REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Nuolatinis valdžios kartojimas, kad esame bet kam pasirengę ir saugūs, kelia nerimą, sako politologas Tomas Janeliūnas. Anot jo, tai rodo, kad šalies saugumo reikalai tampa antraeiliai. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius įsitikinęs, kad šiandieninis Lietuvos saugumo prioritetas yra Ukrainos saugumas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, Rusijos veiksmai kelia grėsmę visam pasauliui, o Lietuva yra jo dalis. „Iš tikrųjų gerai, kad prezidentė pasikvietė, aptarėme visą situaciją. Buvome informuoti ir apie karinius pasirengimus. Nors biudžetas ir mažas, bet yra pasirengta tinkamai“, – sako A. Kubilius.

REKLAMA

Tačiau politologui T. Janeliūnui valdžios kartojimas neva esame pasirengę ir saugūs, kelia nerimą ir nuostabą. „Tai truputėlį stebina, nes atitinka tą pačią ilgalaikę tendenciją, kad saugumo reikalai pastaruoju metu iš tikrųjų tampa antraeiliai. Būtent tai lėmė, kad mes iki šiol niekaip negalime didinti išlaidų gynybai. Ir atrodo, kad toks raminimas truputėlį yra savęs apgaudinėjimas“, – mano politologas.

A. Kubilius tikina, kad šalies saugumas tikrai nėra antroje vietoje, tačiau susiklosčiusioje situacijoje Lietuva esą turi susidėlioti prioritetus. Visų pirma, A. Kubiliaus įsitikinimu, turime formuoti aiškią Europos Sąjungos (ES) poziciją Rusijos atžvilgiu – tokią pat ryžtingą, kokia yra Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), skelbiančių embargą santykiams su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos lyderio nuomone, reikia siekti, kad situaciją Ukrainoje stebėtų Jungtinių Tautų (JT) ar Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai, taip pat kalbėti apie greitesnį asociacijos sutarties pasirašymą ir sankcijas Rusijos režimui, jei šis nesilaikys tarptautinių standartų. Tai esą Lietuvos pirmaeilė užduotis.

„Antra užduotis yra žiūrėti į savo saugumą ir tartis dėl kai kurių finansavimo permainų, matant, kad tie, kurie čia, Lietuvoje, nuogąstavome dėl Rusijos potencialių grėsmių, buvome teisūs, ir kad į tai reikia rimtai atsižvelgti. Bet tai nėra tokia šios dienos aktualija, į kurią būtina sukoncentruoti visas jėgas, galbūt užmirštant Ukrainos reikalus. Ukrainos reikalai šiandien yra pagrindinis mūsų saugumo iššūkis“, – įsitikinęs A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad didelės rusų pratybos vyksta Lietuvos pašonėje, Kaliningrado srityje, Baltijos jūroje. T. Janeliūnas sako, kad Lietuvos reakcija į jas yra pakankamai rami, tačiau panikos kelti ir nereikėtų. Šias pratybas politologas vadina Rusijos reakcijos į padėtį regione simboliu.

„Tai yra papildomas emocinis spaudimas mums ir lygiai taip pat NATO organizacijai, nes tokiu būdu demonstruojama, kad iš tikrųjų Rusija yra galbūt netgi pasiruošusi rimtesniems dalykams, rimtesniems konfliktams. Klausimas, ar NATO pasiruošusi reaguoti į tokius rimtesnius konfliktus“, – svarsto T. Janeliūnas.

REKLAMA

A. Kubilius mano, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino elgesį lemia jo pažeista savimeilė. Opozicijos lyderio žodžiais, Maidano aikštėje jis patyrė milžinišką geopolitinį pralaimėjimą, todėl dabar elgiasi kaip sužeistas žvėris.

„Tenka konstatuoti, kad V. Putino elgesys darosi panašus į Šiaurės Korėjos diktatorių elgesį, kurie taip pat turi ginklų, branduolinių raketų, ir pasauliui labai sunku suvokti, kokia logika remiasi jų veiksmai. Iš šiandieninės Kremliaus vadovybės galima tikėtis visko“, – teigia A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų