REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krymas, autonominė rusakalbė respublika Pietų Ukrainoje, yra pusiasalis, skiriantis Juodąją ir Azovo jūras.

Krymas, autonominė rusakalbė respublika Pietų Ukrainoje, yra pusiasalis, skiriantis Juodąją ir Azovo jūras.

REKLAMA

Krymas yra linkęs į separatistinę įtampą, kuri ėmė didėti praėjusią savaitę nušalinus Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Krymo sostinėje Simferopolyje ketvirtadienį ginkluoti rusakalbių gyventojų „savigynos“ nariai užėmė šio regiono parlamento ir vyriausybės pastatus ir iškėlė ant jų Rusijos Federacijos vėliavas, taip pat neleido vyriausybės darbuotojams patekti vidun.

RUSIJOS DOVANA UKRAINAI

Krymo, kurio plotas yra maždaug 27 tūkst. kv. km, istorija nužymėta invazijomis ir okupacijomis.

1239-aisiais Krymą užėmė totoriai, kurie šiandien sudaro 12 proc. iš 2 mln. gyventojų. Krymas yra vienintelis Ukrainos regionas, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusai.

1475-aisiais šį pusiasalį užkariavo Osmanų turkai, o 1783-iaisiais po 1768-1774 karo su Osmanų imperija jį prisijungė Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Po Rusijos revoliucijos valdant komunistams, Krymą 1954 metais tuometinis sovietų lyderis Nikita Chruščiovas perdavė Ukrainai ir jis ilgą laiką buvo laikomas potencialiu konflikto šaltiniu.

REKLAMA

Totoriai, kurie valdant Josifui Stalinui, buvo deportuoti į Sibirą ir centrinę Aziją, po Sovietų Sąjungos žlugimo ir Ukrainos nepriklausomybės 1991-aisiais ėmė grįžti į Krymą.

Jie aktyviai rėmė tris mėnesius trukusias demonstracijas prieš V.Janukovyčių.

1992 metais Krymas tapo autonomine respublika Ukrainos sudėtyje.

RUSIJOS IŠĖJIMAS PRIE JUODOSIOS JŪROS

Krymas turi strateginę reikšmę, nes jame, Sevastopolio uostamiestyje, yra įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas.

Kai tik Sovietų Sąjunga 1991 metais subyrėjo, šio laivyno klausimas tapo dirgikliu Kijevo ir Maskvos santykių srityje. Nepriklausoma Ukraina reikalauja dalies šio buvusio sovietinio laivyno.

REKLAMA
REKLAMA

2010-aisiais, po daug metų trukusių nesutarimų šiuo klausimu, Rusijos ir Ukrainos parlamentai 25-iems metams pratęsė Rusijos nuomojimąsi Sevastopolio uoste, mainais į Rusijos gamtinių dujų kainos sumažinimą 30-čia procentų.

Krymas, vynininkystės ir žemės ūkio regionas su didelėmis tabako plantacijomis, taip pat yra populiarus turistinis regionas – dėl subtropinio klimato ir daugybės pajūrio kurortų, kurių garsiausias yra Jalta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų