REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bananai – nuo streso

Bananai – gamtos dovanojamas natūralus antidepresantas. Be to, juose gausu mineralų ir vitaminų, gerinančių savijautą, darbingumą bei atitolinančių senatvę.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo liūdesio ir dirglumo

Saldus šio vaisiaus minkštimas skatina organizme serotonino, vadinamo laimės hormonu, gamybą. Todėl, kasdien valgant bananus, galima atsikratyti liūdesio ir dirglumo. Bananas yra nepakeičiamas užkandis, kai tingisi gaminti, mat pagal kaloringumą prilygsta bulvei. Be to, jis greitai suteikia sotumo jausmą.

REKLAMA

Mokslininkai aptiko banano minkštime medžiagų, pakeliančių darbingumą ir gerinančių atmintį. Dėl didelio B grupės vitaminų kiekio jį galima naudoti kaip priemonę nuo streso. Banano minkštimas lengvai virškinamas ir nedirginantis skrandžio gleivinės, todėl jis naudingas sergantiesiems gastritais, nesvarbu ar skrandžio rūgštingumas yra per didelis, ar per mažas. Šiuose vaisiuose yra ir aminorūgšties triptofano, o ji garsėja kaip natūralūs migdomieji.

REKLAMA
REKLAMA

Nauda ir vyrams, ir moterims

Kiekvienos lyties atstovai turi savų priežasčių pamėgti bananus. Pavyzdžiui, vyrams vertėtų juos dažniau valgyti, jei nori greičiau padidinti raumenų masę. Bananuose esantis didelis magnio kiekis formuoja reljefinius raumenis, angliavandeniai teikia energiją treniruojantis, o kalis padidina ištvermingumą. Be to, mokslininkų tvirtinimu, bananai gerina spermos kokybę.

Moterys taip pat turi priežasčių mėgti bananus, mat jie gerina deguonies „kelionę“ audiniais, o tai savo ruožtu skatina ląsteles atsinaujinti ir pagražina odos spalvą. Be to, bananai skatina inkstų veiklą ir naikina odos pabrinkimus. Tad po bemiegės nakties šis vaisius labai tiktų pusryčiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skinami neprinokę

O tropikų šalyse bananus kepa, troškina, deda į daržovių ragu, į ryžius, netgi verda bananinį alų, kurio stiprumas siekia net apie 30 laipsnių. Parduotuvėje išsirinkti bananus labai lengva – kuo jie geltonesni, tuo saldesni. Jeigu užtenka kantrybės, juos galima nusipirkti ir ne visai prinokusius, po to keletą dienų nokinti namuose. Nei skonio savybių, nei naudingų mikroelementų bananai nepraras. Jie ir skinami žali, nes tik nokinant nuskintus atsiranda aromatas ir geras skonis. Tuo tarpu nokstant natūraliai jų odelė sutrūkinėja ir vidun įsimeta puvinys.

REKLAMA

Verta žinoti:

Piktnaudžiauti bananais nepatariama turintiesiems antsvorio, bet tik piktnaudžiauti – vienu kitu vaisiumi pasimėgauti tikrai galima.

Bananai gana ilgai virškinami ir kartais gali sukelti pilvo pūtimą. Šio nemalonumo lengvai išvengsite, jei bananų nevalgysite po sočių pietų ir neužgersite kava.

Bananai šiek tiek tirština kraują, didina jo krešumą, todėl šių vaisių nerekomenduojama valgyti tiems, kuriuos vargina įvairios trombozės, ypač venų varikozė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų