REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš mėnesį pradėti vykdyti „Kuriame Respubliką“ nacionaliniai pilietiškumo projektai „Atgal į ateitį“, „Auginkime vieni kitus“ ir „Skaidrumo laboratorija“ įgauna vis didesnį pagreitį. Prie jų prisijungė per 2 000 mokinių iš daugiau kaip 300 mokyklų, pasiryžusių kovoti su korupcija, gaivinti gimtojo krašto istoriją, spręsti patyčių bei susvetimėjimo problemas.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiamės, kad projektuose panoro dalyvauti mokiniai beveik iš visų Lietuvos savivaldybių. Šis apsisprendimas dar kartą patvirtina, kad jaunoji karta neabejinga savo bendruomenių ir visos valstybės problemoms, o projektų temos daugeliui aktualios“, – sako Ieva Petronytė, Pilietinės visuomenės instituto direktorė.

REKLAMA

Anot jos, dalis ugdymo įstaigų jau išbandė įvairias priemones bendruomenių ryšiams stiprinti, gimtojo krašto istorijai ir kultūrai puoselėti, tačiau pavienės iniciatyvos kol kas nėra plačiau pasklidusios. Nacionaliniais pilietiškumo projektais siekiama sukurti aktyvių, išvien veikiančių mokyklų tinklą.

„Mokyklos taps partnerėmis: dalysis patirtimi, mokysis vienos iš kitų, turės daugiau galimybių paskleisti ir įgyvendinti savo idėjas, – tikina I. Petronytė. – Tikimės, kad jos tęs bendras iniciatyvas arba imsis naujų net ir nacionaliniams projektams pasibaigus.“

REKLAMA
REKLAMA

Linos Jasaitės, nacionalinio projekto „Skaidrumo laboratorija“ vadovės, teigimu, mokyklos intensyviai ieško bendraminčių. Pavyzdžiui, siekdami skatinti sąžiningą elgesį, jėgas suvienijo kelių Anykščių rajono mokyklų jaunuoliai, kurie organizuos bendrą renginį.

„Nacionaliniais projektais siekiama ne tik stiprinti mokyklų ryšius, bet ir puoselėti draugiškus mokinių bei mokytojų santykius. Pirmajame projekto „Kuriame Respubliką“ etape, kai 120 mokyklų sprendė opiausias savo bendruomenių problemas, geriausiai sekėsi būtent tiems mokiniams, kuriais pedagogai pasitikėjo ir suteikė kūrybos laisvę“, – pasakoja Pilietinės visuomenės instituto direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario mėnesį nacionalinių projektų organizatoriai aplankė beveik 50 mokyklų. Susitikimuose mokiniai ir mokytojai dažniausiai teiravosi, ar projektai bus tęstiniai, kokiais būdais juos viešinti, įtraukti kuo daugiau gyventojų, partnerių ir t. t.

„Artimiausiu metu susisieksime su visomis komandomis, kurios užsiregistravo dalyvauti nacionaliniuose projektuose, ir aptarsime tolesnius darbus. Kai kurios komandos jau žino, kokias iniciatyvas ir kaip įgyvendins, kitos – tariasi ir renkasi, trečios – laukia mūsų paraginimo“, – tikina L. Jasaitė.

REKLAMA

Nacionalinių projektų organizatoriai, atsižvelgdami į mokyklų prašymus, pratęsė registraciją į projektus iki kovo 14 d. Mokiniai, norintys dalyvauti viename ar keliuose nacionaliniuose projektuose, turėtų suburti komandą ir užregistruoti ją interneto tinklalapyje www.kuriamerespublika.lt. Netrukus šiame tinklalapyje bus paskelbta, kokios mokyklos kokius nacionalinius projektus įgyvendina, kad kiekvienas norintis galėtų prie jų prisijungti.

Kol kas aktyviausios Vilniaus ir Kauno miestų, taip pat Šilalės rajono mokyklos. Nacionaliniuose projektuose dalyvauja ir gausus būrys partnerių, tarp jų: Kauno jaunųjų turistų klubas, pagalbos tarnyba vaikams ir paaugliams „Vaikų linija“, profesinės savanorystės projektas „Kam to reikia?!“, pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ ir „Baltoji banga“, „Transparency International“ Lietuvos skyrius, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybinė mokesčių inspekcija ir kiti.

Nacionaliniai pilietiškumo projektai yra projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ dalis. Projektą „Kuriame Respubliką“ įgyvendina Pilietinės visuomenės institutas, Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras, Ateitininkų federacija, Lietuvos švietimo centrų darbuotojų asociacija ir kiti partneriai pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“. Jį finansuoja Europos socialinis fondas. Daugiau informacijos apie projektus „Skaidrumo laboratorija“, „Auginkime vieni kitus“ ir „Atgal į ateitį“ rasite interneto svetainėje www.kuriamerespublika.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų