REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors žiema su šalčiais ir nepalankiomis oro sąlygomis dar tik traukiasi, Vaidotų geležinkelio stoties teritorijoje verda darbas. Čia įsibėgėja Vilniaus viešojo logistikos centro intermodalinio terminalo statybos darbai. Šiame etape kyla intermodalinis geležinkelio terminalas, kurį numatoma baigti iki šių metų lapkričio. Bendra viso projekto vertė 107,2 mln. litų, iš kurių 90,6 mln. litų – Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo parama. Svarbią Lietuvai skiriamos ES paramos dalį administruojančios Susisiekimo ministerijos teigimu, ES struktūrinių fondų investicijos pirmiausia kreipiamos transporto infrastruktūros plėtrai ir šiuolaikinių logistikos centrų steigimui.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas steigti viešuosius logistikos centrus yra laikomas itin ambicingu, nes tai pagelbės skirtingų transporto rūšių sąveikai Europos transporto koridoriuose, padės sprendžiant didelių transporto srautų magistraliniuose keliuose ir šalies miestų gatvėse susidarančių spūsčių problemas. Žinoma, tai taip pat sudarys palankesnes sąlygas siekiant į šalies ekonomiką pritraukti užsienio šalių investicijas.

REKLAMA

Aptarnaus 100 tūkst. konteinerių per metus

Vilniaus viešasis logistikos centras statomas labai patogioje vietoje – Vilniuje, netoli Lenkijos ir savo prieigos prie Baltijos jūros neturinčios bei tinkamų sandėliavimo plotų poreikį jaučiančios Baltarusijos. Logistikos centro intermodaliniame terminale bus aptarnaujamas kelių ir geležinkelių transportas, per metus čia bus perkraunama iki 100 tūkstančių konteinerių. Planuojama, kad terminalas priims didelius traukiniais atgabenamų krovinių srautus ir atkeliaujančius iš Klaipėdos uosto. Čia jie bus perkraunami į specialią aikštelę, o iš jos galutiniams vartotojams bus gabenami sunkvežimiais. Pastačius terminalą, o pietinį Vilniaus aplinkkelį sujungus su Minsko plentu, atsikvėps ir sostinė. Ją aplenks sunkiasvoris transportas, miesto gatvėmis kasdien važiuos apie 270 sunkvežimių mažiau, o tai yra beveik 100 tūkstančių per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Logistikos centrą sujungs su „Rail Baltica“

Pasinaudojant ES parama analogiškas 87,6 mln. litų vertės viešojo logistikos centro intermodalinis terminalas šiuo metu statomas ir Kaune, į jį investuojama 74 mln. Lt Sanglaudos fondo lėšų. Ties Palemonu kylantis terminalas, užbaigus kitą – esamo geležinkelio ruožo Kazlų Rūda – Kaunas rekonstrukcijos projektą, bus sujungtas su „Rail Baltica“ transporto sistema. Įgyvendinant šį projektą plačiosios vėžės 1520 mm geležinkelis bus rekonstruotas ir nutiestas europinio standarto 1435 mm vežės pločio geležinkelis. Planuojama rekonstruoti 30,2 km esamos dvikelės geležinkelio linijos ir nutiesti jai lygiagrečią 37,8 km ilgio europinės vėžės liniją, rekonstruoti geležinkelio statinius, Jūrės, Mauručių, Jiesios ir Kauno stotis, pritaikyti signalizacijos, ryšių, elektros tinklus. Tai didžiausias šiuo metu susisiekimo sektoriuje įgyvendinamas ES paramos projektas. Bendra jo vertė 487,7 mln. litų, iš jų 411,9 mln. litų – ES fondų lėšos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso šiuo metu įgyvendinama apie 100 transporto infrastruktūros modernizavimo projektų, kuriems panaudojamos 2007–2013 metų ES finansavimo laikotarpio investicijos.

„Lietuvos susisiekimo sektoriui 2007–2013 m. skirta beveik 5,4 mlrd. litų ES struktūrinės paramos, iš jų apie 3,8 mlrd. litų – Europos Sąjungos sanglaudos fondo lėšos ir 1,5 mlrd. litų – Europos regioninės plėtros fondo lėšos. Apie 60 procentų lėšų tenka Lietuvos kelių tinklui modernizuoti, kitos lėšos skirtos geležinkelių ir kitų transporto rūšių projektams. Didžioji dalis paramos jau yra panaudota, likusi dalis bus panaudota iki 2015 metų pabaigos“, – sako Susisiekimo ministerijos ES paramos koordinavimo skyriaus vedėjas Ramūnas Rimkus.

Užsk. nr.: 4023

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų