REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt

Gamtininkai tvirtina, kad uodų kiekis priklausys nuo to, koks bus pavasaris, – jei jis bus sausas, kraujasiurbių galime tikėtis mažiau. Gamtininkas, aplinkosaugininkas Selemonas Paltanavičius portalui LRT.lt atskleidžia, kada galime planuotis ramesnes atostogas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugumai vabzdžių šalta ir be atodrėkių žiema yra palanki, nes vabzdžiai žiemodami labiausiai nukenčia per atšalimus ir atšilimus, portalui LRT.lt aiškina Gamtos tyrimų centro vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vyresnysis mokslo darbuotojas Eduardas Budrys.

REKLAMA

Pasak jo, per atšilimą uodai aktyvizuojasi ir praranda dalį žiemojimui sukauptų kūno riebalų sankaupų, todėl atšilimai jiems nepalankūs.

„Jei nebebus šią žiemą šalčio ir jau iš tikrųjų atkeliauja pavasaris, tai žiema uodams palanki, o pavasarį visų vabzdžių, ne tik uodų, žuvimas turėtų būti nedidelis. Turėtų būti gausu vabzdžių, žinoma, jei pavasaris nebus šaltas, vėsus ir lietingas. Po žiemos vabzdžiai turi atgauti jėgas, pasimaitinti obelų, karklų žydėjimo metu. Jei tokiu metu būna blogas oras, tai vabzdžių būna ne tiek daug“, – portalui LRT.lt aiškina E. Budrys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot gamtininko S. Paltanavičiaus, nesvarbu, žiema yra šilta ar šalta, uodai esą pasiruošę išlikti įvairiausiomis sąlygomis. Todėl, pasak gamtininko, iš tiesų svarbu, koks bus pavasaris – ar miške bus daug seklių vandens telkinių, balų, kuriose uodai laikosi.

„Jei būna labai sausas pavasaris, ne vieną tokį žinome, bent pirma uodų generacija būna labai maža, nes tiesiog nėra kur sudėti kiaušinėlių arba sudėti jie išdžiūsta ir negali vystytis“, – pasakoja S. Paltanavičius. Kada galime planuotis atostogas ir tikėtis nuo uodų ramybės? Gamtininkas S. Paltanavičius atskleidžia, kad uodingiausias laikotarpis yra nuo antrosios gegužės pusės iki Joninių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Antroji vasaros pusė yra mažiau uodinga. Šiaip ar taip, žmogus yra ne pagrindinis jų maisto tiekėjas – yra įvairių žvėrių“, – tvirtina gamtininkas.

Savo ruožtu Gamtos tyrimų centro darbuotojas E. Budrys sako, kad uodai yra gamtos dalis, todėl žmogus prie jų turi prisitaikyti.

„Uodai yra miško ar pelkės sudėtinė dalis. Jei norime atostogauti gamtoje, mums reikia pasirūpinti atbaidančiomis medžiagomis, nepykti ant uodų, o prie jų prisitaikyti. Jei važiuojame į mišką, turime būti pasirengę, kad gali lyti, jei į dykumą – saulei ir karščiui. Kovoti su gamtos dalimi – nerimta“, – mano E. Budrys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų