REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje dirbantis advokatas Gediminas Žlioba – pirmasis šios profesijos atstovas Lietuvoje, kuris atlygį už paslaugas priima ne tik litais, bet ir virtualia valiuta bitkoinais.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad aš, kaip paslaugos teikėjas, savo klientams turiu suteikti kuo daugiau pasirinkimo būdų kaip atsiskaityti už paslaugas. Bitkoinai yra sparčiai populiarėjantis ir inovatyvus atsiskaitymo būdas, todėl svarbu suteikti tokią galimybę savo klientams“, - sako G. Žlioba.

REKLAMA

Advokatas atkreipia dėmesį ir į tai, kad atsiskaityti bitkoinais yra pigiau ir greičiau nei naudojantis įprasta banko perlaida. Pavyzdžiui, tarptautinė perlaida gali kainuoti nuo 20 iki 360 Lt, o pinigų gali tekti laukti iki penkių darbo dienų.

„Nuogąstauti dėl tokio atsiskaitymo legalumo nėra pagrindo – Lietuvos bankas yra paskelbęs, kad ši virtuali valiuta nėra niekaip reglamentuojama nei Lietuvos, nei Europos Sąjungos teisės aktuose. Kitaip tariant, šis atsiskaitymo būdas yra pagrįstas atsiskaitančiųjų tarpusavio pasitikėjimu ir rinkos nustatyta virtualios valiutos verte“, - aiškina advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

Gaunant atsiskaitymą bitkoinais taip pat nėra jokių kliūčių sumokėti valstybei visus būtinus mokesčius. Gavus perlaidą bitcoinais juos reikia išsikeisti į oficialią nacionalinę valiutą. Klientams galima išrašyti sąskaitas–faktūras ir už bitkoinus gautos sumos bus laikomos pajamomis ir pateks į oficialią įmonės ar asmens sąskaitą banke bei visi reikiami mokesčiais nuo jos bus sumokėti.

Atsiskaityti bitkoinais galima prisijungus prie specialios programos, naudojantis kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu, sugeneravus QR kodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bitkoinai – prieš penkerius metus sukurta virtuali valiuta, kuria keičiamasi decentralizuotu P2P (angl.Peer-to-peer) tinklu. Ši valiuta turėtų būti atspari infliacijai, nes pagal jos kūrėjų sumanymą apie 2030 m. bitkoinų kiekis pasieks 21 mln. ir daugiau neaugs.

Manoma, kad ateityje ši, galimybę greitai ir be tarpininkų atsiskaityti suteikianti valiuta gali pakeisti arba stipriai paveikti nacionalines valiutas ir bankų sistemą visame pasaulyje.

Šiuo metu į rinką išleidžiamus naujus bitkoinus gauna prie valiutos naudotojų tinklo prisijungę galingų kompiuterių savininkai, kurie leidžia bitkoinų programai naudoti savo kompiuterio resursus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų