REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų kainos ir tiekimas Lietuvai nuolat yra tiek paprasto lietuvio, tiek ir aukščiausių šalies politikų dėmesį prikaustanti tema. Šią savaitę iš Rusijos buvo sulaukta naujų žinių - koncernas atsiuntė raštiškus pasiūlymus Lietuvai dėl dujų kainų ir dujų tiekimo Lietuvai sąlygų. Viešojoje erdvėje jau pasigirdo ir nuomonių, jog premjeras Algirdas Butkevičius ir prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugiasi, jog dujos Lietuvai atpigs. Tačiau europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis siūlo per anksti nesidžiaugti ir pagalvoti, kiek tokios nuolaidos gali kainuoti.

„Tai dar nežinia, ar dujos bus pigesnės. Ar bus susitarta? O jei bus susitarta, kad dujos pigesnės, neaišku, ar už tai nereikės atiduoti ko nors kito. Paprastai taip būna. Rodoma tik viena medalio pusė. Ir per daug iš anksto džiaugtis nereikia – reikia žiūrėti, kad kas nors ko nors neapgautų. Nes jei ten (pasiūlyme – aut. past.) kyšojo užuominos, kad dujos bus pigesnės, jei atsiimsit savo reikalavimą Stokholmo arbitraže – reiktų pamąstyti. Ten Lietuvai iš „Gazprom“ gali būti priteista apytiksliai penki milijardai. Taigi, ar tas dujų papiginimas tikrai būtų tvirtas, ilgam ir viršytų tą ieškinį? Ar ieškinį atsiėmus „Gazprom“ vėl nepermąstytų visko? Iš naujo su tuo pačiu ieškiniu į arbitražą nenueisi. Jie taip visus apgaudinėja. Nemanau, kad mūsų vyriausybė galėtų taip apsigauti. Bet kadangi yra kažkokie pokyčiai, pradėta kalbėtis, tai atsiliepti, žinoma, reikia teigiamai. Bet svarbu ir nepamiršti, su kuo kalbiesi – su partneriu, kuris žodžio niekada arba beveik niekada nelaiko“, - aiškino profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar yra kokių būdų ar strategijų naudingai bendrauti su Rusija ir kiek įmanoma spręsti neadekvačių priemonių Lietuvai taikymo klausimą, V. Landsbergis akcentavo tvirtumą ir diplomatiškumą.

„Kalbantis su Rusija pozicija turi būti tvirta – tai vienintelė pozicija, kurią gerbia ši šalis. O pradėti tūpčioti aplink delikačiai su atsiprašinėjimais yra beviltiška. Tada tiktai esi pajuokos objektas. O įvairių klausimų sprendimui tinkamiausias yra diplomatiškas kelias. Neformalūs susitikimai irgi kainuoja. Gali būti, kad premjeras A. Butkevičius pasimatė su kažkuo Sočyje, pasikalbėjo truputį – tai nėra nenaudinga. O jei D. Grybauskaitė būtų turėjusi nuvažiuoti, tą patį sužinoti ir už tai pagarbinti visą Sočio aferą, tai nežinau ar tai būtų ta kaina, kurią reikia sumokėti už truputį žinių iš Aleksejaus Milerio. Arba už kokį pasimatymą su Vladimiru Putinu – o jis gal ir nenorėtų susitikti su mūsų prezidente ir pademonstruotų, kad „Vat dabar čia važinėji, tikiesi, o man tavęs nereikia“. Tokia publika, kad nieko nesusitarsi taip tūpčiodamas“, - teigė europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų