REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunimas ir vėl raginamas pasitikrinti savo gimtosios kalbos žinias prie kompiuterio. Šiandien prasideda septintasis nacionalinis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva“.

Jaunimas ir vėl raginamas pasitikrinti savo gimtosios kalbos žinias prie kompiuterio. Šiandien prasideda septintasis nacionalinis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet konkursas dalyvius pasitinka atsinaujinęs. Prakalbinti kompiuterį lietuviškai kviečiami ne tik Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų 6–10 klasių moksleiviai, bet ir užsienio šalyse lietuviškas mokyklas lankantys jaunuoliai. Norintys dalyvauti konkurse turi nuo vasario 24 iki kovo 7 dienos registruotis interneto svetainėje www.lituanika.lt.

REKLAMA

„Jau ne vienus metus tiek įvairios Lietuvos institucijos, tiek visuomenės autoritetai kalba apie tai, kad prastėja jaunosios kartos raštingumas. Užsienio mokyklose situacija kiek kitokia, mat lietuviškų mokyklų, esančių ne Lietuvos teritorijoje, pagrindinis tikslas – kad vaikai nesiliautų kalbėję savo senelių, prosenelių kalba, kad gebėtų gyvąją tradiciją perduoti ateities kartoms. Savaime suprantama, tarpusavyje jie, kaip ir visi jaunuoliai, bendrauja trumpiniais, kalba šiuolaikiniu folkloru, tačiau geba vartoti taisyklingai ir tokią archajišką kalbą. Labai džiaugiuosi tuo, jog, gyvendami ir mokydamiesi Vokietijoje, lietuvių vaikai gali laikyti lietuvių kalbos abitūros egzaminą. Baigę mokyklą, jie išsibarsto po visą pasaulį, kai kurie grįžta į Lietuvą. Tačiau savos kalbos mokėjimas išlieka, kaip sakė vienas klasikas, „iki pačių kaulų smegenų“, – apie savo auklėtinių požiūrį į gimtąją kalbą pasakojo Vokietijoje veikiančios Vasario 16-osios gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Birutė Augustanavičiūtė. Pasak pedagogės, galimybė dalyvauti konkurse „Švari kalba – Švari galva“ gimnazistams leis dar labiau priartėti prie savo tautinio identiteto, pajusti kalbą būtent tokią, kokią ją vartoja bendraamžiai Lietuvos mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA

„Mintis pakviesti pademonstruoti savo lietuvių kalbos žinias bei gebėjimą jas pritaikyti kasdienybėje užsienyje gyvenančius lietuvių moksleivius nebuvo spontaniška. Jau kuris laikas brandinome šią idėją, mat vis sulaukdavome laiškų su tokiu pageidavimu iš pačių užsienio mokyklų. Be to, pats konkurso principas – užduočių atlikimas nuotoliniu būdu – leido neriboti jo geografijos“, – teigė konkurso „Švari kalba – švari galva“ sumanytojos Europoje pirmaujančios kalbinių technologijų įmonės „Tilde IT“ direktorė Renata Špukienė. Anot jos, konkursas „Švari kalba – švari galva“ iš kitų lietuviškumą tarp moksleivių skatinančių renginių išsiskiria tuo, kad jo užduotis patogu atlikti absoliučiai visiems vaikams, nepriklausomai nuo to, kurioje pasaulio vietoje šie gyventų, – tereikia tik kompiuterio ir interneto ryšio. „Konkursas šiemet, kaip ir ankstesniais metais, tradiciškai vyks dviem etapais. Užduotys bus atliekamos specialiai konkursui sukurtoje svetainėje www.lituanika.lt. Jas atliekant bus galima naudotis visais virtualiais šaltiniais, taip pat programine įranga „Tildės Biuras“. Ji turėtų ypač pasitarnauti tiek konkurso dalyviams, tiek visiems besimokantiems lietuvių kalbos ir norintiems ją vartoti taisyklingai. „Tildės Biure“ yra įvairių sričių žodynai, rašybos tikrintuvas, vienintelis pasaulyje lietuvių kalbos gramatikos tikrintuvas“, – tvirtino R. Špukienė. Pašnekovė atkreipė dėmesį, jog gramatikos tikrintuvus, kurie tikrina ne tik tai, ar žodžiai parašyti taisyklingai, bet ir visą sakinį, linksnių vartojimą, pasaulyje turi sukūrusios vos keliolika kalbų, iš jų beveik visos didžiosios. Iš mažųjų pasaulio kalbų tokius skaitmeninius kalbinius įrankius turi tik kelios, mes esame vieni iš jų. „Moksleiviai labai greitai išmoksta naudotis naujovėmis. Siekiame, kad patrauklios lietuvių kalbos technologijos kaip įmanoma labiau motyvuotų mūsų jaunimą mokytis, kad jiems padėtų visapusiškai ir plečiant žodyną, ir rašant tekstus, ir mokantis gramatinių formų ar taisyklių“, – teigė R. Špukienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tildes IT“ vadovės mintims antrina ir Vasario 16-osios gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja B. Augustanavičiūtė. Pedagogės nuomone, technologinės naujovės ypač naudingos besimokantiems dvikalbėje aplinkoje, mat savos kalbos mokyti ir mokytis užsienyje – iššūkis ir mokytojui, ir moksleiviui. „Esame moderni mokykla, kuri stengiasi koja kojon žengti su sparčiai augančiais šiuolaikinio jaunimo žinių poreikiais, tad mokymosi procese naudojamės viskuo: ir tradiciniais, ir virtualiais mokymosi šaltiniais, taip pat vaizdine bei garsine medžiaga, elektroniniais vertėjais, žodynais, žinynais – taip sparčiau gaunama ir įsimenama informacija. Džiugu, jog visa tai bus prieinama ir atliekant „Švarios kalbos – švarios galvos“ užduotis. Tai konkursą daro tik patrauklesnį“, – tvirtino B. Augustanavičiūtė.

REKLAMA

Globoti konkursą šiais metais sutiko Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, o skleidžiant informaciją apie jį talkina ilgametis informacinis partneris LRT ir naujas draugas interneto naujienų portalas 15min.lt.

Pasak konkurso organizatorių – „Tilde IT“, Švietimo ir mokslo ministerijos bei Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, – nors per septynerius metus renginio platinamu lietuvybės virusu jau užsikrėtė kelios dešimtys tūkstančių moksleivių, pagunda dirbant kompiuteriu, rašant trumpąsias žinutes ar elektroninius laiškus vartoti ne lietuviškus rašmenis bei taisyklingą gimtąją kalbą, o įvairiausius trumpinius, darinius, svetimus ženklus staiga nedingsta. Tai ypač svari priežastis konkursui gyvuoti toliau, keisti jaunimo požiūrį, kad lietuvių kalba yra nepatogi kasdieniam darbui informacinėmis technologijomis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų