REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birutė SLAVINSKIENĖ

Tauragiškiai, ko gero, atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu mieste sparčiai daugėja odontologijos klinikų ir kabinetų. VMI duomenimis, Tauragės rajono savivaldybėje registruoti 26 mokesčių mokėtojai, deklaruojantys odontologų veiklą.Tikriausiai tai gerai – konkurencija turėtų būti gera motyvacija gerinti paslaugų kokybę ir mažinti kainas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto yra ir kitaip manančių. Jie įsitikinę, kad lyg grybai po lietaus dygstančios šiuolaikiškos odontologijos įmonės siekia tik atimti duoną iš mažesnių ir įsigalėti rinkoje, kad vėliau galėtų diktuoti savo sąlygas.

REKLAMA

Lūkesčiai pasiteisino

Visai prieš Naujuosius pačiame miesto centre, Vytauto gatvėje, ant patalpų, kuriose anksčiau buvo įsikūręs Šiaulių bankas, atsirado iškaba, skelbianti, kad netrukus čia įsikurs Odontologijos klinika. Duris ji atvėrė sausio 6-ąją. Dabar, po įsikūrimo prabėgus porai mėnesių, Tauragės odontologijos klinikos vadovas Laurynas Jarutis ir pats stebisi tokiu pacientų antplūdžiu. Pasak jo, užsirašyti pas klinikose dirbančius gydytojus galima tik gerokai į priekį.

REKLAMA
REKLAMA

Kol studijavo, L.Jarutis kartu su žmona dirbo Kaune, tačiau baigę mokslus jie nusprendė kurtis vieno jų gimtinėje. Ji tauragiškė, jis – iš Plungės. Pasirinko Tauragę. Bent kol kas, sako, nesigaili.

– Ir Kaune turėdavome nemažai pacientų iš Tauragės. Dabar jiems nebereikia niekur važiuoti. Nors ir anksčiau Tauragėje teikiančių odontologijos paslaugas netrūko, vis dėlto mūsų klinika, manau, skiriasi tuo, kad mes siūlome ypač kokybiškas paslaugas ir viską vienoje vietoje. Šiuo metu mūsų klinikoje dirba 4 gydytojai: odontologė, endodontologė (ji gydo ir pergydo dantų kanalus), ortodontė (jos sritis – breketai, dantų plokštelės), burnos chirurgas, trys odontologų padėjėjos. Darome panoramines rentgeno nuotraukas, gydome mikroskopu, – pasakoja L.Jarutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokio lygio technika Tauragėje kol kas negali pasigirti niekas. Ir nors ji atsipirks nežinia kada, klinikos vadovas įsitikinęs: svarbiausia – teikti kokybiškas paslaugas. Paklaustas apie kainas, jis sakė, kad jos tokios pat kaip ir kitur. Už specializuotas paslaugas reikia mokėti.

Konkuruoti, sako L.Jarutis, jie nesiruošia. Jis įsitikinęs, kad duonos užteks visiems, ir „stumti“ iš rinkos sako nieko neketinąs.

– Tiesiog siekėme susikurti darbo vietas sau, sukurti dar ir papildomų darbo vietų, – teigia klinikos vadovas. – Esame pasirengę bendradarbiauti su kolegomis. Jei tik galėsime padėti, visada padėsime.

REKLAMA

Naujose patalpose – erdviau

Gydytojas odontologas–burnos chirurgas Bahaa Alarbied, kurį tauragiškiai pažįsta jau senokai, iki šiol dirbo savo kabinete Respublikos gatvėje. Kai ant dviaukščio Stoties gatvės pastato atsirado iškaba „Implantologijos klinika. Visos odontologijos paslaugos“, tauragiškiams buvo smalsu, kas čia kuriasi. Paaiškėjo, kad čia persikėlė B.Alarbied. Paprašytas atskleisti, kas privertė kraustytis iš įprastos vietos, gydytojas sakė, kad čia daugiau erdvės. Netrukus prie gydytojo turėtų prisijungti ir jo kolega. Klinikoje gausu šiuolaikinės technikos, o netrukus planuojama pradėti gydyti lazeriu.

REKLAMA

Pasak gydytojo, ilgų eilių jų klinikoje šiuo metu nėra: jei dantį skauda, būsite priimti nedelsiant, jei ne – gali tekti keletą dienų luktelėti.

Konkurencija – gerai

Iškaba su pavadinimu „Pro estetic dental“ neseniai atsirado ir ant vieno Dariaus ir Girėno gatvės daugiabučio. Pasak skelbiamu telefonu atsiliepusios gydytojos odontologės Aurikos Dzeventkauskaitės, šis kabinetas ne naujas, jis tiesiog persikėlė į naują vietą iš Vasario 16-osios gatvės. Kabinete dirba dvi gydytojos, jos važinėja į Tauragę iš Kauno. Kabinete, pasak A.Dzeventkauskaitės, atliekamos visos odontologijos paslaugos – gydymas, protezavimas, implantacija, higiena. Kabinete yra ir rentgeno aparatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar nebaugina pastaruoju metu į Tauragę plūstelėjusių odontologų konkurencija, gydytoja sakė:

– Visai ne. Kuo daugiau konkurencijos, tuo geresnes paslaugas žmonės gaus. Būtent konkurencija verčia stengtis, dirbti kuo geriau.

Tačiau ji nemano, kad kainos nuo to keisis. Tauragėje jos ir taip mažesnės nei didmiesčiuose.

„Labiau verslininkai nei gydytojai...“

Olga Terentjeva, tauragiškių dantis gydanti bene tris dešimtmečius, įsitikinusi, kad odontologijos klinikų banga plūstelėjo todėl, kad Vilniuje, Kaune ta rinka perpildyta. Be to, baigę mokslus grįžta ir tauragiškių medikų vaikai.

REKLAMA

– Šiemet, kiek žinau, dar padaugės – net kelių kolegų vaikai baigia studijas ir ketina pradėti profesinę veiklą Tauragėje, – sakė O.Terentjeva.

Pasak jos, tauragiškiams nuo to tik geriau – didesnis pasirinkimas. Tačiau paklausta, ar tai gali lemti odontologijos paslaugų kainų kritimą, atsakė neigiamai.

– Nemanau. Mūsų, vyresniųjų karta kitokio mąstymo. Pavyzdžiui, aš, nors irgi pirkau brangią aparatūrą, nesiryžtu kelti kainų. Kaip aš galiu paprašyti daugiau, jei žmogus 30 metų pas mane lankosi?

Pasak jos, jaunoji karta visai kitokia. Jie tokių sentimentų neturi ir yra, pasak gydytojos, labiau verslininkai nei gydytojai. Ką investavo, nori susigrąžinti.

REKLAMA

Didieji ryja mažiukus

Apie neribotą odontologijos paslaugas teikiančių įmonių plėtrą savo nuomonę turi ir Vilija Paulauskienė, daugelį metų dirbanti dantų technike, ir jos neslepia:

– Mes, dirbantys odontologijos srityje, žiūrim vienas į kitą ir nesuprantam, kas čia darosi, kad nauji kabinetai ir klinikos dygsta lyg grybai po lietaus. Jau ir anksčiau nebuvo trūkumo, o dabar ta pasiūla tiesiog perteklinė. Aukso kasyklų čia ir anksčiau nebuvo, o dabar ir visai striuka darosi.

– Įkuria kliniką, susigalvoja garsų šūkį, skambiai pavadina paslaugas, dar nuvažiuoja į Italiją, kokios paskaitos pasiklauso... Ir įsivaizduoja, kad yra visa galva aukščiau už ilgus metus šį darbą dirbančius, didelę patirtį sukaupusius specialistus. O iš esmės, manau, mažai kas keičiasi, žinoma, technika ar vaistai tobulėja. Mokslus visi baigia tuos pačius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, gal tokia pasiūla bus naudinga bent jau pacientams – galbūt sumažės paslaugų kainos, V.Paulauskienė nepatikliai svarstė:

– Nežinau, nežinau... Manau, kad nieko panašaus nebus. Patys matote: kainos nekrenta. Motyvuojama naujomis technologijomis, šiuolaikiškomis medžiagomis, aukštesne kvalifikacija... Galų gale liks viena, dvi ar trys stipriausios klinikos, jos ir galės diktuoti kainas.

Pasak jos, anksčiau bent jau už konsultaciją niekas pinigų neimdavo: ateidavo žmogus, specialistas jį apžiūrėdavo, su juo pasikalbėdavo, patardavo, ką daryti, ir viskas. O dabar konsultacija kainuoja keliasdešimt litų.

Didelę patirtį turinti dantų technikė mano, kad galbūt didžiuosiuose miestuose odontologijos rinka jau persipildė ir dabar išsiliejo per kraštus – į mažesnius miestus. Vyksta tas pats kaip ir kitose srityse: didieji ryja mažiukus. Kaip didieji prekybos centrai priverčia pasitraukti mažas krautuvėles, taip norima „išvalyti“ ir šią rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų