REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riebalų nusiurbimas arba liposakcija – tai estetinė korekcija, padedanti suformuoti patrauklų kūno formų kontūrą. Tai jau apie 40 metų atliekama viena populiariausių plastinės chirurgijos operacijų pasaulyje. Lietuvoje tokios operacijos kainuoja nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių litų. Viskas priklauso nuo to, keliose ir kokiose srityse norite pakoreguoti savo kūno kontūrus. Balsas.lt išsamiau pasidomėjo tokio pobūdžio operacijomis Lietuvoje: kada jos atliekamos, kokios galimos komplikacijos ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniau kreipiasi moterys

Į klausimus atsako klinikos vadovas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Tautrimas Aštrauskas.

REKLAMA

− Ar Lietuvoje riebalų pertekliaus šalinimas populiari operacija? Ar tam turi įtakos metų laikas?

− Riebalų nusiurbimas viena populiariausių plastinių operacijų, populiarumu ją lenkia galbūt tik krūtų didinimas. Nors labai didelio sezoniškumo nesijaučia, tačiau šioks toks pagyvėjimas pavasarį jaučiamas.

− Kas dažniau kreipiasi dėl riebalų pertekliaus šalinimo operacijos: vyrai ar moterys?

− Moterų ir vyrų santykis 10:1.

Balsas.lt primena, kad net trečdalis Lietuvos moterų norėtų, kad joms būtų atliktas riebalų nusiurbimas. Tai paaiškėjo praėjusių metų spalio mėnesį suskaičiavus grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ vykdytos apklausos rezultatus. Respondenčių buvo klausiama, kokią plastinės chirurgijos procedūrą jos pasirinktų, jei galimybių nevaržytų finansinė padėtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalėčiau teigti, kad savo pacientėms dažniausiai atlieku riebalų nusiurbimo operacijas, – tuomet savo praktiką ir apklausos rezultatus palygino plastikos chirurgas dr. Darius Radzevičius. – Tiesa, greičiausiai daugelis moterų galvoja, kad jos turi šiek tiek viršsvorio. Riebalų nusiurbimas dažniausiai yra atliekamas jaunesnio amžiaus pacientėms, kurių audinių elastingumas yra geras, ir, nusiurbus riebalus, oda susitraukia. Taigi ne visoms pacientėms ši operacija tinka ir yra reikalinga. Po plastikos chirurgo konsultacijos, manau, dalis respondenčių pakeistų savo nuomonę“, – aiškino specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą straipsnį galite rasti ČIA.

Nepakanka valios sportuoti – pagelbės riebalų nusiurbimas?

Nagrinėjant šią temą, tenka susidurtu su susiformavusiu mitu, kad plastinė chirurgija gali išgelbėti tada, kai sportui ir dietai nepakanka valios. Plastikos chirurgas dr. Tautrimas Aštrauskas šį mitą paneigė.

− Ar šis chirurginis būdas yra tinkamas kovai su nutukimu?

− Riebalų nusiurbimas yra kūno kontūro korekcijos, o ne nutukimo gydymo ar svorio kontrolės priemonė. Riebalų nusiurbimas atliekamas tada, kai kitos priemonės skirtos lokaliam riebalų pertekliui pašalinti (sportas, dieta) neveiksmingos arba norima tiesiog koreguoti kūno kontūrą.

REKLAMA

− Kokiais atvejais riebalų pertekliaus šalinimo operacijos negalima atlikti?

− Operacijų negalima atlikti nėščioms moterims, esant kraujo krešumo sutrikimams, infekcijai, nerekomenduojama sergant sisteminėmis ir kai kuriomis kitomis ligomis. Kiekvienu atveju prieš operaciją pacientus konsultuoja plastikos chirurgas ir gydytojas anesteziologas.

Galimos komplikacijos, reabilitacija ir rezultatai

Liposakcija priskiriama pakankamai saugių operacijų grupei. Daugumai pacientų komplikacijų visai nebūna arba jos praeina, taip pat jos gali būti numatomos iš anksto, todėl jų galima išvengti. Tačiau prieš operaciją pacientai supažindinami su galimomis komplikacijomis.

REKLAMA

Tautrimo Aštrauskio teigimu, dažniausios komplikacijos − pooperacinis kraujavimas, audinių skysčių kaupimasis, žaizdų infekcija, kūno kontūro netolygumas. Pastaroji dažniausiai kelia daugiausiai rūpesčių, nes koreguoti kontūro nelygumus po nusiurbimo gana sunku.

− Kaip vyksta reabilitacija?

− Reabilitacijos esmė − kompresinė terapija ir audinių skysčių nutekėjimą gerinančios priemonės. Šių priemonių gali reikėti nuo poros savaičių iki kelių mėnesių.

− Ar rezultatai matomi iš karto? Kokia tikimybė, kad žmogui vėl grįš pašalintas riebalų sluoksnis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

− Galutinis rezultatas matosi tik visiškai išnykus tinimui ir atsistačius limfotakai. Priklausomai nuo nusiurbimo apimties, tai gali trukti iki 3-6 mėnesių, o kartais ir metus. Nusiurbtose vietose riebalinis audinys paprastai neatsistato, tačiau vykstant esminiams kūno svorio pokyčiams gali keistis ir nusiurbto paodžio sluoksnis.

Kovai su viršsvoriu pirmiausia – tradicinės priemonės

Taigi, akivaizdu, kad riebalų nusiurbimo operacija nėra būdas svoriui sumažinti. Specialistai pataria, kad geriausių rezultatų galima pasiekti, kai pacientai yra vidutinio svorio su lokaliomis riebalų sankaupomis ir turi elastingą odą. Pacientams, turintiems didesnį nei 30 kūno masės indeksą pirmiausia rekomenduojama mažinti svorį įprastomis priemonėmis – subalansuota dieta ir sportu.

REKLAMA

Tradicinės lieknėjimo priemones palaiko ir Ieva Gerčienė – mitybos ir svorio kontrolės konsultantė, programos „Lieknėju Paskutinį Kartą“ autorė:

− Nedaug žinau apie tokias (riebalų nusiurbimo – aut. pastaba) operacijas, kad galėčiau daug komentuoti, tačiau iš principo esu už natūralius lieknėjimo būdus. Manau, didžiausias šių operacijų trūkumas, be to, kad tai chirurginė intervencija į savo kūną, yra tas, kad jos neišmoko nei kitaip maitintis, nei kitaip gyventi. Jeigu po operacijos grįžtama prie kilogramus užauginusių mitybos ir gyvenimo būdo įpročių ir rezultatas laikui bėgant bus atitinkamas – vėl augantys kilogramai ir nepasitenkinimas savimi.

REKLAMA

Tobulinant kūno linijas labai dažnai norime greitų rezultatų. Panašu, kad tiek po riebalų nusiurbimo operacijos, tiek mažinant kūno riebalų kiekį subalansuota dieta ir fiziniais pratimais stebuklo iš karto neišvysite. Tačiau, kad ir kurį savo kūno tobulinimo būdą pasirinksite – tai bus Jūsų asmeninė pasirinkimo laisvė.

Parengė G. Kaminskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų