REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laima AGANAUSKIENĖ

Radviliškio rajono medžiotojų būreliai ir klubai sulaukė materialinės paramos – jiems iš rajono biudžeto skirta po 1 tūkstantį litų, kad galėtų įsigyti priemonių, padėsiančių saugotis afrikinio kiaulių maro.

REKLAMA
REKLAMA

Saugojantis pavojingos ligos, darbo bei sanitarinės sąlygos griežtinamos kiaulių ūkiuose.

Medžiotojų būreliams – po 1 tūkstantį litų

Radviliškio rajono medžiotojų ir žvejų draugijos duomenimis, rajone veikia 15 medžiotojų būrelių ir keli medžiotojų klubai. Dėl šalį pasiekusio afrikinio kiaulių maro užkrato ir dėl to sugriežtintų medžioklės sąlygų, medžiotojams reikia daugiau investicijų, norint prisilaikyti visų reikalavimų.

REKLAMA

Rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Alvido Trilikausko teigimu, norint nors iš dalies pagelbėti medžiotojų būreliams ir klubams, buvo kreiptasi į rajono Savivaldybę dėl materialinės paramos.

„Medžiotojams nustatyti itin griežti reikalavimai, kurių jie turi laikytis. Tik taip galima tikėtis, kad kiaulių marą pavyks suvaldyti ir jis neplis toliau.

Medžiotojai sumedžiotus šernus turi tvarkyti tik pirminio apdorojimo aikštelėse, paimti kraujo ir organų mėginius laboratoriniams tyrimams, šalutinius gyvūninius produktus naikinti sumetant į sandarias gyvūninių atliekų duobes, o sumedžiotų šernų skerdenas laikyti izoliuotose patalpose, kol bus gauti afrikinio ir klasikinio kiaulių maro tyrimų rezultatai. Taip pat reikalaujama, kad medžioklėse nedalyvautų medžiotojų iš kitų rajonų.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad būreliai galėtų įsigyti dezinfekcinių medžiagų ir kitų reikalingų priemonių, iš rajono biudžeto skirta lėšų: kiekvienam būreliui – po 1 tūkstantį litų“, – sakė A. Trilikauskas.

Kad galėtų paimti kraujo mėginius, būreliams rajono Maisto ir veterinarijos tarnyba išdalijo ir 400 mėgintuvėlių.

Medžioklės rajone gerokai suintensyvėjo. Anksčiau nuo kovo 1 dienos šernų medžioklės jau nebevykdavo, dabar šernai bus medžiojami visus metus.

Šiais metais rajone jau sumedžioti 102 šernai, paimti jų mėginiai išvežti tirti į laboratoriją. Pasak A. Trilikausko, 94 mėginiai jau ištirti, teigiamų atsakymų negauta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privalu laikytis reikalavimų

Pasak A. Trilikausko, labai svarbu, kad būtų griežtai laikomasi biologinio saugumo reikalavimų kiaulių ūkiuose, skerdyklose.

„Būtina užtikrinti, kad į kiaulių laikymo vietas nepatektų pašaliniai asmenys, valyti ir dezinfekuoti transporto priemones, patenkančias į teritoriją, nešerti laukinių gyvūnų maisto atliekomis, nuolat stebėti kiaulių sveikatą ir perduoti informaciją mūsų tarnybai. Taip pat uždrausta nelaisvėje, aptvaruose laikyti šernus bei šernakiaules. Visi laikantys šiuos gyvūnus privalės juos išnaikinti. Negalima laikyti kiaulių lauke“, – vardijo A. Trilikauskas.

REKLAMA

A. Trilikausko duomenimis, rajone veikiantys kiaulių ūkiai, kuriuos jau tikrino tarnybos specialistai, pagrindinių reikalavimų prisilaiko. Bene griežčiausiai reikalavimų laikomasi danų kapitalo įmonėse.

Reikalaujama, kad į darbą atvykęs darbuotojas išsimaudytų ir persirengtų, jis negali palikti teritorijos, kol nesibaigė darbo laikas, kai kur darbuotojams į darbo vietą atvežama ir maisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų