REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaziuko grožybės – ne tik sostinėje

Vitalija Jalianiauskienė

Pačioje pavasario pradžioje kasmet vykstančios tautodailininkų dirbinių mugės nekantriai laukia ir kūrėjai, ir akis paganyti ar suvenyrų įsigyti norintys panevėžiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Mugės – visur

Visus metus drožti, lipdyti, pinti, megzti ir kitais būdais kurti dirbiniai kovo pradžioje sulaukia savo valandos. Visoje šalyje Kazimiero vardo dieną kovo 4-ąją ar šiek tiek vėliau vyksta Kaziuko mugės – šurmuliuoja turgūs,rankdarbiai siūlomi mokyklose, vaikų darželiuose, įstaigose. Šiemet toks prekymetis bus kovo 8–9 dienomis.

REKLAMA

Mugėse apsilankantieji visada gali gauti ko tik širdis geidžia – pjaustymo lentelių, krepšelių, medinių, popierinių, odinių gėlių, paveikslų, inkilėlių, indų, papuošalų, baldų ir daugybę kitų gražių, naudingų daiktų.

Pati svarbiausia – didžioji Kaziuko šventė, be abejo, vyksta Vilniuje – mieste, turinčiame šimtametes tokių renginių tradicijas. Svarbiausias jų akcentas – nuo senų senovės atėjusios ir iki šiol išlikusios iš džiovintų augalų rišamos verbos. Jos į sostinę tomis dienomis suvežamos iš visų šalies kampelių.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio tautodailininkai taip pat rengiasi į šeštadienį ir sekmadienį Vilniuje šurmuliuosiančią mugę vežti gausybę savo darbų.

„Verbas kuriantieji žino, kad niekur kitur tokio jų poreikio kaip sostinės Kaziuko mugėje nėra. Čia verbų parduodama daugiausia“, – sako Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkas Saulius Kronis.

Panevėžio tautodailininkai kasmet aktyviai dalyvauja Vilniuje vykstančioje Kaziuko mugėje. Čia jų darbai būna tikrai ne prasčiausi.

Šiemet kai kurie Panevėžio krašto tautodailininkai savo gaminius siūlys alėjoje, specialiai atidaromoje tautinio paveldo sertifikatus turintiems aukščiausios klasės tautodailės meistrams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į sostinę ketina važiuoti medžio meistrai su savo samteliais, dubenėliais, padėkliukais, dėžutėmis ir kitais darbais, tapytojai su savo paveikslais, verbų rišėjos, krepšelių pynėjai ir kiti “, – vardija bendrijos pirmininkas. Tradicinės Kaziuko mugės sostinėje rengėjai praneša, kad šiemet ji vyks jau 411 kartą. Joje žadama daug naujovių, pramogų atrakcijų. Šiemet sukurtas net specialus Kaziuko mugės ženklas. Gausesnis būrys meistrų

Vilniaus pasiekti negalintys panevėžiečiai – ir kūrėjai, ir žiūrovai – be Kaziuko mugės grožybių nelieka. Turguje „Tau, žemdirby“ savaitgalį taip pat šurmuliuos spalvinga ir triukšminga Kaziuko mugė. Ji kvies panevėžiečius pasižmonėti, smagiai praleisti laiką, pasidžiaugti gamtos atgimimu, pasigrožėti meistrų dirbiniais, jų įsigyti. Žemdirbių turgaus direktorė Sigita Šukienė sako, kad šiemet, artėjant Kaziuko mugei, gauta kur kas daugiau prašymų leisti prekiauti nei ankstesniais metais.

REKLAMA

„Mugė turėtų būti gausi“, – džiaugiasi direktorė.

Ji atkreipia dėmesį, kad per šią mugę žadamas itin gausus keramikos gaminių pasirinkimas, taip pat bus daug paveikslų, metalo, akmens dirbinių. Vyks įdomi atrakcija – meistras kaldins ir žiūrovams leis nusikaldinti Kaziuko mugės eurus. Neapsieis mugė be pintų, megztų, siūtų dirbinių, pyragų, riestainių, sūrių, kumpių.

„Lankytojos turėtų sudominti dailūs inkilėliai, iš medžio pagamintos gulbės, žaismingos raganaitės, žinoma, verbos, taip pat papuošalai, suvenyrai, malonios pavasariškos smulkmenos“, – pasakoja direktorė. S. Šukienė garantuoja, kad visi norintieji turguje tikrai tilps – ras vietos ir su nedideliu krepšeliu prekiauti atėjusieji, ir savo darbų maišą atsivežusieji. „Norisi, kad Kaziuko šventė būtų smagi visiems“, – sako S. Šukienė.

REKLAMA

Vietas turguje jau užsisakė ir Panevėžio rajono Linkaučių vaikų globos namai. Šių namų auklėtiniai Kaziuko mugei rengėsi iš anksto ir žada atvežti nemažai gražių darbelių. Kurta savo rankomis

Mažosios Kaziuko mugės vyko įvairiose miesto bei rajono mokyklose, vaikų darželiuose, kituose kolektyvuose. Linkaučių vaikų globos namų auklėtiniai antradienį savo darbelius buvo atvežę į mažąją Kaziuko mugę. Tokia buvo surengta Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Šeštadienį jaunieji meistrai vietas turės turguje „Tau, žemdirby“ ir panevėžiečiams siūlys įsigyti iš darbelių iš medžio, įvairių suvenyrų, papuošalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip sako Linkaučių vaikų globos namų direktorė Jūratė Pagojienė, auklėtiniams kurti ir dalyvauti su savo darbeliais mugėse jau tapo tradicija. Rankų darbų mugės rengiamos ir pačiuose globos namuose, į jas atvyksta svečiai – rėmėjai ne tik iš Panevėžio, bet ir iš Norvegijos. Jie domisi vaikų darbais, nusiperka labiausiai patikusiuosius.

Ne visiems vienodai sekasi, bet visi užsiėmimus lankantieji stengiasi.

„Nenoriu nė vieno peikti ar girti, vaikai dirba taip, kaip jiems pavyksta – vieni geriau, kiti blogiau. Kur dės užsidirbtus pinigus, vaikai aptaria su būrelių vadovais – medžio darbų mokančiu socialiniu darbuotoju Arūnu Griauzde, rankdarbių mokytoja Lina Kiuraite. Reikia nusipirkti ir reikalingų medžiagų, ir įrankių“, – sako direktorė.

Darbelius kuriančių vaikų amžius įvairus, į darbą mielai įsitraukia ne tik vyresni mokiniai, bet ir pradinukai. Štai vienam trečiokui labai patinka gaminti menteles, ir šis darbas jam labai gerai sekasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų