REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olimpietis teisiamas už gražuolės nužudymą

Zbignevas Jankovskis

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Pretorijos teisme prasidėjo bėgiko Oskaro Pistoriuso teismo procesas. Tai pirmas kartas šioje šalyje, kai dalis teismo posėdžių tiesiogiai transliuojama per televiziją.

REKLAMA
REKLAMA

Transliuoja televizija

Teisėjas Dunstanas Mlambo nusprendė, kad galima tiesiogiai transliuoti viso teismo garso įrašą, tačiau filmuoti ir transliuoti per televiziją leidimas duotas tik daliai teismo posėdžių. Tiesiogiai buvo transliuota bylos nagrinėjimo pradžia, taip pat numatyta transliuoti specialistų įrodymus, policijos parodymus ir baigiamąsias kalbas. Teisėjas nedavė leidimo transliuoti kaltinamojo ir liudininkų parodymų.

REKLAMA

Prašymą dėl teismo transliacijų pateikė žiniasklaidos grupės „MultiChoice“, „eNCA“ ir „Eyewitness News“. „MultiChoice“ suplanavo 24 valandų transliaciją savo specialiai O. Pistoriuso teismui skirtame kanale, kuris veikia jau nuo sekmadienio. Jame rodomas ne tik teismo procesas, bet ir demonstruojami archyviniai kadrai apie O. Pistoriuso dalyvavimą varžybose, apie jo mylimąją.

Gynyba nėra patenkinta tokiu teisėjo sprendimu ir teigia, kad tai pakenks bylos nagrinėjimui, tačiau visuomenės interesas žinoti yra svarbiausias. O šioje byloje teisiamas visame pasaulyje pagarsėjęs sprinteris be kojų O. Pistoriusas. Juo PAR žavėjosi ir juodieji, ir baltieji. Ne mažiau garsi ir sportininko auka platininė blondinė, kurios nuotraukos puikuodavosi blizgių žurnalų viršeliuose, manekenė ir televizijos laidų vedėja Ryva Stynkamp. Mergina buvo baigusi teisės mokslus. Jei nebūtų buvusi nužudyta, po kelių dienų, jai būtų sukakę 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Greičiausias bekojis

Oskaras Pistoriusas (28 m.) – Pietų Afrikos sprinteris, pagarsėjęs pasaulyje kaip greičiausias bekojis bėgikas. Oskarui buvo tik 11 mėnesių, kai buvo amputuotos abi kojos, tačiau jis visą gyvenimą stengėsi gyventi kaip visiškai sveikas žmogus. Tai vienintelis negalią turintis atletas, besivaržantis su sveikais sportininkais. Tačiau, kad tai pasiektų, jam teko net bylinėtis. 2008 metais Tarptautinė lengvosios atletikos federacija neleido atletui varžytis, nes neva jo turimi protezai suteikia jam pranašumą prieš kitus sportininkus. Tačiau Tarptautinis sporto arbitražo teismas priėmė galutinį sprendimą – leido sportininkui dalyvauti sveikųjų varžybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sportininkas, turintis pravardę „Bėgikas ašmenimis“, naudoja anglies pluošto lanksčius plokščius protezus. Varžydamasis su sveikais varžovais 2011 metų pasaulio lengvosios atletikos čempionate Pietų Korėjoje O. Pistoriusas pasiekė pusfinalio bėgimus ir užėmė 22 vietą tarp 39 sportininkų. Bėgikas dalyvavo ir 2012 metų vasaros olimpinėse žaidynėse, kur pateko į 400 metrų bėgimo pusfinalį.

Suplanuota žmogžudystė

Tačiau visus tuos pasiekimus užbraukė šūviai, nuaidėję pernai per Valentino dieną. O. Pistoriusas kaltinamas tą dieną savo namuose, Pretorijoje, tyčia nušovęs savo draugę Ryvą Stynkamp. Valstybės prokurorai įtaria, kad nužudymas buvo iš anksto apgalvotas. Jei bus nuteistas dėl nužudymo, O. Pistoriusas gali sėsti į kalėjimą iki gyvos galvos. Jei teismas nuspręs, kad šūviai tebuvo tik grubus aplaidumas, už grotų jam teks praleisti iki 15 metų.

REKLAMA

Prokuratūra Pietų Afrikos sprinto žvaigždei O. Pistoriusui pateikė kaltinimus dėl nužudymo. Prokurorai per teismo posėdį tvirtino, kad parolimpietis žmogžudystę buvo iš anksto apgalvojęs. Vasario 14-osios vakarą jis pakilo iš lovos, užsidėjo kojų protezus ir iš ginklo šovė kiaurai per nedidelio vonios kambario duris. Jis iššovė keturis kartus, ir trys kulkos, paleistos iš sportininko legaliai laikyto 9 mm kalibro pistoleto, pataikė merginai į rankas, klubą ir galvą. Prokuroras Geris Nelas pridūrė, kad tuomet O. Pistoriusas išlaužė vonios kambario duris ir merginos kūną nunešė į pirmąjį aukštą.

REKLAMA

Teisme jau liudijo kaimynė Mišelė Burger, kuri teigė, kad girdėjo pagalbos šauksmą. „Ji siaubingai klykė, tada šaukėsi pagalbos. Po to išgirdau taip pat pagalbos prašantį vyrą. Jis šūktelėjo tris kartus“, – teisme sakė M. Burger. Moteris teigė paskambinusi pagalbai ir tada išgirdusi keturis šūvius.

Šovė į plėšikus

Gynybos advokatas Beris Ruksas perskaitė O. Pistoriuso pareiškimą, kuriame teigiama, kad tą vakarą pora nusprendė praleisti namuose. Jie buvo miegamajame, kai O. Pistoriusas išėjo į balkoną ir išgirdo triukšmą. Kambaryje buvo visiškai tamsu. Sportininkas teigė, kad tuo metu buvo be savo kojų protezų ir todėl jautėsi pažeidžiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis manė, kad R. Stynkamp tebeguli lovoje, todėl pasiėmė ginklą ir šovė per vonios kambario duris. Sportininkas manė, kad šauna į įsibrovėlį, bet vėliau pastebėjo, kad merginos lovoje nėra. O. Pistoriusas kriketo lazda išlaužė vonios duris ir rado nušautą Ryvą. Iškart po tragedijos sportininkas paskambino savo geriausiam draugui 27 metų verslininkui Džastinui Duvarisui ir ištiktas šoko prisipažino, jog įvyko „baisus nelaimingas atsitikimas“.

Savo tinklalpyje sportininkas parašė: „Jokiais žodžiais aš negaliu išreikšti savo jausmų apie incidentą, kurio metu aš netekau savo mylimosios. Jos artimųjų, draugų skausmas dar labiau liūdina mane. Ryvos netektis persekios mane iki pat gyvenimo pabaigos“.

REKLAMA

Bėgikas pareiškė sutinkąs be teismo sprendimo sumokėti Ryvos Stynkamp tėvams 200 000 JAV dolerių.

Kruvina lazda

Anksčiau skelbta ir kitokių nužudymo versijų. Pagal vieną jų, R. Stynkamp nusprendė surengti Valentino dienos staigmeną savo vaikinui, su kuriuo susitikinėjo nuo lapkričio, ir ankstyvą vasario 14-osios rytą slapta prasmuko į jo namus. O. Pistoriusas, itin rūpinęsis savo namų prabangiame uždarame privačių namų kvartale apsauga, palaikė moterį plėšiku ir nušovė. Žurnalistai, anksčiau ėmę iš O. Pistoriuso interviu jo namuose, patvirtino matę bėgiko miegamajame prie lovos laikomą pistoletą, į sieną atremtą automatinį šautuvą, taip pat beisbolo ir kriketo lazdas. Taip pat buvo skelbta, kad bėgiko namuose tyrėjai rado kruviną kriketo lazdą. Tuomet prabilta ir apie tai, jog žuvusiajai buvo nustatytas ir kaukolės lūžis.

REKLAMA

Pasak „City Press“ žurnalistų, policija turi dvi versijas, kaip galėjo būti panaudota kriketo lazda: arba R. Stynkamp ja gynėsi, arba O. Pistoriusas pasinaudojo ja išlaužti vonios duris.

Šaudė viešai

Tuoj po nužudymo vykusiame teismo posėdyje O. Pistoriusas meldėsi ir ašarojo laikydamasis už rankų su seserimi Eimi bei broliu Karlu. Spaudoje buvo rašyta, kad Oskaro broliui Karlui taip pat gresia kaltinimai dėl nužudymo per eismo nelaimę 2010 metais. Vietinė žiniasklaida skelbė, kad K. Pistoriusas įtariamas padaręs avariją, per kurią žuvo policininkė. Tuo metu buvo galvojama, kad tai gali apsunkinti ir Oskaro bylos nagrinėjimą, tačiau Karlas buvo visiškai išteisintas. Teisme buvo įrodyta, kad motociklininkė viršijo greitį ir pati atsitrenkė į K. Pistoriuso vairuojamą automobilį. Tos moters – Marietės Barnard – šeima K. Pistoriuso irgi nekaltino. Teisme buvo nuspręsta, kad pareigūnas, kuris fiksavo įvykio vietą, aplaidžiai atliko savo darbą – net nenufotografavo įvykio vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietos žiniasklaida teigė, kad O. Pistoriusas taip pat gali būti apkaltintas ir dėl šaudymo viešoje vietoje – taip prokurorai neva gali siekti pademonstruoti, kad kaltinamasis yra agresyvus ir nesivaržo pasinaudoti šaunamuoju ginklu. Kaip teigiama, O. Pistoriusas yra šaudęs iš pistoleto per savo buvusios merginos automobilio stoglangį, o anksčiau buvo pranešta, jog jo ginklas atsitiktinai iššovė viename Johanesburgo restorane. Dėl to jam irgi pateikti kaltinimai.

Rašoma knyga

Bylos nagrinėjimas teisme tik prasidėjo, o jau paskelbta, kad istoriją seka bestselerių autorė Mendi Vyner, kuri rašys knygą apie Oskaro Pistoriuso bylą. M. Vyner ir teismo reporteris Baris Beitmanas įdėmiai seka įvykius, susijusius su tragedija. Nors knyga dar nepradėta kurti, jos pavadinimas jau aiškus – „Už durų: Oskaro ir Ryvos istorija“. Knyga bus išleista pasibaigus teismo procesui. Knygoje ne tik bus piešiami O. Pistoriuso ir R. Stynkamp portretai, bet ir vaizduojama nuotaika teismo salėje. Joje bus rašoma apie policijos tyrimą ir įkalčius, taip pat – apie teisingumo sistemą ir smurto problemą Pietų Afrikoje.

REKLAMA

Teisme ietis surėmė prokuroras Geris Nelas ir gynėjas Beris Ruksas. Per 30 savo darbo metų G. Nelas dalyvavo daugybėjė garsių bylų. Nekreipdamas dėmesio į grasinimus ir spaudimą jis sugebėjo pasodinti už grotų policijos komisarą Džekį Selebį.

B. Ruksas laikomas vienu geriausių šalies advokatų, kuris nepraleidžia jokių smulkmenų ir padaro viską, kad jo klientas laimėtų.

Teismo posėdžiams pirmininkauja antroji PAR istorijoje juodaodė moteris, tapusi teisėja, Tokozilė Masipa. Kaip tik jai pirmininkaujant nesenai maksimaliam nelaisvės terminui už išžaginimą buvo nuteisti du vyrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų