REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien pasitarime Vyriausybė iš esmės sutarė dėl Aplinkos ministerijos siūlymo Lietuvoje įvesti vienkartinių pakuočių užstato sistemą. Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisos bus perduotos svarstyti Seimui.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo pataisos parengtos atsižvelgus į didėjantį aplinkos teršimą vienkartinių, ypač gėrimų, pakuočių atliekomis ir nepakankamai veiksmingą komunalinių atliekų surinkimo sistemą. Dabartinė pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo sistema – rūšiuojamasis surinkimas konteineriais ir tinkamų perdirbti pakuočių atliekų atskyrimas iš mišrių komunalinių atliekų srauto – neužtikrina, kad tos atliekos būtų surenkamos efektyviai. Todėl dalis jų lieka nesutvarkyta ir patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą, kuris šalinamas sąvartynuose.

REKLAMA

Kaip rodo ES valstybių, kurios turi įsivedusios privalomą vienkartinių pakuočių užstato sistemą (Vokietija, Švedija, Estija, Danija ir kt.), patirtis, ši sistema leidžia surinkti itin daug – net 80-90 proc. – tokių pakuočių atliekų. Todėl labai sumažėja aplinkos teršimas, gaunamos kokybiškos tinkamos perdirbti pakuočių atliekos. Vienkartinių pakuočių užstato sistema efektyviai veikia Estijoje, o Latvija paskelbė, kad ją įdiegs 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Įvedus vienkartinių pakuočių užstato sistemą, gamintojai ir importuotojai, kurie išleidžia į šalies vidaus rinką alų, alaus kokteilius, sidrą, kriaušių sidrą, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus (gaiviuosius gėrimus, stalo vandenį, girą), natūralų mineralinį vandenį, šaltinio vandenį, fasuotą geriamąjį vandenį, sultis ir nektarą, supakuotus į pirminę vienkartinę stiklinę, plastikinę ar metalinę pakuotę, kurios talpa didesnė nei viena dešimtoji litro, bet mažesnė nei trys litrai, privalės imti užstatą už šią pakuotę.

Siekiant suderinti užstato sistemas Baltijos šalyse, numatomos išimtys, kai gamintojai ir importuotojai užstato neima – jeigu vienkartinės pakuotės talpa mažesnė nei viena dešimtoji litro arba lygi trims litrams ir didesnė nei trys litrai. Numatoma ir kitų išimčių (jeigu gaminiai parduodami oro, vandens, kelių, geležinkelių transporto priemonių, esančių Lietuvos jurisdikcijoje ir gabenančių keleivius tarptautiniais maršrutais, valdytojams ar naudotojams, ir šie gėrimai yra skirti parduoti ir (arba) vartoti transporto priemonių keleiviams, taip pat jeigu gamintojas ar importuotojas gaminius išveža ar eksportuoja).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų