REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai prognozuoja, kad dėl klimato keitimosi nuostolių, patiriamų Europoje dėl potvynių, apimtys iki 2050 m. išaugs 2 kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio taikomosios sisteminės analizės instituto (IIASA), Aplinkos tyrimų instituto Amsterdame (Nyderlandai) ir kitų Europos mokslo centrų duomenimis, Europoje artimiausiais dešimtmečiais smarkiai išaugs niokojančių potvynių skaičius. Kovo 2 d. žurnale „Nature Climate Change“ paskelbto tyrimo išvadose sakoma, kad vidutiniai 2000 - 2012 m. ES dėl potvynių patirti finansiniai nuostoliai (4,9 mlrd. eurų per metus) iki 2050 m. išaugs iki 23,5 mrld. eurų.

REKLAMA

Be to, mokslininkai mano, kad dėl klimato kaitos didelio masto stichinės nelaimės pasitaikys ne maždaug 1 kartą per 16 metų, kaip dabar, bet 1 kartą per 10 metų.

Šiame tyrime pirmą kartą atsižvelgta į ryšį tarp įvairiose Europos šalyse vykstančių potvynių. Iki šiol hidrologiniai modeliai apsiribodavo tik pavienių upių vandeningumo kitimo prognozėmis, tačiau Europos upių sistema yra labai susijusi, teigia tyrėjai. Smarkus vandens kilimas vienoje vandeningoje upėje gali sukelti grandininę reakciją visos Europos mastu.

Pasak mokslininkų, paprasčiau kalbant, jei upės patvino Vidurio Europoje, tai greičiausiai potvyniai apims ir Rytų Europos šalis. Pabrėžiama, kad į tai turi atsižvelgti ir ekonomistai, nes draudimo išmokų milijonams ES gyventojų išmokėjimas vienu metu ir didelės apimties infrastruktūros atstatymo darbai visos ES mastu gali sukelti naują krizės bangą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų