REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant fakto, jog vis daugiau moterų užima vadovaujančias pozicijas politikoje, versle, akademiniame pasaulyje, etc., moterų teisių ir lygių galimybių temos išlieka vienos populiariausių Europoje. Artėjant Europos Parlamento ir kitų Europos Sąjungos institucijų rinkimams, moterų atstovavimas akcentuojamas kaip vienas pagrindinių prioritetų. Pagrindiniai klausimai – kas moteris domina politikoje ir kaip jas paskatinti aktyviau dalyvauti įvairių lygių Europos politikoje.

Kodėl moterys nedalyvauja politikoje?

Balsavimas rinkimuose yra vienas paprasčiiausių dalyvavimo politikoje būdų, kuriam nereikia išskirtinio pasiruošimo ar išteklių. Tačiau moterų aktyvumas renkant europarlamentarus rodo, jog šis dalyvavimo politikoje būdas jų nelabai domina. Po 2009 metų Europos Parlamento rinkimų apklausiamos moterys teigė, jog nebalsavo, nes nepasitiki politikais (28%), nesidomi politika (17%), nemano, jog jų balsas svarbus (15%), buvo pernelyg užsiėmusios (10%) arba per mažai žinojo apie Europos Sąjunga ir Europos Parlamentą (13%).

Taigi, nors moterims Europoje labai rūpi ekonominiai ir bedarbystės klausimai (38%), kuriems daug įtakos turi ES politikos, rinkimuose dalyvauti jos neskuba. Tai parodo ne tik pačių moterų motyvacijos trūkumą, bet ir abstrakčias veiksmų, kurie padėtų gerinti esamą situaciją, gaires. Reikalingiausių strategijų sąraše pirmiausiai būtų galima įrašyti didesnę kryptingą informacijos apie ES sklaidą ir kampanijas, demonstruojančias, jog kiekvieno Europos piliečio balsas yra svarbus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, moteris gali

Moterų padrąsinimo ėmėsi ir žinomos politikės bei visuomenėje aktyvios moterys. Portugalijos europarlamentarė Ines Cristina Zuber siūlė moterims susimąstyti, kad ES politika veikia kiekvienos iš jų gyvenimą. Pasak atstovės, jei moterys šalinsis politikos ir nesieks didesnio vaidmens joje, tam tikros svarbios sritys nebus tobulinamos taip greitai, kaip galėtų.

REKLAMA

„Kai kurie klausimai moterims yra išskirtinai svarbūs. Pavyzdžiui, darbo užmokesčio augimas arba mažėjimas. Neseniai paskelbta, jog norėdamos uždirbti tiek pat, kiek ir vyrai, moterys turi dirbti 59 dienomis daugiau. Kitas klausimas – darbo sąlygos: daug moterų dirba pagal laikinus ar lanksčius kontraktus, dėl kurių mėnesio gale gauna mažesnį atlygį nei galėtų. Vaikų auginimas, artimųjų priežiūra ir viešosios paslaugos – tai ypatingai svarbu moterims. Vienintelis būdas joms susikurti palankesnes sąlygas greitu metu - būti aktyviomis. Šioje kovoje prie moterų turi prisidėti ir žiniasklaida – atitinkamos galimybės ir politikos turi būti ne tik pristatomos, bet ir nuolat akcentuojamos. Taip pat siekiant užsibrėžtų tikslų turi įsitraukti kuo daugiau veikėjų – politikų, įvairių organizacijų, visuomenės grupių, etc. Svarbiausia, kad viskas prasidėtų nedidelių bendruomenių lygmenyje ir kiltų iki aukštosios politikos lygmens“, - aiškino politikė.

REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentarei pritarė ir kolegė Marije Cornelissen, ypatingai skatinusi investuoti į moteris, kurios yra Europos ateitis.

„Dabar yra pats geriausias laikas investuoti į moteris ir taip paruošti Europą darbo rinkos poreikiams ateityje. Viena iš sričių, kur pokytis iš karto būtų akivaizdus – pagalba derinant darbą ir motinystę, pareigas šeimoje. Be to būtina siekti, kad moterys imtų suvokti, jog, pavyzdžiui, ekonominiai procesai ES turi didžiulės reikšmės kiekvienos ES pilietės gyvenimui. Jei norime kažką keisti savo gyvenime, turime stengtis, kad mūsų balsas būtų girdimas“, - sakė europarlamentarė.

Galiausiai Vokietijos žiniasklaidos atstovė Sibylle Bassler paskatino nepamiršti, kad moterys turi suvokti, jog pačios yra atsakingos už savo sėkmę ir pasiekimus, geresnio gyvenimo paieškas.

„Pamąstykime, kiek pačios esame atsakingos už savo situaciją. Kodėl nenorime siekti pozicijų, kuriose turėtume daug įtakos? Moterys turi susiimti ir siekti susilyginti su vyrais. Reikia vertinti, kokių įgūdžių reikia siekiant savo tikslų, ir tam ruoštis. Pažiūrėkime į Vokietiją – taip, mūsų lyderė yra moteris, bet teisybė tokia, kad moterų pozicijos šalyje vis dar nėra pačios geriausios. Sulaukiame daug pagalbos ir reikalingo spaudimo iš ES, tačiau kol kas tikrai gausu taisytinų dalykų. Taigi, turime ne tik laukti nuleistų iš viršaus priemonių, kurios moterims palengvintų gyvenimą, bet ir jas motyvuoti siekti ir kovoti savo jėgomis“, - pabrėžė „ML Mona Lisa“ vyriausioji redaktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų