REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT televizijos laida „Laba diena, Lietuva“, LRT.lt

Kiaulių augintojai skundžiasi, kad dėl neaiškios kompensavimo tvarkos dėl afrikinio kiaulių maro jie patiria milijoninius nuostolius. „Šiandien paršeliai yra nebešeriami, nes įmonė neturi pinigų. Jeigu per savaitę jai reikia 45 tūkstančių litų pašarams įsigyti, tai tų lėšų negali nei pasiskolinti, nei kažkur gauti“, – kompensavimo tvarka skundžiasi Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

REKLAMA
REKLAMA

„Infekuota teritorija paskelbta sausio 24 dieną. Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo žemės ūkio ministrui pavesta sukurti nuostolių kompensavimo tvarką 2014 metams. Kadangi padėtis ekstremali, mes tikėjomės, kad ta tvarka ims ir atsiras. Pažadai yra, tačiau veiksmų nėra“, – sako A. Baravykas.

REKLAMA

Jis pasakoja, kad vienoje įmonėje auginamos paršavedės kiaules, kurių vedami paršeliai auginti vežami į kitus rajonus. Dėl kiaulių maro jų išvežimas buvo sustabdytas. Anot jo, įmonėje kas savaitę gimdavo apie 900 paršelių.

„Nuo sausio 24 dienos įmonėje susikaupė 6500 paršelių. Įmonė pajamų neturi, jai reikia pašarus ir medikamentus įsigyti, o kompensavimo tvarkos nėra“, – teigia Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Rimantas Krasuckis, Žemės ūkio ministerijos gamybos ir pramonės departamento direktorius tikina, kad kompensavimo tvarka yra, tačiau ji tikslinama.

„Mažųjų paršelių, kurie turėtų būti auginami kitose fermose, kompensavimo tvarka arba jos dydis yra aptartas tik paskutinėmis dienomis. Jos dydis bus taikomas pagal žemės ūkio ministro šiais metais patvirtintas normatyvines kainas. Tai bus taikoma, kai bus gauti dokumentai, paskaičiuotas kiekis, kiek paršelių sunaikinta. Jei bus išvežti auginti į kitas fermas, bus kompensuojama gerokai vėliau, gal po 3–4 mėnesių“, – aiškina R. Krasuckis.

„Ekstremalių situacijų momentu norėtųsi greito sprendimo, o ne po pusantro mėnesio pradėti kažką tvarkyti. Bet pasaulyje yra išrasti paprastesni būdai – atsiųsti komisiją, apskaityti nuostolius, rasti lėšas ir jas padengti. Tai yra einamosios išlaidos. Norėtųsi greitos, konkrečios, efektyvios pagalbos“, – teigia A. Baravykas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų