REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos mokslo akademijoje vakar įteiktos Lietuvos mokslo premijos už svarbiausius fundamentinius ir taikomuosius bei eksperimentinės plėtros darbus. Technologijos mokslų srityje apdovanotas Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) profesorius Gintaris Kaklauskas, atlikęs inovatyvų ir statybų praktikoje reikšmingą armuoto betono tyrimų ciklą. Už šį darbą profesorius įvertintas ir prestižiniu tarptautiniu apdovanojimu. VGTU Tiltų ir specialiųjų statinių katedros vedėjo darbų ciklas „Inovatyvūs armuoto betono kompozito fizikinio modeliavimo būdai ir jų taikymas skaitiniuose projektavimo metoduose (1998–2012)“ nagrinėja armuoto betono modeliavimą, aiškina, kaip įvertinti jo deformacines savybes, pleišėjimą. Gauti tyrimų ciklo rezultatai svarbūs praktikai, nes jie leidžia efektyviau naudoti statybines medžiagas (betoną ir armatūrą) bei prailginti konstrukcijų eksploatacijos trukmę.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nauja Lietuvoje tyrimų kryptis, kurios rezultatai įvertinti ir pasauliniu mastu – Gintariui Kaklauskui už konstrukcijų projektavimo metodų tobulinimą Amerikos civilinės inžinerijos sąjunga skyrė prestižinį Moisseiff Award apdovanojimą.

REKLAMA

Pasaulyje vis plačiau taikomos naujos kartos stiprios, plastiškos, atsparios korozijai, ilgaamžės kompozitinės medžiagos, kurių elgsena dar nėra žinoma, tad šių naujos kartos statybinių kompozitų tyrimai – itin svarbi VGTU profesorius Gintario Kaklausko mokslinės veiklos kryptis.

Profesorius ne tik atlieka mokslinius tyrimus, bet ir vadovauja jaunų tyrėjų grupei, aktyviai vykdančiai mokslinę veiklą. Gintario Kaklausko paruošti inžinieriai-projektuotojai geba tinkamai vertinti itin sudėtingą tradicinio ir naujos kartos betono kompozito elgseną ir mažiausiomis sąnaudomis projektuoti statybines konstrukcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mokslo premijas įsteigė šalies Vyriausybė, jas konkurso būdu skiria Lietuvos mokslo premijų komisija. Premijos dydis – 101 400 litų, jos teikiamos iškiliausiems mokslininkams humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos, žemės ūkio ir technologijos mokslų srityse.

###

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) – prestižinis Lietuvos universitetas, ugdantis kūrybiškus ir aukštos kvalifikacijos specialistus. Universitetas lyderiauja technologijos mokslų srityje ir užtikrina šiuolaikines, į darbo rinką orientuotas studijas. Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbai vykdomi 14 institutų, 2 mokslo centruose, 33 laboratorijose. VGTU veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras ir didžiausia Lietuvoje Mobiliųjų aplikacijų laboratorija. Turėdamas daugiau kaip 400 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VGTU suteikia plačias tarptautinių studijų bei praktikų galimybes ir pirmauja Lietuvoje pagal užsienyje studijuojančių studentų, išvykusių pagal „Erasmus“ mainų programą, skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų