REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė sako nematanti pagrindo dėl referendumo žemės pardavimo užsieniečiams draudimo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kaip siūlo premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Pasak parlamento vadovės, gavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išvadą dėl parašų referendumui, Seimas sprendžia vienintelį dalyką – dėl referendumo datos.

„Aš nežinau, dėl ko reikės kreiptis. Pagal visą tvarką Seimas tik privalo nustatyti referendumo datą. Dėl datos kreiptis? Nematau jokio juridinio pagrindo. Aš kalbėjau su teisininkais, Seime bus pateiktas nutarimas ir Seimas diskutuos dėl datos. Turinio keisti mes negalime, piliečiai surinko daugiau nei 300 tūkst. parašų ir turinys turi būti toks, po kuriuo yra surinkti parašai", – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Premjeras A.Butkevičius laikosi pozicijos, kad Seimas turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą ir prašyti išaiškinti, ar referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams nepažeistų valstybės Konstitucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumo kritikai atkreipia dėmesį į sausį paskelbtą KT išaiškinimą, kad nepakeitus konstitucinio akto dėl Lietuvos narystės ES „negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai".

REKLAMA

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galios. Iniciatyvinė grupė siūlo rengti referendumą, kuriuo būtų siūloma tokį draudimą įrašyti į Konstituciją.

Klausiama, ar nematanti ES sankcijų grėsmės, Seimo pirmininkė sakė, kad dėl „žmonių nuomonės pareiškimo sankcijos niekada netaikomos".

Parlamento vadovė taip pat sakė nematanti pagrindo kelti VRK vadovo Zenono Vaigausko atstatydinimo klausimą, kaip pasiūlė kai kurie opozicijos politikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu dešiniesiems neįtiko rezultatai VRK arba jie piktinasi, kad žmonės išreiškė valią ir nori patys tuo klausimu pasisakyt, ir surinko reikiamą kiekį parašų, tai nereikia dėl to šalinti vienos ar kitos institucijos vadovo, juo labiau jau prasidėjęs rinkimų procesas, prezidento ir Europos Parlamento, ir tokiu metu tik išskirtiniais atvejais turbūt keičiami rinkimų komisijų vadovai. Aš nematau jokios priežasties, kodėl juo būtų keliamas nepasitikėjimas, jis (Z.Vaigauskas - red.) atliko savo darbą", – sakė L.Graužinienė.

VRK praėjusią savaitę po antro balsavimo nutarė, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengimo. Per pirmąjį balsavimą balsų patvirtinti išvadai, kad pateiktas reikiamas parašų skaičius, neužteko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisijai priėmus sprendimą dėl parašų referendumui, klausimas perduodamas svarstyti Seimui. Iniciatyvinė grupė siekia Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų