REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krymo prorusiškas premjeras S. Aksionovas – žmogus tamsia praeitimi

10-ame dešimtmetyje šis veikėjas buvo žinomas kaip Goblinas

Dar prieš kelias savaites Sergejus Aksionovas buvo menkai žinomas Krymo politikas, vadovavęs mažai prorusiškai partijai, kuri vos įveikė 4 proc. balsų slenkstį per pastaruosius vietos valdžios rinkimus šiame autonominiame Ukrainos regione.

Anksčiau jis buvo abejotinos reputacijos verslininkas, pelnęs Goblino pravardę tomis dienomis, kai šalyje klestėjo nusikalstamos gaujos, subyrėjus Sovietų Sąjungai. Tačiau laikai pasikeitė.

Dabar S.Aksionovas – Krymo autonominės respublikos premjeras ir Rusijos pajėgų faktinės okupacijos šiame Juodosios jūros pusiasalyje viešasis veidas. Visi ženklai rodo, kad jis yra Maskvos statytinis, dabar uoliai besidarbuojantis, kad Krymas taptų Rusijos dalimi.

S.Aksionovas taip pat vadovauja naujai sukurtai armijai: 30 vyrų, ginkluotų Kalašnikovo automatais ir tebesimokančiais žygiuoti rikiuotėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Vade!“ – jie sveikino S.Aksionovą šeštadienį, kai buvo prisaikdinti viename Simferopolio parke.

Kalbėdamas per tą ceremoniją, buvęs pusiau profesionalus boksininkas sakė, kad kovo 16 dieną planuojamas surengti referendumas padarys Krymą Rusijos dalimi, tačiau tvirtino nejaučiantis pagiežos Ukrainai.

REKLAMA

„Mes nesame priešai kariams, kurie prisiekė ištikimybę Ukrainos valstybei“, – sakė jis, turėdamas omenyje karius, užsibarikadavusius savo bazėse Kryme ir nuogąstaujančius dėl savo ateities. Pasak S. Aksionovo, tiems kariams bus leista išvykti į Ukrainą, jeigu jie to panorės.

S. Aksionovas teigė esantis taikdarys.

Tačiau kai kurie Simferopolio gyventojai dar prisimena, kad 10-ame dešimtmetyje šis veikėjas buvo žinomas kaip Goblinas.

„Jis nebuvo stambi žuvis tarp nusikaltėlių“, – sakė partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“), kurios vadovaujami protestai Kijeve praeitą mėnesį nuvertė prorusišką Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, narys Andrijus Senčenka. Pasak jo, S.Aksionovas buvo „brigados lyderis“ gaujoje, kuri daugiausia vertėsi reketu.

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt A. Senčenka nėra nešališkas – jo partija nusistačiusi prieš S. Aksionovo pastangas nuvesti Krymą į Rusijos glėbį.

Tačiau „Krymskaja pravda“, pagrindinio prorusiško laikraščio šiame regione, redaktorius taip pat kaltino S.Aksionovą priklausius nusikalstamai gaujai. Michailas Bacharevas tokį pareiškimą paskelbė prieš penkerius metus, kai S.Aksionovas pirmąkart iškilo Krymo politinėje scenoje.

S.Aksionovas, kuris tuos kaltinimus neigia, apskundė M.Bacharevą dėl šmeižto ir laimėjo tą bylą, tačiau aukštesnės instancijos teismas vėliau panaikino redaktoriui nepalankią nutartį.

Dabar, kai S.Aksionovas atsidūrė Krymo politikos centre, o jį remia visame pusiasalyje dislokuoti Rusijos kariai, M.Bacharevas sako, jog buvo suklaidintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istorijos apie S .Aksionovo nusikalstamą praeitį „tebuvo priešo puolimas prieš jį“, M.Bacharevas sakė duodamas interviu, nervingai mindžiukuodamas ir aiškiai rodydamas, kad jis nelinkęs kalbėtis šia tema. Pasak jo, tolesni tyrimai parodė, jog S. Aksionovas nepalaikė jokių ryšių su nusikalstamomis grupuotėmis.

Dabar jis save laiko uoliu S.Aksionovo šalininku, vadindamas jį savimi pasitikinčiu ir drąsiu žmogumi, kuris nebijo prisiimti atsakomybės.

Pastarąsias dvi savaites padėtis Kryme buvo įtempta: Maskva, įtūžusi dėl V.Janukovyčiaus nuvertimo ir naujos provakarietiškos vyriausybės atėjimo, pasiuntė šimtus Rusijos karių perimti politinės kontrolės pusiasalyje.

REKLAMA

Kariai, kurie, anot Maskvos, tėra pernai S. Aksionovo įkurtų vietos savigynos pajėgų nariai, pirmiausia užėmė vietos parlamentą. Vėliau įstatymų leidėjai paskyrė S.Aksionovą premjeru, šalimais tebebudint ginkluotiems asmenims.

S. Aksionovo kritikai sako, kad jis tėra aiški marionetė – Maskvos statytinis, turintis palengvinti potencialų Krymo prijungimą prie Rusijos.

„Jeigu prieš šešis mėnesius man kas nors būtų pasakęs, kad Aksionovas taps premjeru, būčiau pasijuokusi“, – sakė iškili Simferopolio žurnalistė Valentina Camar, dirbanti televizijoje „Čiornomorskaja TV“.

S. Aksionovo iškilimas į valdžią buvo staigus – juolab kad jis į politiką atėjo tik 2009 metais, suvienijęs tris prorusiškus judėjimus į partiją „Rusų vienybė“.

REKLAMA

Ši partija siekė Kryme gyventojų daugumą sudarančių rusakalbių palaikymo politinėmis reklamomis, kuriose protestuotojai prieš V. Janukovyčiaus valdymą buvo prilyginami naciams, o Krymui buvo žadamas „aukso amžius“ – klestintys vynuogynai, darbo vietų gausa ir turtingų turistų antplūdis.

S. Aksionovas taip pat tvirtino neketinantis atplėšti Krymo nuo Ukrainos. Vos prieš tris savaites, duodamas interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“, jis sakė, kad „Rusų vienybė“ „niekada nenorėjo Krymo atsiskyrimo nuo Ukrainos“.

Tačiau reklamų poveikis buvo menkas. „Rusų vienybės“ mitingai pasižymėjo mažu dalyvių skaičiumi, o per 2010 metais vykusius rinkimus ši partija tesurinko 4 proc. balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietos žurnalistai sakė, kad S.Aksionovas į politiką pirmąkart įžengė palaikomas Volodymyro Konstantynovo – Krymo parlamento pirmininko ir nekilnojamojo turto vystytojo, įklimpusio į skandalus dėl bankams negrąžintų skolų ir žlugusių statybos projektų.

V.Konstantynovo įmonė „Konsul“ rinkdavo pinigus iš ukrainiečių, žadėdama pastatyti jiems namus, tačiau niekada neužbaigdavo tų projektų, sakė tos bendrovės veikla domėjęsi reporteriai.

„Dabar tie žmonės nebeturi nei butų, nei pinigų“, – sakė „Čiornomorskaja TV“ žurnalistas Sergejus Mokrušinas, daug mėnesių gilinęsis į V.Konstantynovo finansus.

Tuo tarpu oficialūs tyrimai taip ir nebuvo pradėti. Parlamento nariai turi teisinę neliečiamybę, o V.Konstantynovo ryšiai su buvusia valdančiąja Regionų partija būtų užtikrinę, kad bet kokie tyrimai būtų lengvai užblokuoti.

REKLAMA

„Jis – neliečiamas“, – aiškino S.Mokrušinas.

Tačiau S.Aksionovas taip pat turi savo šalininkų.

Simferopolyje gyvenantis 56 metų ekonomistas Genadijus Ivančenkovas sakė, kad jam daro įspūdį S. Aksionovo gebėjimas vadovauti tokiais neramiais laikais.

Tuo tarpu kalbant apie lyderio praeitį, G.Ivančenkovas sakė nesantis tikras, ar pasakojimai apie Gobliną yra tiesa. Net jeigu jie būtų teisingi, jis teigė per daug dėl to nesirūpinantis.

„Tie jo gyvenimo puslapiai nebėra aktualūs, – aiškino G.Ivančenkovas. – Žinot, 10-as dešimtmetis buvo labai tamsūs laikai, ir dabar galiu apie jį spręsti tik pagal tai, ką jis dabar daro.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų