REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kai kuriuose Lietuvos regionuose labai sparčiai mažėja gyventojų – naujausiais duomenimis, apie 45 proc. viso krašto teritorijos yra itin retai apgyventa.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu plotų, kaip prognozuoja geografas dr. Vidmantas Daugirdas, dar daugės, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Nykstant smulkiosioms gyvenvietėms ir vienkiemiams Lietuvoje iš daugiau kaip 4200 kaimų liko tik pavadinimas. Retai apgyventose seniūnijose – apie 2500 tokių kaimų.

Lietuvos socialinių tyrimų centro Visuomenės geografijos ir demografijos instituto mokslininkai, vadovaujami dr. V.Daugirdo, 2012–2013 metais įgyvendino projektą „Lietuvos retai apgyventos teritorijos ir jų gyventojai". Tyrėjų išvados nedžiugina: demografinių prielaidų padėčiai pagerėti ir tendencijoms pasikeisti kol kas nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausius 15–20 metų kaimai dar tuštės.

Apskaičiuota, kad dabar yra 183 retai apgyventos seniūnijos. Daugiausia tokių, kurių 1 kv. km gyvena nuo penkių iki 10 žmonių, o devyniose seniūnijose, pasak dr. V.Daugirdo, kaip kokiose džiunglėse – vos iki penkių gyventojų. Nederlingose bei miškingose Šiaurės Rytų ir Pietų Lietuvos žemėse retai apgyventi dideli ištisiniai arealai. Daugėja retai apgyventų seniūnijų it Žemaitijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų