žinių radijo“ laidoje pasakojo, kad anksčiau nei Finansų ministerija, nei Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nežinojo, kiek yra taikoma lengvatų ir kas jomis naudojasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paskaičiavome. Jų yra 215, be socialinio draudimo – visiems, įskaitant ir žemdirbius. Yra kertiniai akmenys, mes rėmėmės teisės aktais, pagal kuriuos turi būti aiškiai įvardyta, ko siekiama lengvata. Audito metu nustatėme, kad daug kur jo nėra“, - pripažino R. Masiulionienė.

„Turi būti vykdoma jų (lengvatų, - red.) stebėsena, priežiūra. Galbūt ji tapo jau nebeaktuali, kaip sakant, ji gali būti vos ne vėžine ląstele, ją reikia naikinti. Yra tokių mokesčių lengvatų, kurios likusios nuo 1990-ųjų metų ir jų niekas neperžiūri. Kitas dalykas – viešumas. Jos turi būti skelbiamos viešai ir visuomenei reikia aiškinti, kas yra tas naudos gavėjas“, - savo poziciją išdėstė VMI atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų