REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje sėkmingai pradėti taikyti pažangūs, Europos šalyse plačiai naudojami darbo su nuteistaisiais metodai. Vis daugiau asmenų taikoma probacija – alternatyva laisvės atėmimo bausmei. Lietuvos Probacijos sistemos veiklos rezultatai, geroji praktika, iššūkiai ir ateities tendencijos buvo aptartos Teisingumo ministerijoje vykusioje konferencijoje „Probacijos refleksija: praeitis, dabartis, ateitis“.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmuosius iššūkius probacijos tarnybos įveikė sėkmingai. Faktai kalba patys už save – pradėjus dirbti pagal naujus darbo metodus, iki 75 procentų padaugėjo nuteistųjų, kurie sėkmingai baigia probaciją. Vis mažiau nuteistųjų sugrįžta į įkalinimo įstaigas“, – konferencijoje kalbėjo teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

REKLAMA

Priėmus įstatymą, probacijos tarnybos pradėjo vertinti nusikalstamo elgesio riziką, planuoti individualų darbą su nuteistaisiais, taikyti elgesio kontrolės priemones ir naujas resocializacijos formas, tarp kurių – elgesio pataisos programos, socialinių įgūdžių lavinimas, atkuriamojo pobūdžio priemonės.

„Visi turėtume įsisąmoninti, kad efektyvus probacijos institutas yra svarbus ne tik nuteistiesiems ir jų artimiesiems, bet ir visuomenei, kadangi nuteistiesiems tapus įstatymus gerbiančiais piliečiais, didėja visuomenės saugumas“, - pabrėžė J. Bernatonis.

REKLAMA
REKLAMA

Be probacijos tarnybų, probacijos vykdyme dalyvauja vis daugiau nevyriausybinių organizacijų ir savanorių. 2013 m. probacijos tarnybose 221 savanoris neatlygintinai išdirbo virš 6000 valandų, sudaryta . Teisingumo ministras pažymėjo, kad aktyvus jų dalyvavimas probacijoje leidžia pasiūlyti nuteistiesiems daugiau jų poreikius atitinkančių socialinių paslaugų, kas padidina nuteistųjų resocializacijos sėkmę.

Konferencijoje sveikinimo kalbą sakęs Europos probacijos organizacijos prezidentas Markas Ceronas (Marc Ceron) pasidžiaugė aktyviu Lietuvos institucijų dalyvavimu Europos probacijos organizacijos veikloje. Taip pat M. Ceronas pažymėjo, kad nuo 2007 m., kai buvo patvirtinta Lietuvos probacijos sistemos koncepcija ir jos įgyvendinimo priemonių planas, pažanga šių priemonių taikyme yra akivaizdi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje dalyvavo ir savo patirtimi bei įžvalgomis dalinosi probacijos tarnybų darbuotojai iš visos Lietuvos, taip pat svečiai iš Gruzijos, Latvijos, Estijos probacijos tarnybų. Konferenciją organizavo teisingumo ministerija ir Kalėjimų departamentas. Konferencija organizuota minint Lietuvos bausmių sistemos įkūrimo 95 – ąjį jubiliejų.

Informacija apie probaciją Lietuvoje:

• 2013 m. Probacijos tarnybų priežiūroje buvo 21 622 asmenys, tarp jų - 1741 nepilnametis.

• Iš visų probacijos tarnybų priežiūroje esančių asmenų 2227 dalyvavo elgesį keičiančiose programose, 1680 – smurtinį elgesį keičiančiose programose.

• Iš buvusių probacijos tarnybų priežiūroje asmenų 3320 dirbo, 1163 mokėsi mokymo įstaigose, 2713 – registravosi darbo biržoje.

• 2013 m. probacijos tarnybų priežiūroje esantys nuteistieji atlygino 3 192 005 Lt turinės žalos (61,6 proc. visos priteistos žalos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų