REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Sankauskaitė

Jeigu garo mašinos išradimas žmones privertė vis mažiau naudoti raumenis, tai jau prieš kelis dešimtmečius prasidėjusi visuotinė kompiuterizacija skatina žmones vis mažiau naudoti smegenis, t.y. samprotauti. Apie kompiuterizacijos poveikį žmonėms ir darbo rinkai Vadovų konferencijoje EBIT 2014 penktadienį kalbėjo „Swedbank“ vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo pastebėjimu, nors kompiuterizacija intensyviai vyksta jau 30 metų, tačiau itin spartėja kompiuterių pajėgumai, skaičiavimo greitis. N. Mačiulis teigia, kad jau dabar įmonės dėl šios priežasties sugeba efektyviau dirbti su mažiau darbuotojų.

REKLAMA

Labiau veikiamas – prekybos sektorius

„Žmonių užimtumas mažės“, – prognozuoja N. Mačiulis. Ekonomistas pažymi, kad būtent dėl šios ryškejančios tendencijos net 47 proc. JAV darbo vietų rizikuoja būti prarastos.

„Anksčiau kompiuterizacija labiausiai veikė gamybos sektorių, tačiau dabar situacija gerokai pasikeitė“, – konferencijoje kalbėjo ekonomistas ir pažymėjo, kad kompiuterizacija veikia visas prekybos sektoriaus sritis.

REKLAMA
REKLAMA

N. Mačiulis kalbėdamas verslo bendruomenei pateikė pavyzdį, kada JAV „Google” kompanija pradėjo naudoti automobilius, kurie sugeba patys automatiškai vairuoti.

„Jų pranašumas – gebėjimas racionaliai elgtis ekstremaliose situacijose”, – sakė N. Mačiulis.

Pasak jo, šis pavyzdys iliustruoja esminį lūžį, kad dabartiniai kompiuterio skaičiavimo pajėgumai daro juos pranešesnius už pačius žmones.

Duomenys – skaitmeniniai

„Duomenys tampa skaitmeniniai, tai irgi lemia irgi tam tikrus pokyčius“, – penktadienį sakė N. Mačiulis. Pasak jo, didelis duomenų kiekis leidžia rasti daug priežastingumo ryšių, analizuoti ir tai nėra blogai, kadangi žmogus gali neatrasti šių ryšių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Robotai net pradėjo priiminėti sprendimus – jie mato, supranta ir mokosi“, – teigė ekonomistas.

Kalbedamas apie šių tendencijų poveikį darbo rinkai, ekonomistas teigė, kad didėjanti technologijų įtaka ilgainiui vers klausti, ar ilgai reikės traukinių, vilkikų ar troleibusų vairuotojų.

„Automatizuojamas net paskolų išdavimas“, – vardijo N. Mačiulis. Be to, sporto ir akcijų naujienas jau taip pat rašo robotai, kadangi jie tai daro daug tiksliau.

Pabaigoje N. Mačiulis pažymėjo, kad ateityje darbo rinkoje didžiąją dalį visų darbo vietų užims rutininis darbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų