REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę buvo pasirašyta dvišalė sutartis tarp Šiaulių švietimo profesinių sąjungų susivienijimo ir miesto Savivaldybės. Tai leis geriau ginti švietimo darbuotojų interesus sprendžiant švietimo klausimus. Tokias sutartis jau pasirašė dalis mažųjų savivaldybių, o Šiauliai tarp didmiesčių buvo bene pirmieji.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinis dialogas

Kaip dienraštį „Šiaulių naujienos“ informavo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos vadovai – administracijos direktorius Gedeminas Vyšniauskas ir prie šios sutarties parengimo dirbęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Beinoravičius - iš pradžių profsąjunga kėlė aukštus reikalavimai, tačiau galutinis rezultatas buvo pasiektas – sutartis pasirašyta.

REKLAMA

Šią sutartį inicijavo profsąjungų susivienijimo atstovai. Pagal susitarimą, sprendžiant švietimo problemas ir klausimus bus privaloma atsiklausti profsąjungos atstovų nuomonės. A. Beinoravičius pateikė pavyzdį – mokyklų tinklo pertvarka. Rengiant sprendimo projektus ar įsakymus, prieš juos teikiant tvirtinti Šiaulių miesto tarybai, profsąjungos turės galimybę per keturias dienas pateikti savo pastabas ar pasiūlymus.

Privalomas dokumentas

Šiaulių švietimo profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rasa Jasmontienė dienraščiui „Šiaulių naujienos“ teigė, kad ši sutartis – dvejų metų darbo rezultatas. Bendradarbiavimas vyko jau anksčiau, tačiau pasirašius sutartį šis bendradarbiavimas įgavo juridinį pagrindą. Sutartis turėtų būti patvirtinta ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Iki šiol būdavome prašytojų vaidmenyje – keičiantis valdžiai kaskart turėdavome tartis ir aiškinti politikams iš naujo, kuo šis bendradarbiavimas yra reikalingas. Tenka pripažinti, kad Lietuvoje politikai yra tragiškai neišprusę ir tokio socialinio dialogo nelaiko rimtu reikalu, kas kitose šalyse yra savaime suprantama. Dabar turime juridinį dokumentą, tad nereikės kiekvieną kartą prašyti iš naujo, jis bus privalomas“, - teigė R. Jasmontienė.

Pasirašius sutartį bus patvirtintas reglamentas. Sutartis galioja dvejus metus – kas dvejus metus ji bus peržiūrima ir reikalui esant papildoma, kad atitiktų realijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirašė sutartį

Po keletą metų (2012-2014 m.) vykusių švietimo sektoriaus darbuotojų mokymų, seminarų ir kelių derybinių susitikimų Šiauliuose praėjusią savaitę buvo pasirašyta kolektyvinė sutartis tarp Šiaulių miesto savivaldybės administracijos ir Šiaulių švietimo profesinių sąjungų susivienijimo.

Šiauliai – septintoji savivaldybė, turėsianti teritorinę šakinę sutartį. 2013 m. susitarta Joniškio, Elektrėnų, Rokiškio, Ukmergės, Pasvalio, Visagino savivaldybėse, baigiama susitarti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, tartis atsisakė Marijampolės politikai.

REKLAMA

Teritorinės šakinės sutartys (LR Darbo kodeksas, II d. Kolektyviniai darbo santykiai) sudaro teisiškai nustatytą galimybę socialiniams partneriams tartis dėl atitinkamos šakos socialinės ir ekonominės plėtros, darbuotojų (profesinių grupių) darbo organizavimo ir darbo apmokėjimo sąlygų bei socialinių garantijų.

Teritorinė kolektyvinė sutartis nustato tam tikrų darbo, socialinių ir ekonominių problemų, kurios turi teritorinių ypatumų, sprendimo sąlygas, pavyzdžiui, tos teritorijos šakos dirbančiųjų darbo apmokėjimo, darbo ir poilsio laiko, darbuotojų saugos ir sveikatos sąlygas; specialybės įgijimo, kvalifikacijos kėlimo, perkvalifikavimo sąlygų specifiką; įgalina nuolat aptarti kitus socialiniams partneriams svarbius darbo klausimus bei kylančias problemas.

REKLAMA

Tarpinis rezultatas

Šiaulių švietimo sektoriaus kolektyvinės sutarties pagrindu bus įsteigta švietimo socialinių partnerių taryba (iš visų Šiaulių švietimo sektoriuje veikiančių asocijuotų struktūrų atstovų: darbuotojai – profesinės sąjungos, įstaigų vadovai – asociacijos, Savivaldybės administracija – Švietimo skyrius), kuri vykdys šio kolektyvinio susitarimo veiklas ir kontroliuos susitarimo nuostatų laikymąsi. Šalies savivaldybėse pasirašomos teritorinės šakinės sutartys – Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) vykdomo 2-ejų metų projekto „Socialinės partnerystės plėtra ir kolektyvinių derybų skatinimas šalies švietimo sektoriuje“ tarpinis rezultatas (galutinis rezultatas – nacionalinis šakinis susitarimas).

Mindaugas LAURINAITIS

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų