REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NaCl – natrio chloridas. Kas gali būti paprasčiau? Bet šio cheminio darinio paprastumas apgaulingas – jis slepia daugybę paslapčių. Kai kurias iš jų žinoti verta.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvybiškai būtina

Suaugusio žmogaus organizme yra apie 150−300 gramų druskos. Per dieną su prakaitu jos prarandama keli gramai. Organizmas druskos negamina, todėl žmogus turi jos gauti su maistu. Druska žmogui yra gyvybiškai svarbi. Ji užtikrina tinkamą medžiagų apykaitą organizme, reguliuoja vandens ir rūgščių pusiausvyrą, inkstų veiklą, valdo troškulį, ji būtina nerviniams impulsams perduoti. Be druskos sutriktų kraujo, seilių, ašarų, prakaito gamyba, ji skatina baltymų ir angliavandenių apykaitą. Pagrindinė sudedamoji druskos dalis – natris – leidžia žmogaus organizmui augti, formuotis ir atsinaujinti.

REKLAMA

Neprilygsta natūraliai

Nuo senovės druska gaunama garinant jūros vandenį. Šitaip išgautas natrio chloridas vadinamas jūros druska. Mus dažniausiai pasiekia vadinamoji akmens druska, kasama Ukrainoje po žeme plytinčiuose kloduose.

Bet šiandien mūsų vartojama druska neprilygsta natūraliai, randamai gamtoje. Pavyzdžiui, akmens druska, kaip ir daugelis kitų, prieš tiekiant į rinką išvaloma, o nevalyta žiemą barstomos gatvės, naudojama dezinfekcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Valymo metu druska netenka daug mikroelementų. Tad ypač smulki, biri druska nėra natūrali ir sveikiausia. Ypač balta biri druska dar vadinama vakuumine druska. Kad būtų patrauklios prekinės išvaizdos, į ją dedama įvairių konservuojančių priedų: silicio dioksido (E 551), natrio ferocianido (E 535, E 536). Šią druską organizmas sunkiai pasisavina. Kai kurie mokslininkai teigia, kad ji didina kraujo spaudimą, skatina artritą, celiulitą, reumatą, inkstų ir tulžies pūslės akmenų susidarymą, trikdo gyvybines funkcijas. Žmonės, prekiaujantys Himalajų druska, teigia, kad ji gaunama tiesiai iš gamtos ir nepakeista patiekiama vartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam tinka druska

Gražina odą. Druska saugo odos drėgmę, o po druskos vonių sparčiau ima daugintis ląstelės. Druskos vonios taip pat padeda, kai žmogus yra pervargęs, nes tonizuoja organizmą, mažina dirglumą, didina darbingumą ir stiprina nervų sistemą. Vonios su 1 proc. jūros druskos padės lengviau užmigti. Dermatitu sergantys žmonės tokia vonia turėtų mėgautis kasdien.

Kvėpina namus. Į rupią druską galima įmaišyti mėgstamo eterinio aliejaus – levandų, arbatmedžio, mandarinų. Kvepiančios druskos galima įberti ir į vonią. Įmaišius rožių, levandų žiedlapių ar pušų spyglių – kompozicija bus ne tik kvapi, bet ir graži. Tokia druska, suberta į gražios formos stiklainį, papuoš vonios kambarį.

REKLAMA

Pakeičia muilą. Druską galima naudoti vietoj muilo pirtyje. Pabuvus garinėje, kai kūnas gerai įšyla ir ima prakaituoti, jį vertėtų ištrinti natūralia rupia druska. Šitaip pašalinamos suragėjusios odos ląstelės, poros prisisiurbia mineralų. Oda tampa lygi ir švelni. Į druską galima įmaišyti eterinių aliejų arba vaistažolių. Pirtyje ypač tinka pušų spygliai, pelynai, kiečiai, šalavijai. Jei mėgstate švelnesnius aromatus, rinkitės levandas, ramunėles, mėtas.

Valo odą. Kavamale susmulkinkite šaukštą natūralios rupios druskos. Sumaišykite su puse šaukšto kviečių daigų aliejaus, puse šaukšto migdolų aliejaus, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Įtrinkite mišiniu galvos odą ir laikykite, kol oda pradės dilgčioti. Tokia kaukė sušildys ir išvalys odą, paskatins plaukų augimą. Kaukę tepkite bent kartą per savaitę.

REKLAMA

Sugeria blogą energiją. Druskos reikia pabarstyti kambario kampuose, palaikyti per naktį, o paskui iššluoti ir išmesti. Tai geriausia atlikti per pilnatį. Kitas būdas išvalyti blogą energiją – druską pakaitinti keptuvėje ir, apėjus su ja visus kambarius, ją išmesti. Mazgodami grindis galite įberti druskos į vandenį. Beje, jei manote, kad blogos energijos atnešė svečiai, mazgokite grindis nuo kampų link durų. Jei norite, kad jie sugrįžtų, pradėkite mazgoti nuo durų.

Šalina blogą kvapą. Jei į namus įsimetė prastas kvapas, kilogramą rupios druskos suberkite į negilų indą, pastatykite ant stalo ir palikite nakčiai. Ryte druską teks išmesti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valo vamzdžius. Kad neužsikimštų nuotekų vamzdynai, ne rečiau kaip kartą per savaitę į vamzdį supilkite puskibirį labai karšto vandens su druska ir soda. Jei norite panaikinti nemalonius kvapus, į vamzdį suberkite stiklinę sodos, po to lėtai supilkite tiek pat acto. Atsargiai – vanduo ims smarkiai burbuliuoti.

Stiprina aromatą. Jei mėgstate aromatingą kavą, į kavinuką įberkite keletą druskos kruopelyčių – ji sustiprins kavos aromatą.

Malkos degs geriau. Druska galima pabarstyti sudrėkusias malkas – jos degs geriau.

Parengė Alė Sima

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų