REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo teisingumo besislapstantis nušalintas Ukrainos prezidentas galbūt mėgaujasi VIP malonumais po Maskvos sparnu – kalbama, kad jis buvo pastebėtas prabangiame penkių žvaigždučių viešbutyje ir Kremliaus užmiesčio sanatorijoje.

Nuo teisingumo besislapstantis nušalintas Ukrainos prezidentas galbūt mėgaujasi VIP malonumais po Maskvos sparnu – kalbama, kad jis buvo pastebėtas prabangiame penkių žvaigždučių viešbutyje ir Kremliaus užmiesčio sanatorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vargu ar jo priėmimas buvo labai draugiškas: Rusijos oficiali televizija vaizdavo Viktorą Janukovyčių kaip bailį, išdavusį tuos, kurie jį palaikė.

REKLAMA

Prieštaringi pranešimai rodo, kad Maskva vis dar laiko jį teisėtu Ukrainos prezidentu, tačiau toli gražu nėra patenkinta tuo, kaip jis sprendė Ukrainos krizę.

Pats Ukrainos parlamento nušalintas lyderis paprašė apsaugos rašytiniame pareiškime, kurį vienu metu paskelbė dvi Rusijos valstybinės naujienų agentūros.

„Turiu prašyti Rusijos užtikrinti mano asmeninę apsaugą nuo ekstremistų“, – rašė jis. Netrukus po to tos pačios agentūros citavo vyriausybės pareigūną, kurio pavardė nebuvo nurodyta ir kuris sakė, kad prašymas buvo „patenkintas Rusijos teritorijoje“.

REKLAMA
REKLAMA

Tomis agentūromis, ITAR-TASS ir „RIA Novosti“, vyriausybė dažnai naudojasi savo oficialiems pareiškimams skelbti.

Prezidentui Vladimirui Putinui daugiausia tylint, Kremliaus toną dėl Ukrainos nustatė Rusijos valstybinė televizija, kuri juodino V. Janukovyčių už nesugebėjimą atsilaikyti prieš protestuotojus ir padų pasipustymą, išduodant tuos, kurie jį palaikė.

Dmitrijus Treninas iš Karnegio Maskvos centro sakė, kad V. Janukovyčiaus apibūdinimai valstybinėje žiniasklaidoje nepalieka daug abejonių dėl to, kaip jį vertina Maskva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galvoju, kad jis paprasčiausiai nepateisino lūkesčių, sietų su juo tuo metu, kai Putinas davė jam didžiules finansinės paramos sumas, kurių 3 mlrd. dolerių gali būti niekada negrąžinti Rusijai“, – sakė D.Treninas per telekonferenciją su žurnalistais.

„Santykiai tarp Putino ir Janukovyčiaus, gerai žinoma, buvo blogi, Rusijos lyderis nelabai gerbia ukrainiečių kolegą, – sakė politologas. – Tad galvoju, kad jie jam duos apsaugą, betartimiausioje ateityje jis nebus jokios Rusijos strategijos Ukrainos atžvilgiu aktyvus elementas.“

REKLAMA

V.Janukovyčius slapstosi nuo tada, kai po tris mėnesius trukusių protestų prieš beveik savaitę paspruko iš Kijevo.

Pastarąjį kartą viešumoje jis pasirodė šeštadienį Ukrainos rytiniame Charkovo mieste, kur per vietinę televiziją paskelbė, jog tebėra prezidentas ir neišvyks iš šalies.

Opozicijos lyderiai, kurie staiga tapo atsakingi už valstybę, paskelbė, kad tuomet V. Janukovyčius pamėgino skubiai išskristi iš Donecko, taip pat esančio Ukrainos rytuose, bet tai padaryti jam sutrukdė pasienio kontrolės tarnyba.

Tuomet, pasak laikinojo vidaus reikalų ministro, V. Janukovyčius pasirodė Krymo pusiasalyje, kur yra Rusijos karinio jūrų laivyno bazė. Kaip nurodė ministras, būtent čia paskutinį kartą matytas V. Janukovyčius, kuris pirmadienį paryčiais su grupe jam vis dar lojalių apsaugininkų trimis automobiliais kažkur išvažiavo.

REKLAMA

Kaip skelbia patikimas verslo dienraštis RBK, anksti antradienį nušalintas prezidentas atvyko į Maskvą ir apsistojo viešbutyje „Ukraina“. Dienraštis nurodė pirmiausia gavęs šią informaciją iš vieno labai turtingo rusų verslininko, o vėliau ją patvirtino šaltinis vyriausybėje.

Pasak RBK, trečiadienį V. Janukovyčius persikėlė į Barvichos sanatoriją – griežtai saugomą kompleksą Pamaskvėje, kur yra viešbutis, vasarnamiai ir medicinos centras, administruojami prezidento administracijos turto valdymo departamento.

Departamento atstovas spaudai Viktoras Chrekovas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė neturintis jokios informacijos apie Ukrainos lyderio viešnagę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 RBK citavo neįvardytą prezidento administracijos pareigūną, kuris sakė matęs V. Janukovyčių Barvichoje. Pasak jo, nušalintas prezidentas atrodė išvargęs ir sulysęs.

RBK straipsnyje, kurio autoriais buvo įvardyti autoritetingi žurnalistai, turintys ryšių aukštuose valdžios ir verslo sluoksniuose, pateiktos informacijos kiti šaltiniai kol kas nepatvirtino.

Apsaugininkas ketvirtadienį neįleido dviejų AP žurnalistų, norėjusių patekti į Barvichą. Kompleksas, kurį juosia tvora, pastatytas sovietiniais metais kaip valdžios grietinėlės poilsio ir sveikatinimo vieta. Prastėjant sveikatai čia dažnai apsistodavo pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas.

REKLAMA

RBK, remdamasis šaltiniu prezidento administracijoje, nurodė, kad buvęs Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Pšonka tebėra viešbutyje ir apsistojo brangiausiuose jo apartamentuose. Viešbučio tinklalapyje šie apartamentai apibūdinami kaip „atitinkantys aukščiausius saugumo standartus“, viena naktis juose kainuoja 9 700 dolerių.

Ukrainos vyriausybė išdavė orderius sulaikyti V. Janukovyčių ir V. Pšonką dėl dešimčių civilių nužudymo Kijeve per protestus praėjusią savaitę.

Su Kremliumi susijęs advokatas Anatolijus Kučerena pareiškė, kad Ukrainoje V.Janukovyčiaus gyvybei grėsė pavojus, ir Rusija neturi kito pasirinkimo – tik patenkinti jo prašymą garantuoti jam saugumą. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad Kremlius vis dar remia nušalintą prezidentą.

REKLAMA

Su naujienų agentūra „Interfax“ kalbėjęs A. Kučerena atstovauja šnipinėjimu kaltinamam buvusiam JAV žvalgybos kontraktininkui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui), kuris pasiprašė prieglobsčio Rusijoje, jis taip pat dažnai komentuoja įvairius teisinius klausimus. Kiek žinoma, A.Kučerena nepalaikė jokių ryšių su V.Janukovyčiumi.

Savo pareiškime, kuriame prašė Maskvos apsaugos, V.Janukovyčius pažymėjo vis dar laikantis save Ukrainos prezidentu.

Kiek daugiau apie jo planus gali paaiškėti penktadienį, kai, kaip pranešė naujienų agentūros, V.Janukovyčius surengs spaudos konferenciją Rostove prie Dono – pietiniame Rusijos mieste, esančiame už maždaug 1 000 km nuo Maskvos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų