REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio vidurdienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė spaudos konferenciją, kurioje atsakinėjo į žurnalistų klausimus. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad supranta Maidano žmonių reikalavimus vykdyti ne kosmetines reformas, o kardinalias permainas.

Antradienio vidurdienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė spaudos konferenciją, kurioje atsakinėjo į žurnalistų klausimus. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad supranta Maidano žmonių reikalavimus vykdyti ne kosmetines reformas, o kardinalias permainas.

REKLAMA

„Beje, aš suprantu tuos žmones Maidane, nors ir nesveikinu paties valdžios pakeitimo tokiu būdu fakto, vis dėlto suprantu tuos žmones Maidane, kurie iki šiol reikalauja ne valdžios fasado remontų, o radikalių permainų”, – antradienį žurnalistams sakė V.Putinas.

„Kodėl jie reikalauja – todėl, kad jau priprato, jog vienus sukčius keičia kitais sukčiais ir perėjūnais”, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

Tai savo rezidencijoje prie Maskvos V.Putinas pareiškė žurnalistams per spaudos konferenciją, kuri yra pirma po to, kai Kijeve buvo nušalintas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, kada ir kokios apimties gali būti panaudota karinė jėga Ukrainoje ir kaip tai susiję su pasibaigusiomis karinėmis pratybomis, V. Putinas sakė: „Įvykių Kijeve vertinimas – tik vienas. Tai antikostitucinis perversmas ir ginkluotas valdžios perėmimas. Klausimas – kam tai buvo padaryta? Atkreipkite dėmesį, prezidentas V. Janukovyčius tarpininkaujant trims ES ministrams pasirašė susitarimą, kuriuo praktiškai atsisakė valdžios, sutiko su visomis sąlygomis. Sutiko dėl pirmalaikių prezidento rinkimų bei nenaudoti jėgos, išvesti pajėgas iš sostinės. Tačiau sukilėliai, užuot atlaisvinę pastatus, užėmė naujus pastatus. Kodėl tai buvo padaryta, juk jis atsisakė valdžios ir neturėjo jokių šansų būti perrinktas/“

REKLAMA

Rusijos prezidentas į klausimą, ar vadinamieji savigynos būriai Kryme yra Rusijos kariuomenės daliniai, atsakė neigiamai. V. Putinas netgi paneigė nuomonę, kad prie šių būrių ruošimo yra prisidėjusi Rusijos Federacija. Jo teigimu, tai yra išskirtinai iš Krymo gyventojų suformuoti būriai.

V. Putino teigimu, tokia situacija yra revoliucinė ir klostėsi nuo pat tų dienų, kai Ukraina tapo nepriklausoma. „Ukrainoje eiliniai piliečiai kentėjo nuolat ir korupcija pasiekė tokį lygį, kuris pas mus Rusijoje net nesisapnavo. Liaudis, žinoma, norėjo permainų, bet tokių permainų skatinti nereikėjo, – kalbėjo Rusijos prezidentas. – Suprantu žmones Maidane, nors tokiam valdžios pakeitimo faktui nepritariu. Tie žmonės reikalauja ne valdžios fasado remonto, o konkrečių priemonių. Jie įprato, kad vienus vagis, keičia kiti perėjūnai.“ V. Putino teigimu, kiekviena tauta pati turi sau išsirinkti valdžią ir tik nuo tautos nuomonės turi priklausyti, kas užims svarbiausius postus valstybėje.  

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonėms reikia suteikti teisę patiems spręsti savo regiono likimą. Kur žmogus begyventų, jis lygiateisiškai turi teisę spęsti likimą“, – aiškino žurnalistams V. Putinas. Jis tiesiai neįvardijo, kad turi galvoje regionų, kur dauguma gyventojų rusakalbiai, nepatenkinti įvykiais Kijeve, Ukrainos gyventojus.

Rusijos prezidentas taip pat pabrėžė, kad šiuo metu Ukrainoje tik parlamentas yra teisėtas, visos kitos valdžios jis nelaikantis teisėta. V. Putinas tvirtino, kad Ukraina turi vieną teisėtą prezidentą ir tai esąs V. Janukovyčius.

„Parlamentas taip (teisėtai išrinktas), bet visa likusi valdžia ne. Yra tik vienas teisėtas prezidentas. Tas teisėtas prezidentas yra V. Janukovyčius“, – spaudos konferencijoje teigė V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo yra 3 būdai teisėtai keisti prezidentą – apkalta, mirtis ir jo paties atsistatydinimas. „Teisiniu požiūriu, man atrodo, todėl dabartinė valdžia ir nusprendė išvaikyti Konstitucinį teismą. Ir ne tik išvaikė, bet ir nurodė generalinei prokuratūrai iškelti baudžiamąsias bylas KT nariams. Ar tai laisva teisėsauga? – savo poziciją dėstė V. Putinas. Pasak jo, jeigu yra pažeidimų, teisėsauga pati tai mato ir pati gali nurodyti, ką daryti.  

Rusijos prezidentas tiesiai neatsakė, ar iš Ukrainos bus išvesta Rusijos kariuomenė. Tačiau pratybos, kurios esą buvo seniai suplanuotos, baigtos.

„Dėl kariuomenės išvedimo. Būtinybės nėra, bet galimybė išlieka. Neseniai vykusios mūsų pratybos visai nesusijusios su tuo, kas vyksta Ukrainoje. Jos buvo planuotos seniai, gynybos ministras man apie tai seniai pranešė. Jos baigtos. Aš vakar nurodžiau sugrąžinti visus karius į savo nuolatinio dislokavimo vietas“, – spaudos konferencijoje teigė V. Putinas.

REKLAMA

Pasak jo, jis nepraleido progos priminti, kad yra gautas V. Janukovyčiaus prašymas panaudoti karinę jėgą. Tačiau „pretekstu panaudoti karinę jėgą gali būti tik kraštutinis atvejis“, teigė Rusijos prezidentas, tuojau pat primindamas, kad „mes matome, jog siautėja nacionalistai, antisemitai“.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų