REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė turinti žinių, kad valdančiosios Darbo partijos vadovams įtaką gali daryti Rusijos vadovybė, todėl partijos atstovai nebus kviečiami į pasitarimus dėl šalies gynybos klausimų.

„Kai sprendžiami Lietuvos, taip pat NATO apginamumo klausimai, Darbo partijos kandidatų ir ypač vadovų kviesti negalėsiu. Turime žinių, kad šios partijos vadovams įtaką gali daryti Kremlius", – sakė prezidentė žurnalistams, apsilankiusi Zoknių karinių oro pajėgų aviacijos bazėje.

„Todėl aiškiai noriu pareikšti Lietuvos žmonėms, kad Lietuvos ir NATO šalių gynyba nebus šios partijos interesų rate", – pridūrė D. Grybauskaitė.

Dėl Rusijos agresijos Kryme prezidentė pirmadienį sukvietė pasitarimą, į kurį pakvietė visus Valstybės gynimo tarnybos narius, išskyrus Seimo pirmininkę, Darbo partijos vadovę Loretą Graužinienę. Į pasitarimą nebuvo kviestas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Po apsilankymo bazėje Šiauliuose, iš kur vykdoma Baltijos šalių oro policijos misija, D.Grybauskaitė teigė, kad šiuo vizitu „siunčią žinią, kad Lietuva ir Baltijos regionas, būdami NATO nariai, yra visiškai apginti“.

REKLAMA

„Parengtis yra tokia, kokia yra būtina tokioje situacijoje“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, „paraleliai su Ukraina vyko labai keisti dalykai ir Baltijos regione“.

„Vyko karinės pratybos, nepaskelbtos, pažeidžiant visus tarptautinius įsipareigojimus, ir ne tik karinės pratybos, bet ir žvalgybiniai veiksmai, ko niekada nebuvo anksčiau“, – sakė D.Grybauskaitė.

Paklausta apie gynybos finansavimą, šalies vadovė sakė, kad „palaipsniui turėsime ne tik prašyti ir laukti, kad mus kas nors apgintų, bet investuoti ir patys".

Tačiau prezidentė atsisakė kalbėti apie konkrečius skaičius, kiek turėtų būti didinamas gynybos biudžetas: „Neskubėkime apie procentus. Ir turint šitą galvoje, mes turime labai rimtai galvoti, kad mūsų karinis apginamumas turi būti stiprinamas. Visiškai suprasdama, kaip buvusi finansų ministrė, niekada nesu žadėjusi ir siūliusi investuoti per daug, visada sakiau, kad turime atsižvelgti į šalies finansines galimybes. Taip bus daroma ir dabar.“

REKLAMA
REKLAMA

Išplatintame pranešime spaudai prezidentė teigė, kad „būtina didinti NATO matomumą Baltijos šalyse ir stiprinti jo gynybinius pajėgumus“.

V. Uspaskichas: faktai turi būti padėti ant stalo

Valdančiosios Darbo partijos įkūrėjas parlamentaras Viktoras Uspaskichas sako, jog prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiai dėl galimos Kremliaus įtakos "darbiečiams" turi būti įrodyti arba ji turi atsakyti dėl šmeižto.

"Jeigu taip pasako valstybės vadovas, rimta informacija naudojasi, reikia sukurti būtinai nedelsiant, ypatingai tokių neramumų metu Europoje, komisiją Seime ir turi būti išaiškinta. Turi faktai būti padėti ant stalo ir įrodyta, iš tikrųjų, jeigu taip yra, tada visa (Darbo partijos - BNS) vadovybė turi būt pašalinta iš tų pareigų, o galbūt ir iš valdančiosios daugumos, o jei ne - turi atsakyti už tokius žodžius ir už šmeižtą", - BNS trečiadienį sakė V.Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats jis prezidentės pasisakymą sakė vertinantis kaip "nesantaikos kurstymą valstybės viduje". Klausiamas, kokiais motyvais vedina šalies vadovė galėtų taip elgtis, V.Uspaskichas teigė taip bandant užgniaužti kitokią nuomonę.

Tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas "darbietis" Artūras Paulauskas prezidentės žodžius pavadino nusišnekėjimu ir juodosiomis rinkimų technologijomis. D.Grybauskaitė ir A.Paulauskas yra registruoti pretendentais dalyvauti prezidento rinkimuose.

"Man keistas toks pranešimas ir pasisakymas. Aš maniau, kad juodosios technologijos rinkimuose jau praeitis, bet, pasirodo, jos ir dabartiniuose rinkimuose gali būti naudojamos. Bet prisiminiau, kaip buvo su ta nutekinta neva paviešinta pažyma, kur buvo tiesiai sakoma: visi, kas kritikuos prezidentę, tai bus priešai iš Maskvos. Tai gal ta formulė ir taikoma - jeigu kritikuoji, vadinasi, esi Maskvos agentas. Aš tik tiek galiu pasakyti - niekada niekas nedarė įtakos ir niekada nedarys, čia tiesiog nusišnekėjimas", - per spaudos konferenciją Seime trečiadienį sakė A.Paulauskas.

REKLAMA

Prezidentė D.Grybauskaitė, trečiadienį apsilankiusi Zoknių karinių oro pajėgų aviacijos bazėje, pareiškė turinti žinių, kad valdančiosios Darbo partijos vadovams įtaką gali daryti Rusijos vadovybė, todėl partijos atstovai nebus kviečiami į pasitarimus dėl šalies gynybos klausimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų