REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismui paskelbus nuosprendį Darbo partijos byloje, prokuratūra pradėjo ir atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su šia byla - dėl melagingų parodymų davimo teismui.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas ne tik paskelbė bausmes, už ką Darbo partijos politikai nuteisiami, bet ir nusprendė prokurorui pranešti apie 18 asmenų, tarp kurių - Seimo nariai, muzikantai - kurie, apklausiami Darbo partijos vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje teismui galimai davė melagingus parodymus. Taip pat nuspręsta pranešti apie buhalterių darbą galimai dirbusias dvi moteris, kurios galbūt irgi sukčiavo, taip pat Kėdainių medikę Rasą Navickienę, kuri galimai piktnaudžiavo ir klastojo dokumentus. Dėl pastarosios vėliau pareigūnai tyrimą nutraukė.

REKLAMA

Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas antradienį BNS sakė, kad šiame ikiteisminiam tyrime įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti - laukiama Lietuvos apeliacinio teismo verdikto dėl nuosprendžio.

Bylą dėl melagingų parodymų davimo Vilniaus apygardos teismas siūlo kelti Seimo nariams „darbiečiams“ Valdui Skarbaliui, Sauliui Bucevičiui, Darbo partijos Informacijos centro vadovo Sergejui Dobriakovui, "darbiečiui" Vytautui Fadejevui, žinomiems atlikėjams Žilvinui Žvaguliui ir Juozui Liesiui.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas numato, kad už melagingus liudijimus teisme asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu.

Prokuroras yra sakęs, kad "darbiečių" turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams, buvo atlyginama lėšomis iš neoficialios Darbo partijos kasos, kurios nebuvo apskaitomos.

Tuo metu baudžiamojoje byloje esantys išlaidų orderiai rodo, kad "B'Avarijai" už vieną koncertą mokėta 2,5 tūkst. litų. Po tokią sumą esą išmokėta už koncertus Kazlų Rūdoje, Vilkaviškyje, Pakruojyje ir kitur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Liesis tada tikino tokių sumų niekada negavęs, o išlaidų orderį pasirašęs tik kartą. Kokiai sumai, jis neprisiminė. Dainininkas abejojo, ar kiti grupės nariai galėjo gauti minėtas sumas, nes sutartį su Darbo partija buvo pasirašęs jis.

Byloje liudijęs pramogų verslo atstovas Ž.Žvagulis aiškino, kad visus jo reikalus ir sutartis dėl koncertų tvarkė administratorė Vitalija Butkevičiūtė. Tačiau dainininkas tvirtino prisimenąs, kad dėl senos pažinties su "darbiečių" lyderiu V.Uspaskichu jis pažadėjęs per jų rinkimų kampaniją dainuoti nemokamai, partija teturėjo sumokėti transporto išlaidas.

REKLAMA

Jis negalėjo paaiškinti, kokiu būdu partijos būstinėje rastuose išlaidų orderiuose nurodyta, kad Ž.Žvaguliui už vieną koncertą mokėti 5 tūkst. litų. Bylos duomenimis, 2005 metų pavasarį už koncertą Telšiuose jam sumokėti 5 tūkst. litų, kitame orderyje nurodyta, kad už keturis koncertus - 20 tūkst. litų.

Jis negalėjo paaiškinti, kodėl visuose dokumentuose yra jo administratorės pavardė ir parašas. Ekspertai nustatė, kad jis nepadirbtas.

Su Darbo partija siejamiems asmenims teismas anksčiau yra skyręs tūkstantines baudas dėl melagingų parodymų davimo tiriant šią bylą dar prokuratūroje.

REKLAMA

Darbo partijos baudžiamąją bylą dabar nagrinėja Apeliacinis teismas, vyksta specialistų ir liudytojų apklausos.

V.Uspaskichą pernai liepą Vilniaus apygardos teismas yra pripažinęs kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyręs jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Pagal nuosprendį, parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus. Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji, kaip juridinis asmuo baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

Prokurorai, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai apskundė Vilniaus apygardos teismo nuosprendį Lietuvos apeliaciniam teismui. Po šio teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų