REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profsąjungos vadovas: net patruliuodami dviese pareigūnai negali jaustis saugūs

Sunkmečiu įvestas ir patruliavimas po vieną

Šį savaitgalį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnas susigrūmė su jam pasipriešinusiu pažeidėju, Baltarusijos piliečiu M. H., kuris mėgino iš jo atimti tarnybinį ginklą, ir peršovė jam koją.

Šį savaitgalį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnas susigrūmė su jam pasipriešinusiu pažeidėju, Baltarusijos piliečiu M. H., kuris mėgino iš jo atimti tarnybinį ginklą, ir peršovė jam koją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pasienio pareigūnų profesinė sąjunga (LPPPS) teikia pareigūnui teisinę pagalbą ir skiria ypatingą dėmesį ne tik jo, bet ir visų pareigūnų saugumo klausimams spręsti. LPPPS kreipėsi į VSAT Vilniaus rinktinę prašydami imtis priemonių, kad pareigūnai galėtų būti užtikrinti savo saugumu.

REKLAMA

Praėjusio šeštadienio naktį Šalčininkų rajone greta Žaltūnų kaimo patruliavę Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai susidūrė su sienos pažeidėjais. Išvydę įtartiną vyrą pareigūnai po neilgai trukusių gaudynių jį sulaikė. Tai – 23 metų Šalčininkų rajono gyventojas.

Netrukus po sulaikymo buvo pastebėtas dar vienas vyriškis. Kaip teigė jį pastebėjęs pasienietis, vyras nepakluso reikalavimui sustoti. Net po septynių iš tarnybinio ginklo į orą paleistų šūvių jis puolė pareigūną ir bandė atimti tarnybinį ginklą. Vyrai susigrūmė. Grumtynių metu pareigūnas E. K. šovė pažeidėjui į koją. Nukentėjusysis buvo nugabentas į Šalčininkų ligoninę, kur jam medikai suteikė pirmąją pagalbą. Vėliau jis buvo pervežtas į Lazdynų ligoninę Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad tai 38 metų Baltarusijos pilietis, neturėjęs valstybės sienos apsaugos zonoje privalomo pasieniečių leidimo. Vilniaus rinktinės pasieniečiai, apžiūrėję vietovę, kur buvo užklupti pažeidėjai, rado septynias kontrabandinių cigarečių dėžes. Šiuo metu aiškinamasi ar būtent sulaikytieji vyrai gabeno neteisėtą krovinį.

LPPPS kreipėsi į VSAT Vilniaus rinktinės vadą dėl šio pareigūno apsaugos. „Praktikoje pasitaiko atvejų , kai po panašaus pobūdžio įvykių pareigūno atžvilgiu pradedamas ne tik tarnybinis patikrinimas, bet ir ikiteisminis tyrimas ir pareigūnas tampa įtariamuoju. Atsižvelgdama į tai, kad minėtas įvykis, kurio metu pareigūnas tarnybiniu ginklu sužaloja pilietį, nėra tipinė ar kasdieniška situacija ir dėl to minėtas pareigūnas neturi savo teisių atstovavimui reikalingų teisinių žinių, profesinė sąjunga organizavo pareigūno konsultavimą bei teisinę pagalbą“ – rašoma Lietuvos pasienio pareigūnų profesinės sąjungos rašte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtu atveju pareigūnai patruliavo dviese, bet vieną nuo kito juos skyrė kelių šimtų metrų atstumas, be to, buvo naktis ir užpultasis pasienietis savo kolegos net nematė. „Net patruliuodami dviese pasieniečiai negali jaustis saugūs. Ką jau kalbėti apie situacijas, kai pareigūnai patruliuoja po vieną. Tokios taktikos griebtasi sunkmečio metu. Tačiau po vieną galima leisti patruliuoti tik išskirtiniais atvejais. Tuo tarpu tokia praktika taikoma neretai. Suprantama, kad trūksta žmonių, bet pareigūnų saugumui turi būti skiriamas prioritetas. Vasario 17 dieną buvome susitikę su VSAT vadovu ir buvo sutarta, kad bus peržiūrėta patruliavimo tvarka – pareigūnai nebepatruliuos po vieną, nes tai kelia pavojų jų saugumui“, – sakė NPPSS ir Lietuvos pasienio profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Banel. Jis atkreipė dėmesį, kad net minėtu atveju pasienietis, beje, fiziškai tvirtas vyras, susidūrė su pakankamu pasipriešinimu.

REKLAMA

LPPPS, kaip jau minėta, teikia teisinę pagalbą pasieniečiui. Vilniaus rinktinės atstovų taip pat bus prašoma prisidėti prie pagalbos teikimo. Teisės aktai leidžia panaudoti tarnybinį ginklą prieš žmogų, jei kyla grėsmė pareigūno sveikatai ar gyvybei.

Profesinė sąjunga neseniai kreipėsi į VSAT pareigūnus ragindama pranešti rinktinių atstovams ar profesinei sąjungai apie jiems išsakytus grasinimus ar užuominas apie galimą susidorojimą.

„Atsižvelgdami į aptariamą įvykį manome, kad pareigūnų saugumas vykdant tarnybą turi būti VSAT ir kiekvienos rinktinės prioritetas, todėl prašome Jūsų imtis visų įmanomų priemonių, kad Jūsų vadovaujamoje įstaigoje (visose užkardose) pareigūnai nevykdytų tarnybos po vieną“, – rašoma LPPPS rašte.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų