REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internete platinamas pareiškimas apie Krymo totorių nuotaikas, Rusijai siekiant "išvaduoti" šią teritoriją. „Mūsų tauta vieną kartą buvo išvaryta iš gimtųjų žemių, mes nenorim, kad pasikartotų ši tragedija. Todėl mes kreipiamės pagalbos (į Azerbaidžano, Turkijos ir Kazachstano prezidentus):

REKLAMA
REKLAMA

Nepalikite savo brolių ir seserų šią sunkią akimirką. Rusija mums vėl rengia tremtį ir represijas. Krymo totoriai niekada negyvens Rusijos sudėtyje, Mes visomis priemonėmis kovosime už savo teises“, - rašo Mustafa Džemilevas, vienas Krymo totorių lyderių.

REKLAMA

Prieš kelias dienas Lietuvos totorių bendruomenė, drauge su kitomis tautionėmis bendrijomis, išplatino tokį pareiškimą:

„Rusija, grubiai nusižengdama tarptautinėms normoms, įsiveržė į suverenios Ukrainos teritoriją. Iki šiol tęsdama savo imperines ambicijas, Rusija, po Moldovos ir Gruzijos teritorijų okupacijos, neva gindama rusakalbių teises, šiomis dienomis pažeidė Ukrainos teritorinį vientisumą. Rusijos šarvuočiai ir kita karinė technika brutaliai šeimininkauja jai nepriklausančioje žemėje. Kreipiamės į pasaulio visuomenę, ragindami sustabdyti prasidėjusią Ukrainos okupaciją.

REKLAMA
REKLAMA

1994 m. buvo pasirašytas Budapešto memorandumas, kuriuo Ukraina atsisakė trečiojo pagal dydį branduolinio arsenalo pasaulyje. Mainais į tai Jungtinės Amerikos Valstijos, Didžioji Britanija ir Rusijos Federacija garantavo Ukrainos nepriklausomybę ir vientisumą.

Jau keletą dienų Rusijos kariuomenė vykdo Krymo okupaciją. Rusija paskelbė apie rusakalbių gyventojų teisių apsaugą, kurie, neva, Kryme persekiojami. Toks tvirtinimas – pilnas absurdas. Įvardindama Krymą „nuo amžių rusų žeme“ Rusija klaidina pasaulio visuomenę. Sunku tikėtis, kad Rusija nežino istorinės tiesos, kad tai jau ne pirma Krymo teritorijos okupacija, nes 1784 m. Rusijos imperija aneksavo ir prijungė Krymo chanatą, kuriame amžiais gyveno Krymo totoriai - tikri šios žemės šeimininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1944 m. gegužės 18 d. Sovietų diktatoriaus Stalino įsakymu visa Krymo totorių tauta buvo deportuota į Vidurinę Aziją ir Sibirą. Po Krymo totorių prievartinio iškeldinimo į jų vietą masiškai pradėjo keltis gyventojai iš Rusijos gilumos. 1954 m. Krymas buvo įjungtas į Ukrainos TSR sudėtį. Po Ukrainos valstybingumo atstatymo 1991 m. Krymas autonomijos teisėmis įėjo į Ukrainos sudėtį. Krymo totoriai, sugrįžę į savo Tėvynę, pareiškė norą gyventi nepriklausomoje Ukrainoje.

Mes, Lietuvos piliečiai, atstovaujantys įvairias tautines bendrijas, gerai žinome tikrą Kremliaus sufabrikuotų tvirtinimų vertę, todėl kreipiamės į Europos Sąjungos, JAV, Kanados ir kitų demokratinių valstybių Vyriausybes, pasaulio bendruomenę ir visus geros valios žmones, ragindami sustabdyti prasidėjusią pilnateisės JT narės, nepriklausomos Ukrainos okupaciją.“

REKLAMA

Pasirašė: Dr. doc. Adas Jakubauskas Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas Krymo totorių Medžliso atstovas Lietuvoje, MahirasGamzajevas Lietuvos azerbaidžniečių bendrijos pirmininkas, Prof. dr. Vladimiras Gražulis, AlijusAleksandrovičius, Motiejus Jakubauskas, Jonas Ridzvanavičius, Fiodor Niunka, Gudų kultūros draugijos Lietuvoje pirmininkas, Galimas Sitdykovas, ImantasMelianas Asociacijos „Lietuva – Azerbaidžanas“ prezidentas, Grigorijus Potašenko, SeitumerasChurlu, ElnaraMamutova (Churlu), Jokūbas Kacas, NikodemSzczyglowski, Pro Leopolis misijos vadovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų