REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomija nori statyti ekologišką greitkelį su pakrovimo vietomis elektra varomiems automobiliams bei biodegalų degalinėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikslas – sukurti ekologiško greitkelio modelį, kurį būtų galima naudoti tarptautiniu mastu“, – Loviisa municipaliteto (jame bus tiesiamas šis kelias) atstovą Aki Marjasvaara cituoja AFP.

REKLAMA

Planuojama, kad šiuo keliu riedantys elektromobiliai ir kitos ekologiškos transporto priemonės savo energijos atsargas papildyti galės čia pat, aplink greitkelį, pagaminta elektros energija ar ekologišku etanoliu. Žinoma, greitkelyje bus įrengtos ir degalinės „normaliems“ automobiliams. Šio projekto kūrėjams taip pat pasiūlyta įrengti geotermine energija varomus prietaisus, kurie vairuotojams parodytų, kiek jų automobilis į aplinką išmeta teršalų ir kaip stipriai jai pakenkia.

REKLAMA
REKLAMA

Kelyje bus įdiegta ir „protinga“ apšvietimo sistema: žibintai automatiškai užges, kai tuo kelio ruožu niekas nevažiuos, įsižiebs esant prastam matomumui ir pan.

Jei paaiškės, kad šis projektas yra įmanomas, tikimasi pritraukti ir naftos kompanijų – „Fortum“, „Neste“ ir „Ensto“ – investicijų. Šiuo metu projekto sumanytojai skaičiuoja, kad kelio tiesimas kainuotų apie 700 mln. eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų